Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal jak to je, když soused využívá můj pozemek už asi 25 let jako příjezdovou cestu k domu? Sám defakto na svoji parcelu nemá jiný přístup než přes můj pozemek nebo obecní nebo jiný soukromý. Mimo přejezdu tady má i nějaké věci, dřevo a tak. Zajímalo by mě, jestli trvalým užíváním mu nevzniká nějaký nárok na ten kus pozemku? A kdybych ho tam nechtěl nechat jezdit a chtěl si tam udělat plot, zda by s tím nebyl problém? Věcné břemeno ani nic jiného tam není..
Trvalým užíváním může za určitých okolností vzniknout věcné břemeno cesty vydržením. Ale není to úplně jednoduché. Nesmí být možnost jiného přístupu na pozemek - pokud má Vámi uvedený obecní pozemek, z kterého by soused mohl přistupovat na svoji parcelu charakter veřejné cesty, potom na vydržení není právní nárok. Pokud jste sousedovi navrhli odkup části pozemku pro přístupovou cestu a on odmítl se zdůvodněním, že jej nepotřebuje, tak si pod sebou řeže větev. Má jiný reálný způsob, jak získat přístupovou cestu a ten odmítá. Takže, jak píší ostatní. Vyzvat souseda aby konal (odstranění složeného materiálu, zahájení jednání o zřízení věcného břemena - za úplatu, zřízení jiné přístupové cesty a zdržení se narušování vašeho vlastnického práva nebo jiný způsob řešení. Nezapomeňte uvést nějaký reálný termín do kdy...). Ze slušnosti ústně a z důvodu pozdější prokazatelnosti písemně.
Jak píše @buss, problém už máte, je třeba ho řešit
Děkuji za odpověď. Veřejná cesta tam žádná není. Z jedná strany je pozemek náš a z druhé strany jiného vlastníka, který také soused užívá a dotyčný se k němu nehlásí. Obávám se, že pokud bych na něj přišel, že si nepřeju aby tam jezdil a došlo to až k nějakému řízení, tak mu bude přiděleno věcné břemeno a budu ho tam muset nechat jezdit tak jako tak (když už tam jezdí tolik let). Stejně tak by si ale mohl udělat cestu z druhé strany přes druhý soukromý pozemek. Sám tomu nerozumím jak moji předci mohli prodat sousedovi parcelu, aniž by k ní měl jakýkoliv přístup a že jemu to nevadilo. Mám také informaci, že měl něco jako věcné břemeno od mé babičky, ale to bylo před x lety na kus papíru, který asi už ani nemá a když to není v katastru, tak to stejně nemá žádnou hodnotu..
Už vznikl.
doplněno 21.11.14 20:59:V daném případě dle starého OZ. Je třeba se starat a nenechat to jen tak projít.
Myslel jsem, že je to jenom když se k tomu pozemku dotyčný nehlásí nějaký čas? Původně jsme mu chtěli kus nabídnout k odkupu, ale říkal že ho nepotřebuje..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.