Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevím jaký vybrat odvlhčovač

Od: marecek® odpovědí: 23 změna:

Dobrý den,

nemáte někdo nějaké typy na odvlhčovače vzduchu v bytě? Jaká značka,čemu dát přednost,co je dobrá funkce a co k ničemu? Máme byt kde největší místnost má 42m2,hodně vařím,prádlo taky suším v bytě...

Děkuji M.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Začněte tím, že si koupíte vlhkoměr. Dá se koupit od cca 200kč, až po 3.000 s předpovědníkem počasí. ;) Myslela jsem si, že mám vlhko, protože v kuchyni nejsou dvoukřídlé dveře do obýváku, vařím, žehlím, mám kytky a plynové wawky pod oknem. Vloni jsem napsala Ježíškovi o jednoduchý, ručičkový vlhkoměr (říká se tomu anologový?)a nestačím se divit. Stále jsem v ideální vlhkosti 40-60%. Chvíli v létě jsem se blížila přes 60%, ale žádná tragedie to nebyla. A klidně spím, protože vím, že se žádná plíeň konat nebude.

Mám velice podobný: conrad.cz/...

hodnocení

Vlhkoměr mám dobrý,jen občas jsme na 60,vetšinou přes 70,opravdu se snažím větrat,ale zase na úkor tepla.

V některých pokojích se už objevila plíseň a to topíme a větráme všude.Děkuji za odpověď.

uska*

Promiňte, ale jestli větráte na úkor tepla, tak větráte blbě a pak se nedivím, že máte plíseň. Při koupi odvlhčovače ( trošku slušný za 5000,- Kč) si ihned navyšte zálohy na el. energii, je to pěkný žrout. Píši z vlastní zkušenosti po povodních.

doplněno 23.11.14 17:43:

Můj typ odvlčovače se již nevyrábí, takže musíte si vybrat z dnešní nabídky . Odhaduji, že potřebujete odvlhčovat minimálně na 100m3, třeba tento

vzdusin.cz/...

hodnocení

Větrám tak aby se snížila vlhkost(mám vlhkoměry),ale tímto se rapidně sníží teplota,tak nevím...poraďte.Máme byt 104m2,kuchyň s obývacím pokojem,velká chodba,tři pokoje,dva wc,koupelna.Tak nevím,je lepší větrat jak blázen a tím víc topit,nebo zaplatit odvlhčovač...?

stirecek*
Můžete koupit mobilní odvlhcovac nebo mobilní klimatizaci s vyvodem ven cca 5-10 tis, dále cca 2-2.5 kw za hodinu cca 10Kc x počet hodin. Stojí vám to za to? Větrat krátce a účinně-okna dokořán. Po otevření se okno zarosi, jakmile se odrosi, je vyvetrano. Do okna susaky a prádlo sušit venku. Při vaření digestor s odtahem ven (nejlépe) nebo do komina.
hodnocení

Chápu vaši radu,ale o klimatizaci nelze uvažovat,při větrání se mi okno odrosí,uvařím polévku a jsem tam kde jsem byla...sušit prádlo v tuto dobu venku nelze,kolem nás většina topí uhlím a dřevem,takže totální smrad a změnu digestoře v nájemním bytě je bez šance,kuchyň 42m2,asi nějakou turbo digestoř,ale i tak díky za odpověď.

Nevím, jak větrají blázni. Ale správné větrání znamená vyměnit všechen vzduch nejméně každé dvě hodiny.

pb®
Nesnažte se větrat ale větrejte tak jak se to má. Tedy 3-5x denně na pár minut všechna okna dokořán a udělat pořádný průvan. Nejlepší to je v mrazech, vzduch je vysušený a vlhkost doma se udržuje líp a i je vidět, když ve velkých mrazech otevřete okno, jak jde ven z bytu pára, stejně jako v zimě člověku od úst. Garantuju, že při takovém větrání žádné snížení teploty ani nezaznamenáte, jen co zavřete okna, bude zase teplo. Pokud doma sušíte prádlo, tak se nikdy nedovětráte.

Chcete naznačit, že když si do bytu pustí 250 kg studeného vzduch, ani to nepozná? Trochu nesmysl, že?

Větráním se samosebou zvednou nároky na vytápění.

hodnocení

Ano,přesně to se tu snažím naznačit...takže větrat a o to víc topit,nebo se zbavit vlhka pomocí přístroje...?

Pokud jde o ekonomickou výhodnost, je to otázka toho, kolik a jak platíte za teplo a elektřinu.

stirecek*
Nároky na vytápění se zvyšují AZ o dvacet procent, pokud vytapite vlhký vzduch, jelikož ten se špatně ohřívá a stoji to více energie. Taktéž vlhké zdivo se špatně akumuluje teplem, špatná vodivost. Pokud budete větrat jak se má, můžete právě ušetřit, poněvadž suchý vzduch se lépe a rychleji ohřívá. A jak uz jsem psal výše, lépe je mít mobilní klimatizaci než odvlhcovac samotný. Klimu využijete nejen v létě, ale i právě v zimě na odvlhcovani a i topení... Pokud uz chcete vyhodit nemalé prostředky na pořízení a následný provoz. Myslím, ze nejste sama, kdo má doma vlhko, ale dá se to řešit i mnohem levnější cestou, zdarma.
hodnocení

Větrám třeba 10krát denně,mám 5 místností,vím jak to funguje,nicméně venku nějak poslední dobou nemrzne...a prádlo jinde sušit nemůžu...já vážně chtěla jen pomoci s výběrem přístroje,kdyby třeba tady někdo měl zkušenosti s jeho funkcemi apod...i tak díky:)

hodnocení

0x

Není lepší se vlhkosti vyhnout? Než ji složitě odstraňovat? Třeba používáním digestoře, samozřejmě s odtahem, bezodtahový digestoře jsou jen takový šidítka. A na prádlo si koupit sušičku.

hodnocení

Snažím se větrat,nicméně bych volila odvlhčovač,jsem v nájemním bytě,kde je digestoř jen na parádu,kuchyň je v té 42m2 místnosti,takže koupit sem nějakou komínovou digestoř je nemožné.A sušičku nechci,ale i tak díky.

doktpr365*
hodnocení

0x

Už se to tady řešilo několikrát,naposledy tady

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Proč nechceš sušičku?

Vezmi si, že z usušení jedný pračky jsou klidně i čtyři litry vody. Když to sušíš v bytě, tak se ta voda dostane do vzduchu a musíš ji prostě vyvětrat. Kdybys měla sušičku tak to máš hned o fůru vody míň. Nehledě k tomu, že tu sušičku můžeš mít jako menší topení, přeci jen při sušení trochu tepla dá.

hodnocení

Jak jsem psala,mám 5 místností,prádlo suším v jedné z nich,ovšem vlhko je ve všech,myslím,že odvlhčovač,který se dá přemisťovat,by bylo schůdnější řešení,navíc v létě suším venku,což teď nelze,kolem nás topí kdečím a je to vážně smrtelný dým*ee*

Je to samozřejmě věc názoru. Ale já si myslím, že je lepší odstraňovat příčinu než následky. A sušení prádla tomu dá opravdu zabrat více než dost. To vlhko ze sušení se rozleze po celým bytě, nezůstane jen v tý jedný místnosti.

Samozřejmě, sušení prádla není jediný zdroj vlhkosti v bytě. Ale jeden z těch větších, neli největší zdroj vlhkosti.

Provoz sušičky vyjde jistě levněji, než stálý provoz odvlhčovače.

hodnocení

Máte pravdu,ale já hodně vařím,denně oběd i večeři,což bude hlavní zdroj vlhka,tudíž v kuchyni sušičku nevyužiji,patrně budu muset pořídit obojí...

doplněno 23.11.14 21:10:

Myslela jsem právě,že bych odvlhčovač dávala do pokojů,kde by bylo potřeba,dle momentální vlhkosti,podle sušení,koupání,vaření apod...a tím se vracím k původní otázce..zda tu má nějaký rádce už nějaký přístroj vyzkoušený?

Samozřejmě, vaření je taky velký zdroj...o tom žádná. Taktéž květiny v bytě.

pb®
Vaření je sice zdrojem vlhkosti, ale kolik té vody a za jak dlouho se odpaří? Když budu vařit polévku, hodím na to poklici a za hodinu odpařím tak dvě deci, když knedlíky, tak ani tolik ne. Jo kdyby se dělal domácí bujón, který se táhne na mírném plameni několik hodin, to je pak jiná, ale při běžném vaření lze uvařit, otevřít okna dokořán a vlhkosti se zbavíte.
Další levná a velice účinná věc je mít doma kamna na dřevo, pokud to lze. To můžete mít doma třeba prádelnu a vlhko mít nebudete. Jak už bylo psáno výše, odvlhčovač vás sežere.

hodnocení

0x

Vlhko v bytě, které vzniká běžnými činnostmi asi nejde vyřešit. Vlastně jde. Např. cigani v bytě pode mnou, 6 dětí+ 2 dospělí sušení prádla řeší tak, že doma děcka chodí nahé, paní v dlouhém tričku a pán jen v teplákách. A neperou, nesuší, jen topí. Hodně vaří, hodně větrají, přece jenom je vzduch vlhký a vydýchaný. Tož, taky řešení! :-D Moje mladá si koupila sušičku, protože sušení v bytě je problém a venku někdo sezhora na prádlo plive nebo ho něčím polévá. V nižších patrech si stěžují všichni. Ze sušičky se voda vylévá z nějaké nádoby. Do vzduchu nejde nic, jak se obával někdo nade mnou. Kdo ví, jak by to vyšlo, nákup a provoz odvlhčovače v poměru k větším platbám za topení při větrání. Možná, že nastejno. ;) Když courám po okolí se psem, udivuje mě, kolik mokrých oken, bez otevření, bez větrání vidím. *sok* Je to skoro, dalo by se říci, plýtvání teplem, otevřená okna do průvanu. Někdo tady psal, že hadry na parapetu. Jenže ty hadry se musí zase usušit. Takže, jiné řešení, než několikrát denně průvan, asi neexistuje. A je pravdou, já to vnímám taky tak, že po průvanu cítím chlad jen chviličku a čistý vzduch (no, čistý vzduch v Ostravě *plac*) se zahřeje strašně rychle. Je to věc zvyku. Jiné řešení není! Neexistuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]