Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,chtěl bych vás poprosit o radu. Mám v panelovém bytě sádrokartonové podhledy a v nich vedené el.rozvody pro světla.Potřeboval bych jedno světlo přemístit.Můžu do sádroše vyřezat drážku,do ní umístit kabel a drážku zastěrkovat?Půjde to udělat tak,aby to nebylo na stropě viditelné?Nebo jaký postup byste mi doporučili?Děkuji za rady a tipy.
Já bych drážku nedělal,od stávajícího světla bych nátáhnul pomocí elektrikářského pera nebo tvrdého drátu na místo kde bude otvor pro nové světlo kabel.
doplněno 15.11.14 23:26:jaká je tam asi mezera zjistíte,změřte v jiný místnosti kolik máte do stropu a k podhledu a máte rozdíl.Běžně bývá v paneláku 2,65m.Když tam budete dávat světlo tak předpokládám,že do podhledu,potom stejně musíte vykroužit otvor pro světlo tak není nutné dělat sondu.
Také jedna z možností,jenom se bojím,abych našel cestu mezi stropem a profily.Je tam asi malá mezera,zřejmě je to na přímých závěsech,nevím,do bytu jsem se nastěhoval až po rekonstrukci,i když i to by asi šlo zjistit,jaká je tam mezera-navrtat sondu.A potom se trefit do díry pro kabel tím elektrikářským perem,taky dost problém:
Ještě jeden fígl - na to aby jste se trefil kam chcete je dobrý nějaký tvrdší materiál, pérem to moc nejde, je dělané na to aby se dobře ohýbalo, ideální pokud je to do dvou metrů je použít plastovou vkládací lištu, a o dost lépe se dělá ve dvou .) Mezera mezi profily bývá 50cm
Jestli je to v paneláku tak tam moc místa nebude. Protahovací péro bude k ničemu. Vyřízněte (vykružte) do stropu díru jako pro bodovku na místě vstupu a hned vedle výstupu. Kolečka schovejte, protože přijdou z5. Reálná max vzdálenost je cca 1,5 m. Na protažení použijte víčko z lišty pro kabely. Ideálně z rozměru LV 18x13 nebo LV 24x22. Dál bude potřeba kus drátu jako háček a pevné nervy. Ideálně by bylo dobré znát kde je profil (vyhledat silnějším magnetem). Strčit tam to víko navázat kabel a vytáhnout z5 i s kabelem.
Hodně štěstí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.