Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zavěsit těžké zrcadlo do bytového jádra?

Od: joe666 odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, jsem naprostý antitalent, tak prosím o shovívavost :) Mám zrcadlo, resp. takovou polici se zrcadlem z Ikea, váha asi 10 kg, potřebuji jej zavěsit do klasického starého bytového jádra (nejspíš umakart, ani nevím jak to poznám, při poklepání to zní dutě) a jde mi teď o to, jak to připevnit. Nahoře jsou dva otvory na zavěšení, dole se to přilepí. Předpokládám, že jsou potřeba asi nějaké speciální hmoždínky, že? Je tam nějaké riziko s tím spojené, např. že se to celé urve? Jedná se o toto: ikea.com/... Problém je, že nevím přesně jak to jádro je konstruováno, když jsem připevňoval sušák na prádlo, bylo to skrz až do kuchyně, avšak toto bude viset mezi koupelnou a wc, kde je ta výplň přeci jen dost širší, tak nevím... Díky moc za ochotu.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

dá se použít A4 GK hmoždinka s tím, že před našroubováním na šroub navléknete krátkou distanční trubičku a podložku, která se následně opře o umakart a tak vzikne místo na část závěsu zrcadla (jinak by vrut zůstal volný a zrcadlo by nedrželo a nebo, pokud byste vrut dotáhl, nebylo by na co zavěsit zrcadlo); možná bude nutné trochu upravit otvor v závěsu zrcadla (na průměr distanční trubičky);

Umakartová hvězda

Zatímco s běžným vrtáním si víceméně poradí skoro každý, otázkou, jak v umakartovém koupelnovém jádře připevnit poličku, se trápí už několik generací obyvatel paneláků. Vyzkoušejte proto speciální hmoždinku A4 GK. Funguje na 4mm vruty, je třeba předvrtat otvor o průměru 8 mm. Vrut se lehce našroubuje na hmoždinku, protáhne se předvrtaným otvorem. Za současného lehkého tahu se hmoždinka dotáhne. Pro správnou funkci by mělo být za stěnou alespoň 15 mm prostoru. Podle specifikace by měla s rezervou unést pětikilogramovou zátěž.

Zdroj: hobby.idnes.cz/...

v umakartovém jádře jsem předměty věšel tak, že jsem provrtal 50mm tlustou stěnu, použil distanční sloupek s vniřním závitem a z obou stran jsem použil metrické šrouby s většími ozdobnými podložkami;

ve vašem případě, kdy se jedná o stěnu mezi koupelnou a WC, na které bývá i umyvadlo, jsou uvnitř mezi umakarty dřevěné lišty, do kterých je uchyceno jak umyvadlo, tak i výše závěsná skříňka se zrcadlem (tak jsme to měli uděláno v bytě); lišty najdete poklepem na stěnu, v místě lišty zvuk není tak dutý...lehce to najdete, někdy bývá v tom místě vidět trochu mírnou prohlubeň...a do těchto dřevěných lišt uchytíte i zrcadlo...snad budou v potřebné výšce...

hodnocení

2x

Já bych se toho zas tak moc nebál.10 kg není zas tak moc když ta váha se rozdělí na dvě hmoždinky tak je to 5 kg na jednu + nějáké zatížení věcma. Jsou hmoždinky které se zasunou do předvrtaného otvoru a vzadu za umakartem se šroubováním roztáhnou takže nejsou vyndat- Použil bych asi nejspíš ocelové. Síla která na ně bude působit je směrem dolu(na střeh) a to by měli vydržet. Hlavně vyvrtat přesně otvory a dát si pozor at nejsou větší než maji pro daný otvor být. Hodně zdaru a čest práci

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hmoždinky do umakartu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]