Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava střechy

Od: zdenekm® odpovědí: 21 změna:

Zdravím,

koupil jsem starší domek po částečné rekonstrukci a postupně dělám různé menší opravy. Ovšem dříve nebo později mě čeká (přinejmenším) výměna střešní krytiny. Dům má tvar L - viz. fotky. Na přední části je stará betonová taška - bývalí majitelé provedli přelaťování a starou tašku vrátili na střechu. Bohužel chybí pojistná hydroizolace, při silnějším dešti už párkrát zateklo... V této části domu je podkroví z osb desek - složení: osb, parotěsná fólie, cca 16 cm vaty (ovšem dost nerovnoměrně, vata tvoří takové polštáře) a vata je překrytá opět parotěsnou fólií (zřejmě místo hydroizolace), která má v horní části "fuk", asi pro odvod vlhkosti. Druhé "křídlo" domu má plechovou střechu, bez jakékoliv tepelné izolace.

V krátkodobém horizontu se chystám provést očištění a natření betonových tašek a budu doufat v prodloužení jejich životnosti (pokud máte s renovací betonky zkušenosti, podělte se prosím), plech zatím slouží. Ovšem už teď uvažuji co a jak se střechou až dojde na rekonstrukci. První varianta by byla vyhodit tašky, latě, vatu, udělat zateplení mezi krokvemi pořádně, dát bednění, na něj nějakou deskovou izolaci (EPS, PIR?) a na to lehkou krytinu - ideálně na celém domě stejnou (např. SATJAM Rapid). Hotové podkroví bych rád zachoval. Druhá možnost by byla zůstat u klasické tašky a pod ně dát izolační EPS šablony - jméno toho systému si teď nevybavuji. Výhodou by bylo, že by mohly zůstat i latě. Část s plechovou střechou by se mohla zateplit položením vaty nad strop (je tam miniaturní "půdička", vlézt se tam při troše snahy dá), případně někdy později při výměně plechu i nějak jinak.

Snad se mi celou situaci povedlo popsat srozumitelně. Jde mi samozřejmě o funkčnost, vzhled, izolační schopnosti (první patro včetně podkroví zatím nevytápíme, ale jednou na to dojde), ale i o cenu celého řešení. Zatím jsem ve fázi úvah a zjišťování možností, tak budu rád za jakékoliv nápady.

doplněno 20.11.14 13:36:

Pod plechovou střechu ještě zvažuji foukanou izolaci - vleze všude a dala by se dát větší vrstva (vyplnit celý prostor pod střechou). Ovšem EPS či vatu si zase můžu provést sám... Tak babo raď.

Oprava střechy
Oprava střechy #2
Oprava střechy #3

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

1) sundal bych stávající krytinu i s laťováním

2) na trámy udělat příložky z fošen a zvednout tak tl. izolace alespoň na 30cm.

3) natáhnout kontaktní membránu a prostor mezi starou izolací dofoukat drcenou vatou nebo celulozou.

4) kontralatě + latě + lehká plechová krytina (ruukki, lindab, satjam, atd...)

5) odvětraný hřeben

Důležité je nechat dostatečný prostor (kontralatě 5 a více cm) mezi membránou a střešní krytinou, aby vlhkost která projde z interieru měla kudy odvětrat pryč.

Jakékoli skládání vaty ve stísněném prostoru bude mít za násladek nekvalitně provedené zateplení, tomu se vyhnete foukanou izolací (eps, vata, celuloza, atd...)

hodnocení

Díky!Ohledně té foukané izolace - podle online kalkulačky vyšla váha minerální izolace cca 600 Kg (30 m2 a mohutnost izolace 30 cm - na kraji bude samozřejmě díky sklonu střechy méně, 30 cm jsem počítal jako průměr, uprostřed je výška tak 60 cm). Strop je trámový, podbitý prkny, rákosem a zomítaný. Přemýšlím jestli to ty prkna udrží, ale to asi těžko jak zjistit. Napadá mě, jestli by nestálo za to rákos s omítkou strhnout a prkna k trámům přitáhnout ještě latěma, které by pak mohly posloužit coby rošt pro strop z palubek...

hodnocení

2x

Zdeňku ani s jednou možností nesouhlasím.

Vymýšlít špatné postupy, páč již tam máte špatně vrstvy, popřípadě to píšete špatně.

1) renovace betonových dlažeb se nevyplatí, páč za 15 Kč si koupíte novou. Jen si spočítejte náklady na očištění (kvalitní), nátěr, uschnout a druhý nátěr.

2) demontáž krytiny, latí, kontrola stavu krovu, případná oprava, vyztužení, či částečná výměna.

3) montáž okapového plechu, kontaktní difuzní foliie, kontralatí, latě, krytina, okapy.

4) vložení vaty mezi krokve a pod krokve.

5) parozábrana

6) rošt pro podhled

7) montáž podhledu.

Toto je stručný obecný postup a složení vrstev. Ověřené a přívětivá cena versus kvalita.

O dalších variantách, třeba nadrokevní izolaci, pěna, foukaná, to je na delší psaní a vysvětlování.

Přeji Vám dobrou volbu.

O jaké váze 600Kg píšete?

doplněno 20.11.14 15:44:

Máte více fotek jak to tam vypadá? můžeme se spojit on line, třeba po skype?

hodnocení

Díky za odpověď. Otázka je taková rozvětvená, tak asi není snadné se v tom zorientovat... No, vrstvy dobře nemám, musím vycházet z toho co je, jak jsem to koupil. Na novou střechu teď nějakou dobu mít nebudu, proto chci alespoň svépomocně renovovat tašky - aby ještě tak 5 let vydržely. Foukaná izolace byla myšlena do miniaturní půdy pod plechovou střechou přístavku - tam na rozdíl od zbytku střechy (kde je alespoň nějaká vata) není vůbec žádná izolace, takže to bude asi priorita.

doplněno 20.11.14 16:20:

Nějaké fotky ještě pořídím a přidám. V zásadě jde o to, že dům má dvě části. Nazvěme je přední a zadní. Přední - betonová taška, podkroví, alespoň nějaká izolace. Zadní - plechová střecha, žádná izolace. Úplně nová střecha na obou částech je reálná až za pár let. Zadní část chci zaizolovat, musí tudy utíkat kvantum tepla. Mohla by se na to hodit foukaná izolace.

paw*

Pokud jsou tasky dobre a ze spodu maji odvetravaci mezeru, tak urcite vydrzi vice nez 5 let. Vymenit rozbite/oloupane tasky a jinak neni do trechy treba sahat. Samozrejme, pokud nejsou nahnile nektere cepy tramu nebo stresni late. Ale jde to vyspravit lokalne. Je zbytecne prekladat celou strechu.

hodnocení

Překládat střechu určitě nechci. Bohužel neznám stáří těch tašek, ale povrch už je dost "načnutý". Pomýšlel jsem na odstranění mechu, napuštění penetrací a natření vhodnou barvou. Ovšem je pravda, že ten nátěr vyjde dost draho (penetrace+nátěr Eternal - cca 4000 Kč), možná by stačil Lukofob (cca 2600 Kč) - jde o 60 m2 plochy.

hubas*

Čtvereční metr základní pálené tašky od Tondachu je za 200Kč vč. DPH. Při velikosti Vaší střechy bych dal nekompromisně novou krytinu.

opět souhlasím s panem Hubasem,

a dodám, když se budete snažit koupíte kvalitní krytinu za 150Kč za metr..

paw*
Tak neni to jen ta krytina, ale tez souhlasim. Ikdyz by vymena krytiny, folie, zalatovani, okapy, mohlo prijit na celou strechu do 100k.
hodnocení

Jenže 100k, to už není provizorní řešení, ale regulérní rekonstrukce. Samotné tašky by na moc nepřišly, ale... Až se budu pouštět do takovéto větší akce, chci rovnou přidat i izolaci. A to už se zase prodraží.

paw*
Ja si nedovedu predstavit, jak rozumne odstranite mech, kdyz tasku nevezmete ceou do ruky. To chcete strechu projit s wapkou? Penetrace by nasledne zvysila soudrznost povrchu naruseneho odstranovanim mechu? Tech 5 let (nez nasetrite na strechu) bych menil to co uz nevyhovuje. Jenom musite sehnat tasky stejneho formatu.
hodnocení

Je škoda, že nějaké ošetření neprovedl předchozí majitel, který měl celou střechu dole. Přesně tak, měl jsem v plánu vlízt na střechu s wapkou a pak to ošetřit modrou skalicí, nebo něčím podobným. S betonovou taškou nemám moc zkušeností, ale počítám, že mech ji asi dost škodí - kořínky narušuje strukturu a tím ji likviduje, že?

paw*

Proc by osetreni provadel, kdyz strecha slouzila a barak prodaval, ze. Mech nesvedsi zadne strese. Ale podle me kdyz neni taska praskla nebo oloupana a anetese prez ni, tak je funkcni a svuj ucel plni. Vzdy na jare vymenit, co je spatne a hotovo. Jiank je to zbytecna prace.

pac kdyz budete po strese lozit 9jedno jak) tak stejne nejake tasky rozbijete. Leda ze byste osetroval z plosiny.

janek*
hodnocení

1x

S rekonstrukcemi mám mnohaleté zkušenosti a jediné co se mi osvědčilo je - udělat to rovnou pořádně.

Ve vašem případě - buď na střechu nesahejte a řešte jen akutní zatékání formou provizorních oprav, než našetříte na důkladnou rekonstrukci. Každý pokus o improvizaci vám v dlouhodobém měřítku jen zbytečně vytáhne z kapsy peníze, a účinnost je diskutabilní. Jakmile do staré střechy sáhnete, vyvstanou jen nové a nové závady, a nakonec budete stejně střechu komplet měnit. osobně odzkoušeno. :-D

Až našetříte, udělejte rovnou novou střechu - krov, zateplení, krytina, vše komplet - pokud se to dělá při jenom jednak to vyjde levněji a druhak máte do smrti vystaráno, a pozvěte si na to tesaře, aby vám doporučil co je reálné a co je pitomost.

NEBO si pokud můžete na to vezměte rozumně úročený úvěr, je pravděpodobné že se vám úroky vykompenzují tím že ušetříte za vytápění.

Ad zateplení - foukané vypadá dobře, ale má i hodně nevýhod, mně se nejlépe v poměru cena/výkon osvědčila kamenná vata v deskách.

Ad krytina - taška je taška, on už vám málokdo poradí, že ty levné plechové střechy bývají náchylnější k problémům a oprava je pak prodražuje (a když prší, v podkroví je dost hlučno - pokud tam plánujete např. ložnice).

hodnocení

Díky za osobní zkušenost. No, nakonec se do toho pustíme snad letos. Izolace "chytrou" pěnou, dvouplášťová střecha s krytinou Ruukki na celém domě. Jsem opravdu zvědav, kolik (a jestli) ušetříme na topení. Doufám, že to bude znát :)

bruk600*

Dobrý den, nevím jak je to na vašem místě s větry, jen vemte na vědomí, že když "dobře" zafouká, tak celou střechu i s izolací najdedte dost daleko od domu. Podle fotek, když nejsou převládající větry z otevřené strany, tak vám to snad nehrozí.

můžete prosím napsat alespoň několik z těch "hodně" nevýhod foukané izolace?

janek*

Foukaná izolace a její nevýhody? Mno: drží se v tom myši, hmyz, pokud to foukáte bez rozebrání konstrukce, nikdy nevíte jistě kam jste "dofoukli"... Ve svislých částech časem "sjede", tj zas máte tepelné mosty. Nedejbože aby někam zateklo - nelze opravovat bez rozebrání konstrukce. U těch kvalitnějších je nevýhodou i cena. Hodně z toho platí i pro tzv. chytré pěny. I tam je několik stupňů kvality a s tím i ceny. A ve všech je dost chemie.

Vylučovací metodou jsme dospěli ke kamenné vatě v deskách. Jistě by bylo možné zvolit i něco jiného, ale pouze pokud by to opravdu nešlo jinak (např. když máte konstrukci stavby která desky neumožňuje).

Desky z kamenné vaty jsou přírodní, nehořlavé, poměrně levné (pokud netrváte na předražených "značkových"); dělali jsme dřevěnou konstrukci kam přesně zapadly (opět levné řešení, pokud můžete udělat svépomocí - vrtačka, vruty, pila a jedem), a pokud by se v budoucnu vyskytl jakýkoli problém, celé to lze rozebrat a opravit bez zničení materiálu. Tož tak.

- myši a hmyz se může držet i v deskové izolaci

- foukání do stávájící konstrukce není žádný problém, prostě se trubka strčí na doraz kam to až jde a při foukání se postupně vytahuje. Navíc v dnešní době kamer a termovizí není problém se podívat přímo na konkrétní místo aniž by se konstrukce musela rozebrat.

- pokud se izolace fouká tak jak doporučí výrobce, tak není možné aby někam "sjela". Prostě se izolace nafouká pod určitým tlakem a na rovných plochách se sednutím se počítá.

- jako foukaná izolace se dá aplikovat prakticky jakýkoli izolační materiál (eps, skelná/kamenna vlna, celuloza, pur, atd...)

U deskových materiálů nemáte šanaci dosáhnout stejnou homogenitu jako při foukáné izolaci. Stejně tak provedení detailů.

Jak opravíte deskovou izolaci bez rozebrání konstrukce?

janek*

Vy jste mne nepochopil, zvažovali jsme zateplení a po uvážení všech pro a proti zvolili desky a přizpůsobili jim konstrukci, právě proto aby to bylo možné rozebrat v případě nutnosti opravy. A taky jsme viděli naživo co udělá izolace nasvislo po 30ti letech, dost pochybuji že by se jakýkoli materiál se stopro jistotou neslehl.

Samozřejmě, pokud po foukané toužíte, tak si ji pořiďte. :-D

Já jen ze zkušenosti radím k čemu jsme se dopracovali doma v praxi. ;)

Souhlasím s requied®

Janku, jestliže srovnáváte vatu 30 let starou a dnešní, nemá význam dále diskutovat.

dost pochybuji že by se jakýkoli materiál se stopro jistotou neslehl. to je tím, že naznáte materiály..

cukrar.rajce.idnes.cz/...

vím o čem píšu..

Ale Váš názor Vám neberu, jen s ním nesouhlasím..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]