Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Raditor v bytu - ci zodpovednost

Od: kolicek* odpovědí: 9 změna:

Dobry den, mam byt v osobnim vlastnictvi. Jedna se o byt v panelaku, treti patro. Vytapeni je centralni dalkove. Zjistil jsem, ze mi v bytu kape radiator. Rad bych se zeptal, jestli opravu zajisti (hradi) SVJ nebo je to moje zopdovednost a musim to provest na sve naklady. Dekuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

6x

Byt máte ve vlastnictví a nikoliv v osobním, to padlo s komunistama. Už vám bylo odpovězeno na jiném webu. Nastudujte si Prohlášení vlastníka, kde by mělo být uvedeno, co je společné (to máte znát jako základní normu) a o tom rozhoduje SVJ. Možná jste se ale v SVJ dohodli jinak, zde to přece nikdo neví a nevyřeší. Je to zcela záležitost vašeho SVJ, "Osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je společenství vlastníků" a to jste i vy. Máte statutární orgán ..., ale ověřte si, co vám sdělí! Nic vám však nebrání žádat o uhrazení, výsledek vám sdělí. Je fuk, ve které patře bydlíte. Jak možná víte, neznalost zákonů neomlouvá.

doplněno 20.11.14 20:54:

to amper, tazatel říká že mu z něj kape, to není havarijní problém, to několik dní může počkat. Zajištění instalatéra, zajištění klíče od sklepa kde je stupačka, zajištění firmy pro přehození IRTN, v tom jsem problém při výměně radiátoru neviděl. Ale nevědět, co je v mém bytě mé a co společné, v tom problém vlastníka je.

Dobrý den bussi, dobrá odpověď. Chválím. Ještě bych dodal, že tekoucí radiátor je problém a je nutno jej řešit (zpravidla) v součinnosti s SVJ (musí se vypustit, a potom doplnit voda, uzávěry na stoupačkách jako na potvoru propuštějí atd.). Nebo zamrazit... V topné sezoně s otazníkem...

ben®
hodnocení

4x

Dobrý den, nejlépe se zeptat někoho z vedení SVJ ve Vašem domě. Ale, v tom našem je to tak, že SVJ hradí v bytech pouze opravy "svislé" a průchozí (stoupačky). Vše "vodorovné" (přípojky) je už věcí a starostí (a financování) majitele bytu. Zdravím!

doplněno 20.11.14 10:52:

Nemáte zač.

doplněno 20.11.14 11:02:

kolicek - k čemu Vám bude "fundovaná" odpověď, když už víte, že Vám to SVJ neproplatí?

Budete se rozčilovat na schůzi nebo se soudit? Vám by nevadilo, kdyby si soused nechal opravit radiátor ve svém bytě z fondu oprav (tedy, i za Vaše peníze)?

kolicek*
hodnocení

Diky, zeptam se.

doplněno 20.11.14 10:57:

Tak je to bohuzel jak jsem si myslel, SVJ samozrejme tvrdi, ze cokoliv je v bytu, tak jde za mnou, coz pravda neni. Jenze velmi casto vi poverena osoba/organ pendrek a samozrejme se to snazi vsechno hodit na protistranu a pocitaji s tim, ze clovek nevi, nezna, nebude resit. Coz nejsem ja :) Takze jdu zkusit najit fundovanou odpoved.

hodnocení

1x

Byt je Váš, radiátor (veškeré ostatní vybavení) je také Váš. Vaše je i odpovědnost za jeho stav.

doplněno 20.11.14 11:44:

Mnoho lidí si myslí, že když si koupí byt, jeho zaplacením mu povinosti končí a už ho to nebude nikdy nic stát. Ale ono to tak není. To, co jsem si koupil jsem povinnen taky udržovat a to za své peníze. U toho radiátoru to není úplně jednoznačné, jak je tu psáno níže, záleží na Vašich konkrétních stanovách.

kolicek*
hodnocení

Takto jednoduche to urcite neni. Kdyz treba praskne topeni a vytopi to byt, tak to jde z pojistky SVJ - osobni zkusenost. Kdyby to bylo jak pisete, tak by to byla nase chyba a nas problem.

hodnocení

0x
§ 6Společnými částmi domu jsou dálea) přípojky od hlavního řadu nebo od hlavního vedení pro dodávky energií, vody, pro odvádění odpadních vod, pokud nejsou ve vlastnictví dodavatelů, domovní potrubí odpadních vod až po výpusť (zařízení) pro napojení potrubí odpadních vod z bytu, domovní potrubí pro odvádění dešťových vod,b) rozvody elektrické energie až k bytovému jističi za elektroměrem,c) rozvody plynu až k uzávěru pro byt,d) rozvody vody teplé i studené včetně stoupacích šachet, ať jde o hlavní svislé rozvody, nebo odbočky od nich až k poměrovým měřidlům pro byt, nebo k uzávěrům pro byt, nejsou-li instalována měřidla pro jednotlivé byty, včetně těchto měřidel nebo uzávěrů; to se netýká rozvodů uvnitř bytu, včetně vodovodních baterií,e) jde-li o centrální vytápění, celá soustava rozvodů tepla, včetně rozvodů v bytě, radiátorů a jiných otopných těles, včetně termostatických ventilů a zařízení sloužícího k rozúčtování nákladů na topení; části rozvodů umístěné v bytě, radiátory a termostatické ventily jsou ve výlučném užívání vlastníka jednotky jako společné části, zdroj:Předpis č. 366/2013 Sb.Nařízení vlády o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím
buss

No ale také ... " (2) Má se za to, že se správa vztahuje i na společné části, které slouží výlučně k užívání jen některému spoluvlastníku." Takže je to na vlastnících jak se dohodnou, že? A jsme furt u Prohlášení vlastníka.

Pokud je tedy radiátor společná část, tak jeho opravu (přetěsnění) hradí SVJ z fondu oprav !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]