Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zářivka - tentokrát jak nasadit aby svítila

Od: adecko® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Před časem jsem na fórum psala dotaz, jak vyndat zářivku - nakonec se zadařilo s použitím trochy síly. Teď nastal druhý problém - nasadit tam tu, co mi prodali v obchodě. Už tam se mi zdála o nějaký ten milimetr kratší, ale nechala jsem se ukecat prodavačem, že to bude v pořádku a že zářivky jsou typizované. Ta nová má na obalu délku 517mm a v osvětlovacím tělese se poměrně volně pohybuje a samozřejmě nesvítí. Opravdu jsou jen tyhle 517milimetrové a 520, které by tam podle mého měření (délka bez kontaktů) neexistují? Svítidlo je staré 6 let a je to patrně nějaký lacinější "noname".

Děkuji za trpělivost a přeju stálé zdraví.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer123*
hodnocení

0x

Zasunout trubici kontakty kolmo ke svítidlu (v držácích je jakoby drážka. Po zatlačení pootočit trubici o 90 stupňu a hotovo.

Jestli nesvítí, je opravdu krátká nebo je vadný startér.

hodnocení

0x

3mm rozdílu v délce nemůže mít na funkci vliv.

Jesli je stejná rozteč kontaktů tak to musí fungovat.

Nicméně u těch "levných noname" svítidel většinou odchází i ten předřadník, takže to bude možná na nový.

hodnocení

0x

a pokud to bude předřadníkem,ten je elektronický, takže asi nové celé svítidlo (psala jste, že původní zářivka se sice rozsvítila, ale hned zhasla, mohl to to být začátek konce...délka o 3mm kratší na to nemá absolutně vliv, a pokud byla trubice vsunuta správně a otočena o 90st, pak, pokud je trubice i elektronika v pořádku, po připojení na napájení musí svítit...

hodnocení

0x

Tak to vás pěkně oblafli. Žářivky v hodnotě menší než 36W mají při stejné watáži různé rozměry. Normalizované rozměry jsou až od hodnoty 36W. Toto je klasický případ malých zářivek. Když jsem před 3 roky pracoval v zásobování, tak to byla vždy fuška sehnat příslušnou zářivku.

Zářivky 13W se běžně v prodejně seženou v délce 517mm (Osram, Philips), ještě 510mm (Kanlux), ale délka 520mm je docela oříšek. Mrknul jsem se jen do katalogů co mám teď po ruce. Ty 3mm jsou mnohdy rozhodující, ale zkušenej elektrikář by dokázal patici přesadit. Ovšem pak otázka je, zda to nebude dražší než nové svítidlo.

Jenom tak na okraj, to vám poradili ve speciálce?

doplněno 26.11.14 21:13:

Jen s vámi souhlasím, že je dobré přenechat práce odborníkům, ale je zase problém, že ne každý elektrikář je odborník. A ten milimetrový rozdíl je mnohdy rozhodující a ne jen u zářivek.

hodnocení

Dobrý den.

Takové věci nakupuju v ElMatu (obchod s elektrickým materiálem- žárovky, vypínače, zásuvky a spoustu divných věcí k elektrice). Nabízeli i že zkusí objednat od jiného výrobce, ale jen jeden prodavačů. Ti druzí tvrdili, že rozdíl nevadí.

Pozvala jsem si na to hodinového manžela, co má v nabídce i elektrikářské práce. Pokud to nasazuju správně (nikdy si nejsem jistá kolik síly vynaložit- mám strach že něco zlomím) a ta druhá věc (předřadník?) bude OK asi nebudu mít nervy a pořídím k zářivce nové svítidlo. Díky za rady . Odnáším si velké naučení - nedělat ramena a kromě výměny žárovky vše ostatní od elktriky přenechat odborníkům. Ušetřím čas - můj i Váš.

Ještě jednou všem děkuju a přeju stálé zdraví.

hodnocení

Ale je určitě větší odborník než já.

2kedar*
hodnocení

0x

517(520)mm bude zřejmě 18Watt.

Vada nemusí být jen v zářivce. Může to být tlumivka, startér... U zářivkových těles je to někdy

pracnější najít příčinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]