Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Růžice u kotle a její funkce

Od: klaban* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer, mám kotel Viadrus hercules U26 4.čl a zajímalo by mě k čemu je reálně ta štelovací růžice na předku kotle. Celou dobu jsem ji měl vždy zavřenou a nyní jsem ji zkusil otevřít a zdá se mi, že se prodloužila délka hoření. Je to možné? Dnes jsem roztopil, do kotle hodil 4 polena a dvě lopátky uhlí. Zatápěl jsem někde před dvanáctou hodinou a doteď jsou radiátory žhavé. KDyž je ta růžice zavřená, tak to tak dlouho nevydrží. Díky za odpověď

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

1x

Sekundární přívod vzduchu, zvlášť u dřeva užitečná věc. Po dostatečném rozhoření stáhnout primár-dole a otevřít sekundár-nahoře.

klaban*
hodnocení

Prosím trošku to rozveďte.

hodnocení

0x

Jaká růžice?Mám ten kotel také ale je tam pouze táhlo na ovládání klapky komína a to ovládání je že když je zastrčená tak je komín otevřen,povytáhlá zavřen takže jste asi zavřel komín a tím prodloužil hoření

doplněno 17.11.14 20:10:

Jo vy myslíte ovládání sekundárního vzduchu tak ten používám jen když topím odhoříváním jinak je možné že vám tam neproudí tolik vzduchu ze spodu tak to vydrží dél hořet*nevi*

klaban*
hodnocení

to jo ale je tam na čele i ta růžice.

klaban*
hodnocení

to odhořívání jsem jednou zkoušel a už nikdy. Narval jsem celej kotel uhlím a nad tím zatopil. No asi desetkrát jsem to musel podpalovat než to jakžtakž chytlo a dlouhou dobu to vůbec nechtělo chytit. Pak se to teda rozjelo a vydrželo to dlouho hořet to je pravda, ale už bych to nedělal.

hubas*

Odhořívání u U26ky je boží, musíte to ale vychytat!

1) použít správnou frakci uhlí (hnědé O1)

2) dát tomu dostatek primárního vzduchu (dle tahu komína)

3) použít dostatek dřeva na žhavý základ

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]