Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smlouva o nájmu nebytových prostor-platnost?

Od: katkamikliska* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, nemáte někdo zkušenst s tím, když je smlouva sepsaná podle zákona, který již neplatí? Je neplatná? Děkuji K.

Jedná se o smlouvu o nájmu nebytových protor sepsanou 30.4.2014 podle zákona 116/90 Sb., který v tu dobu (od 1.1.14) nástupem nového občánského zákoníku přestal platit...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

0x

Ta smlouva samozřejmě platnosti nepozbývá, nadále se bude řídit novým občanským zákoníkem, nicméně otázka platnosti této smlouvy se bude posuzovat podle dosavadích právních předpisů, tj. podle z.č.116/1990 Sb.

iz*
hodnocení

0x

Podle mne se by se mělo vycházet z NOZ. (Smlouva byla uzavřena v dubnu 2014, tedy v době platnosti NOZ ...)

katkamikliska*
hodnocení

Ale to tam není uvedeno... Mám v té smlouvě 3 měs. výpovědní lhůtu - popravdě bych potřebovala důvod, jak to obejít... Tak mě napadlo napadnout platnost v případě, že se nedomluvíme...

ben®

Dobrý den, nehledejte vyčůranosti - smlouvy se mají dodržovat! Zdravím!

aaella*

Teď jsem si uvědomila, že v dotazu bylo datum uzavření smlouvy - rok 2014 -. Bez ohledu na to, že smlouva byla formálně uzavřena dle neplatného zákona (116/1990 Sb.), bude se její platnost posuzovat dle NOZu. Platí pravidlo, že platnost smlouvy má přednost před neplatností, ve Vašem případě to, že ve smlouvě je formálně uvedeno, že byla uzavřena dle neplatného zákoníku ještě nebude zakládat její neplatnost. Podle NOZu bude nyní těžké napadnout neplatnost smlouvy o nájmu prostor sloužících k podnikání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]