Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekostrukce starého baráku

Od: navstevnik23 odpovědí: 14 změna:

Zdravím, otvírám znovu věčné téma. Zbourat a postavit nový, nebo opravit? Máme barák se stodolou starý přes 100 let. Rozloha je cca 200m2. Dům je z poloviny dvoupatrový, z části podsklepený. Postavený z kvalitních cihel, kámen snad nikde není. Základy nejsou izolované, nicméně půda je písčitá, dříve byl vedle lom na kámen. Podlahy jsou nestejně vysoké, elektrika v hliníku, topení v železe samotíž, okna dřevěná. Stavba byla svépomocí a šetřilo se kde se dalo. Občas jsou vidět na stropech nějaké praskliny. Jinak stropy jsou dvojitý, vyplněný škvárou, ta je i pod podlahou. Jako stropní izolace na půdě jsou plívy. Jedinné plus je, že střecha na RD je "jen" cca 40 let stará. Jinak půda i stodola je plná harampádí a bordelu. Stodola je dokonce vyšší než dům. Ten mám po rodičích, takže nulové náklady. Jinak lokalita je pěkná, sice v kopci, ale krásný výhled na šumavu. Takže zvažuji jestli dům i s pozemkem prodat, opravit, nebo zbourat a postavit nový. Jsem šikovný, manuálně zručný, takže by nebyl problém cokoliv udělat svépomocí, ovšem pokud bych chtěl kvalitní práci tak budu dojíždět 50km a to nevím zda-li mě to bude bavit několik desítek let...

Jaký je Váš názor?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzacz*
hodnocení

3x

Oprava starého domu tak, aby se parametry přiblížil kvalitní novostavbě, je většinou dražší a mnohem pracnější, než novostavba. Navíc u starého domu nikdy nevíte, co vás může překvapit - stačí pořádně deštivý měsíc a můžou ujet nekvalitní základy, praskat zdi, ... v novém je prostě vnovém. Pokud stavíte sám, tak poměrně přesně víte, v čem bydlíte.

cabas*
hodnocení

0x

Dneska je strašně moderní samá rekonstrukce,což je tahání prachů z lidí,ale už se pomalu někteří přesvědčili,že co je staré je taky dobré,že naši prarodiče a rodiče nebyli žádní blbci jsem se pesvědčil i já,když jsem si naběhl s výměnou kastlových oken ve starém cihlovém paneláku,kdy okna byla udržovaná,natřená a já dal plastová,čímž jsem byt -zalígroval-a dělá se mi plísen,před tím byt -dýchal-já na vašem místě bych si dům nechal a pomalu ho opravil,naco se zadlužovat,vždyt je všechno tak drahý no a s tím dojížděním,dnes to prostě asi jinak nejde a jestli se vám to finančně vyplatí,tak proč ne.

paw*
hodnocení

0x
Barak shodit, material odlozit na stranu a postavit nove. Pouzit cihly z bouracky. Delam to ted podobne. Tak holt budete dojizdet 50km za praci nebo si postavte za 2x tolik baracek u mesta, at dojizdite jen 10km. Ja sek do totalninrekonstrukce z toho duvodu, ze ba baraku vypadla jedna generace.
Ohledne prodani zalezi tez, jaky mate k mistu vztah, jestli vas neexkomunikuje rodina a jestli cena za kterou to prodate vyda aspon na pozemek nekde jinde.
moto*

Za ty prachy a čas které věnujete papírování a litání kolem povolení máte při nejmenším podsekaný a odizolovaný od zemní vlhkosti celý barák. Něco o rekonstrukci vím a dají se dělat blbě i dobře. Vedle nás noví majitelé rekonstruovali statek a to opravdu bylo lepší jej strhnou buldozerem a postavit nové na klíč. Stavební firmy a řemeslníci je odrbávali hrozným způsobem. Majitelé žili daleko a rekonstrukce se vlekla nekonečně dlouho a za nekonečné peníze. Navíc vyhazovali a tam kde to bylo zbytečné. Na střeše měli původní zdravé tašky a ty vyhodili a dali nové. Jediný rozdíl je, že střecha je krásně červená a takšky zcela jistěšš nevydrží tak dlouho jak by vydržely ty původní. Je nutné, aby vlastník který rekonstruuje byl zkušený a sám si práci řídil a ev. pracoval s pomocí dělníka a jen na velmi odborné práce si najímal. Kdysi jsem částečně rekonstruoval dům mojí mamky a jakmile jsem vypadl, byly problémy. Firmy i jednotrliví řemeslníci jsou prakticky vždy kdo z koho a snaží se ze zadavatelem co nejvíce vydrbat. Takže musí být majitel svým způsobem hlavně sám stavitel jinak se automaticky stane rukokomí. Vím o čem píši, rekonstruuji již třetí barák a o problermatiko se dost zajimám a pozoruji kde mohu. V okolí mám spousta řemeslníků, znám je i osoobně z hospody, práci bych jim ale nezadal.

Co se týká stevení z materiálu z bouračky, třeba starých cihel, tak úspora je malá, používají se modernější zdicí materiály, ostatně hrubá stavba jde rychle a není relativně drahá proti tomu následujícímu. Velký problém ale může být, co se zbytky, tedy velkým nožstvím stavebního rumu, odklízení, doprava i skládky jsou velmi nákladné.

Je těžké nějak hodně fundovaně radit ohledne dilema za rekonstruovat čí bořit a nové postavit, když neznáme podrobnosti a také zkušenost tázajícího, zda je schopen rekonstrukci uhlídat. Sám bych rekonstruoval. Jak někdo píše, naší předci nebyli blbí a vše co je moderní není vždy uplný zázrak. Než mít prefabrikovanou stavebnici vyplněnou skelnou vatou a sádrokartonem, mám raději pořádnou robustní stavbu kde mi zdi slouží jakko akumulátor tepla v zime a chladu v létě.

lidus*
hodnocení

0x

Jezdit za prací 50 km, to jste se zbláznil? Opravovat sto let starou barabiznu (věřte mi, že vím o čem mluvím) je holý nesmysl. A nyní vám to v kostce vysvětlím, před 33 lety jsme poprve opravovali velikánskou zeměděskou usedlost (dům 5+1 na patro, sýpka nádherná stavba, mlat, chlívy) maká se tam 33 let, jelikož dnes skončíte z nátěry a zítra můžete začít na straně kde jste začínal, v barabizně je zima, topíme někdy i v létě, sice máme plyn ale vytopit barák je tak 50-70 tisíc a tak topíme většinou dřevem.

Dojíždění-manžel pracoval 45 km vzdáleném městě, autem do 12 km vzdáleného města, přesedl na autobus a na cestě zpět zase tak. Šlo to když dělal 12ti hodinové směny, jakmile přešel ¨na 8,5h (bohužel na kriminálce 8,5h málokdy platilo) už to dojíždění bylo šílenství a v té době už jezdil autem až do práce. Přestěhovali jsme se do paneláku a bylo to to nejlepší co mě za život potkalo, všude jede MHD..., prostě město je město Tu barabiznu máme stále jako chalupu, jelikož můj muž je magor co od svého otce slýchal "dědictví otců, zachovej nám pane", rád si kutí v garáži, v dílně, harampádí co bych mu zde vyházela si tam odveze...

Prodejte to nebo zbořte a postavte nové ale o tom dojíždění bych ještě přemýšlela.

moto*

No vidíte, já žil kdysi prakticky z donucení v paneláku a bylo to to nejhorší co zase potkalo mne. Bylo štěstím, že jsem u pár kilometrů dál našel starou chalupu, prakticky ruinu kde jsem strávil většinu času. Postupně jsem ji rekonstruoval a drželo mne to jednak ve formě a druhak i bavilo.

cabas*

to liduš -Váš manžel je -magor-který má zřejmě aspon nějaký citový vztah k dědictví svého otce,kde je vidno ho bavilo bydlet i přesto,že musel daleko dojíždět,kde si mohl kutít v garáži,a zaručeně na váš nátlak,přece krákat a chlubit se před sousedkami,je stále lepší,než bydlet v -barabizně-,kterou zaplat pánbu manžel kvůli vám neprodal,a vy tak můžete s kamarádkama běhat po kvelbech a kvokat co maj dnes nového,namísto manžela,který preferoval bydlení v klidu a přírodě a jistě se z těžkým srdcem stěhoval,ale věřím,že se tam zas jednou nastěhuje,nejlépe bez vás a bude opět štastný.

lidus*

Nechápu kdo mohl takovou zhovadilost co jste vplodil (ten před vámi rovněž) ještě i obodovat. řeknu vám to tedy jinak-v 3+1 protopím 8000Kč a mám tu celoročně od 22-24C, celý rok jsem bosa v tričku a leginách, teplá voda teče 24hodin a jupííí je dokonce pitná. Chalupa má studnu, no voda pitná je ale dusičnany má spíš za hranicí než na hranici, každé půl hodiny musíte přiložit, nemluvě o tom, že dřevo na zimu je cca 20 000 a to nepočítám provoz cirkuly a práci, večer sice máte horko na zdechnutí ale ráno vstáváte do zimy (jistě můžu zapnout plyn ale nemám tiskárnu a bohužel nekradu).

Pletete se i v tom, že se manžel stěhoval na můj nátlak. Já vyrostla v rodinném domě v malém městě, on vyrostl v bytovce na velké vesnici, já v té době byla ještě zdravá a pracovala jako zootechnik v JZD (naprosto spokojená), manžel rok dělal v Praze, pak byl převelený do Brna a jak říká, 12ti h. služby se dalo dojížděti tak po jedné noční, naštěstí jen zrušil auto, sám chtěl převelet do menšího města 12 km od místa kde jsme na baráku bydleli, zaměstnavatel měl ale jiný plán, dostal krásný byt a povýšení a proto jsme se stěhovali a já to obrečela jelikož v Brně nebylo JZD já musela učit studenty co byli horší než ten dobytek.

Pravdu máte v tom, že manželovi chybí dílna, střelnice, rozhodně mu nechybí klid přírody a pole máme pronajaté a od příštího roku i zahradu (manžel není zahradník ani zahrádkář!) pravdou je, že je schopen řezat, vrtat a snad i svářet v bytě a tak ano, na toto je chalupa dobrá, já tam jsem ochotná trávit léto, v zimě tam jezdí sám nakrmit slepice, kočky...a něco si pokutit.

Já říkám vemte si dva čisté papíry, na jeden pište pozitiva, na druhý negativa, na jeden + na druhý - (peníze) zjistíte rychle, že rekonstruovat starou barabiznu i kdyby jste k ní měl bůhví jaký vztah se nevyplatí. le co já se vlastně rozčiluju, dělejte si co chcete, já jedu do Olympie a doufám, že tam někoho potkám , dáme si dobré kafe a pokecáme.

repkin*
hodnocení

0x

Já bych chtěl jednou bydllet ve svém, sám si navrhnout rozmístění místností, zásuvek, materiálu, dlaždic, oken apod. (nechat to samozřejmě projet přes projektanta apod.) a potom bydlet tak, jak bych chtěl a neřídit se tím, co kdo zku*** před xxx lety. Každopádně na druhou stranu si člověk musí rozmyslet, zda na to má finanční prostředky a čas (pokud chce stavět sám) + případně kamarády či příbuzné, co s ledasčím pomohou.

Každopádně stodolu apod. vyklidit. Podívat se na to s rozumem a třeba i poradit s rodinou. A buďto postupně rekonstruovat (odpady, elektrika apod.) a nebo zbourat a postavit nové s 1/3 náklady na provoz (tepelné izolace, tepelná čerpadla, solární kolektory apod.) ale počítat s tím, že bude minimálně rok práce.

Co se složení týče, tak škvára je asi nejlepší izolant, tenkrát nic lepšího nebylo a dneska asi také není, ale není to moderní a drahé, takže se to nepoužívá. Samozřejmě jiné nároky na materiály a technické postupy má starý dům a jiné nový.

zwiki*
hodnocení

0x

Dobrý den.Opravy a podobné úpravy na starém domě výjdou dráž než novostavba,kde máte jistotu "trvanlivosti".Takže se přikláním k ostatním kteří doporučují nově postavit.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Návštěvníku, tohle rozhodnutí bude a zůstane jen a jen na tobě. Každý to vidí pouze ze svého ,,správného,, hlediska. Jestli tě stavařina baví a trochu ji rozumíš, nebo jsi schopen ji pochopit, pohraj si s tím domem sám. Pokud se na to necejtíš, jdi do paneláku. Každej si chce trávit svůj volnej čas po svém. Určitě se dobře rozhodneš. Držím palce. Ahoj.

hodnocení

0x

Zdravím,

my tento problém taky budeme řešit asi za půl roku.Sice by bylo nejlepší starý dům zbourat,ovšem taková demolice vyjde třeba na půl mega,takže pak si člověk rozmyslí,co je lepší.A projekt na novostavbu taky nestojí zrovna pětistovku (je to v řádech desetittisíců),takže tohle všechno je třeba k investicím připočíst.

paw*

Dovolim si oponovat. projekt na rekonstrukci a novostavbu prijde +- na stejne penize.

Zbourani vas vyjde treba na 100 000. Ale za predpokladu, ze si najmete delniky a sut mate kam vyvezt (treba ji zakopete na zahrade). samozrejme, zadate-li to firme, neni se o cem bavit.

Problém je v tom,že demolici nemůžete provést sám,ale musí to udělat stavební podnikatel,který pochopitelně bude o dost dražší.Klidně bych ji udělal sám,ale to právě nejde (viz novela stavebního zákona,$128,odst. 4.)

A krom toho,na rekonstrukci projekt nepotřebuju,stále ještě rekonstruuji jiný dům o třech bytech a žádný projekt nemám.Ale samozřejmě třeba elektroinstalaci dělám dle platných předpisů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]