Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na sousedku

Od: magdalena65 odpovědí: 6 změna:

Chtela bych se zeptat jak postupovat,kdyz vede pres nas sklep sousedky voda a topeni,nemame to jako vecne bremeno a chci aby si to odstranila.Mam ji to dat pisemne.nebo musim pres stavebni urad?Mame s ni neustale problemy a nevim jak dal.Dluzi nam penize za opravu spolecneho odpadu,jelikoz jsem fakturu platila ja s tim,ze uhradi pulku,ale od brezna se k tomu nema.Zavada byla u ni v byte,nam to teklo do sklepa.Nebudu se ani rozepisovat,co tomu predchazelo nez vpustila instalatera na opravu do jejiho bytu.Take se nam napojila na nas komin,jelikoz svuj znicila a nechtela investovat do opravy. Kdyz jsem trvala na tom aby si komin opravila,ze uziva nas,napojila to zpatky do sveho bez jakekoli opravy,takze hrozi,ze muzem od komina vyhoret,jelikoz ma praskly.Uz jsem se radila s kominikem,ale rekl,ze do toho nemuze vstupovat,ze je to jeji majetek.Byty jsou nase,je to ctyrbytovka,ale nejsme spolecenstvi vlastniku,to je az od 5 rodin,tudiz je vse na domluve,ktera bohuzel neni mozna.

doplněno 19.11.14 14:11:

Dekuji za odpovedi,nechci to resit hned soudem,dluzna castka jsou 4000,kc,vic bych prosoudila.Do spolecneho fondu plati,ale nechteji to ze spol.fondu dat,ze to druha polovina bytu resila minuly rok a hradilo se to ze sveho.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Nevím, co na to nový občanský zákonnik ale podle mě se na ty trubky u vás vztahuje právo vydržení a proti tomu budete těžko něco podnikat.
magdalena65
hodnocení

Kdyby se byt prodaval,to bude zatizeno timto bremenem?To pravo vydrzeni je zavisle na poctu let?Mame to tam 11let.

Vydržecí doba je jiná u věcí movitých a u věcí nemovitých. Myslím že trubky budou jako movité a tam stačí na vydržení 5 let. Jak říkám - od nového zákonníku může být všechno jinak.
doplněno 19.11.14 12:45: epravo.cz/...
Tak dokonce už možná jen 3roky. Jestli se ten zákon dá na trubky vztáhnout to vám musí říct někdo kvalifikovanější. Odemně jsou to jen pouhé dohady.

lilil
hodnocení

0x

Určitě by se měla podílet finančně na opravách. Toto by vyřešil jedině soud.

smev
hodnocení

0x

Dobrý den,

Magdaleno, neznám Vás, ale z Vašeho zaujatého názoru mi naskakuje husí kůže. Pokud máte pocit, že Vám sousedka dluží 4000 Kč, tak to právě řešte soudem, a né tím, že ve Vaší sklepní kóji budete trvat na odstranění vedení vody a topení. O tom, že o vstupu cizí osoby rozhoduje vždy vlastník bytové jednotky je snad zřejmé :). Jsem rád, že nebydlím ve společném domě s Vámi a přes Vaši sklepní kóji mi nevedou žádné inženýrské sítě.

magdalena65
hodnocení

Nevim jestli jste cetl o kominu,to poradte co s tim.Je to proste bezmoc,nepisu o postrikane okrasne zahrade randapem,uhynu rostlin apod.Jiste kroky jsem pred tim delala.ale pravnik rekl,ze je to boj s mlyny sousedske vztahy,slovo proti slovu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]