Nejste přihlášen/a.
nevíte náhodou někdo do čeho se dříve ukládaly hliníkové vodiče? Mám byt z 50 let a rád bych hliník nahradil mědí. Slyšel jsem, že kabely se nedávaly do zdi samotné, ale do nějakých trubek a na ty pak přišla omítka. Údajně tak lze staré hlíníkové vodiče vytáhnout a pak tam protáhnout měděné. Zajímalo by mě jestli je to pravda, nemusel bych pak sekat, což by bylo super.
2x
To byla dříve krása trubky (já je používám do dnes, hlavně co si dělám pro sebe) a pokud si zákazník připlatí. Jináč vedle popisovaných způsobů se používaly i samostatné vodiče. Prostě dva vodiče vedle sebe a v krabici spojované Americkým vazem. To může být i vaše situace. Pokud použijete původní trubky tak super a v nových částech bych použil také trubky. Určitě budete mít síť TN-C, tak už bych počítal při výměně s natažením třížilového kabelu a připravit na TN-S. Do budoucna si ušetříte hodně práce. Nemusíte dělat vše najednou, ale třeba po místnostech. Pokud vás netlačí kolabující instalace, tak bych to v klidu předělával na TN-S.
1x
Do trubek se dávali v první řadě vodiče měděné a to od samého počátku elektrofikace. Hliníkové vodiče se začaly používat mnohem později a málokdy byly tahané jednotlivě. Většinou šlo o ploché kabely AGY. Bylo to to nejhorší, co kdy kdo v tomto směru vymyslel. Většinou byly zabetonovány přímo v panelech, či zazděny v omítce. Takový kabel nelze bez sekání vyměnit. I kdybyste ale narazil na vodiče vedené v trubce, naděje, že tam protáhnete nové dráty je tak 50%. Za pokus to ale stojí.
doplněno 17.11.14 20:40:Pokud zjistíte, že jsou vodiče v trubce, zkuste za jeden přiměřeně zatáhnout. Když se pohne, je určitá naděje. Pak je dobré necht v trubce jen jeden drát, na konec toho posledního drátu pevně přivázat všechny dráty nové a za ten starý je opatrně protáhnout. Spoj musí být co neušší a ohebný, někdy je dobré ho třeba namydlit. Lepší je, když Vám někdo pomáhá ten nový drát do trubky rovnat a přiměřeně zastrkovat.
0x
Trubky můžeš samozřejmě využít, ale počítej s tím, že sekání se stejně nevyhneš. Bývaly tam dost ostré kolenka, u nich může být problém, může se utrhnout kus papíru a udělat ucpávku atd. Tam všude budeš muset trasu otevřít a opravit. A navíc si myslím, že když se už dělá taková rekonstrukce, měla by se udělat pořádně a podle dnešních požadavků – přidat zásuvky, světla, posunout vypinače či přidat kabel tv. Však se podívej, určitě už teď máš skoro v každé zasuvce rozdvojku a po bytě spoustu prodlužovaček.
0x
jo to je jako sázka do loterie to bylo tenkrát takový jakože ještě dost laxní .. prostě to fungovalo? fungovalo ! a víc nikoho nezajímalo. Ze začátku se používála měd opravdu tenký vodiče o něco později se přešlo k hliníku a tam se to tahalo různě v trubkách, rovnou ve stěně, v hadru, už jsem dokonce viděl jen holé vodiče ... těžko říct jak je to u vás, nejednoduší bude se prostě podívat, otevřít nějakou krabici, podívat se od kud vedou vodiče a kousek odsekat. Nespoléhal bych ale že půjdou vodiče protáhnout občas jsem už viděl že trubka vedla třeba 1 metr od krabica a tam končila, prostě se dělalo s tím co bylo. Nejlepší i nejsnadnější by bylo všechno to vytrhat a dát znovu.
doplněno 17.11.14 23:11:krom toho určitě budete chtít udělat nějaký upravy v elektroinstalaci určitě zásuvky (víc spotřebičů, víc zásuvek) , třeba víc světěl a vypínačů .. prostě bude lepší to vysekat. Ono se řekne vytáhnu prostě starej kabel a strčím tam novej jenže když je tam ta trubka zohlá do pravýho uhlu .. jak to chcete udělat. Vysekat a nový. Zavolejte si elektrikáře ten vám poradí nejlíp, to se posuzuje z dálky těžko.
0x
Ahoj. Michale, můj barák je z konce 30tých let. Na něm byla taky dělaná elektrika těma plechovýma pancéřkama s hliníkem v hadru. Bohužel jsem ty rozvody nemohl využít pro své záměry. Nové rozvody vedly jinak a jinudy. Celé jsem to odstranil a tahal vše v krkách a měděných drátech + nové krabice. Dokonce jsem našel krabičku, co vypadala jako otevřená konzerva. Ty originálky měly na svém obvodu posouvací kroužek s otvory se závitem, pro upevňovací šroubky. V jiné budově z konce 50tých let byly rozvody světel a zásuvek, provedeny podobně. Jen se přesekávaly krabice a sádrovaly to nové plastové 68ičky. I přívody do podružných rozvaděčů byly v hadrákových hlínách. 4mm2 drátech. Ty se už měnily za 6mm Cyky.To se psal rok 1993-4.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.