Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Najemní smlouva

Od: azpek odpovědí: 4 změna:

Dobry den,

ve svem rod. domě mám třetím rokem podnajemníka v 1. patře. Smlouvu o najmu jsme uzavírali pokažde na jeden rok k 1.listopadu. Letos jsme s novou smlouvou zaspali,hlavně já. Chtěl jsem se zeptat,zdali mi ,jako nájemci hrozi s uzavřenim pozdní smlouvy nějaké problémy od najemníka? Hlavně se chci zeptat,jestli se stara smlouva nemuže automaticky změnit na smlouvu na neurčito?

Děkuji Gelnar J.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, řekl bych, že se ta náj. smlouva prodloužila zase o jeden rok. Určitě by se neměla změnit na dobu neurčitou. Zdravím!

P.S. Tu novou náj. smlouvu můžete ještě uzavřít (po dohodě s nájemcem) a antidatovat (říjnové datum).

macek7411*

Nájem skončí uplynutím doby, na kterou byl sjednán, nedohodne-li se pronajímatel s nájemcem jinak.
(2) Užívá-li nájemce věci i po skončení nájmu a pronajímatel proti tomu nepodá návrh na vydání věci nebo na vyklizení nemovitosti u soudu do 30 dnů, obnovuje se nájemní smlouva za týchž podmínek, za jakých byla sjednána původně. Nájem sjednaný na dobu delší než rok se obnovuje vždy na rok, nájem sjednaný na dobu kratší se obnovuje na tuto dobu. Jedná se o paragraf 676 NOZ.

doplněno 15.11.14 19:48:

Omluva, omylem jsem uvedl neplatnou citaci starého OZ.

aaella*
hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že jste majitel domu, dáváte byt či část domu do nájmu, nikoliv do podnájmu. Z Vašeho dotazu neplyne upřesnění, zda pronajímáte byt (soubor místností pod společným uzamčením v domě) anebo část rodinného domu, přičemž se nejedná o byt (do prvního patra může z přízemí vejít kdokoliv). Nicméně, obecně by na obě situace měl dopadat § 2285 nového občanského zákoníku:

§ 2285

[Konkludentní nájem]

Pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.

Nemáte-li tedy v nájemní smlouvě ujednáno, že tzv. prodloužení nájmu mlčky se vylučeje, máte ještě čas vyzvat nájemníka k opuštění bytu, pokud byste ho v domě již nechtěl. Pokud nájemníka nadále v domě chcete, můžete uzavřít novou smlouvu, anebo nemusíte učinit nic a nájem bytu (části domu) se automaticky prodlouží na dobu jednoho roku (pokud tedy jste měl předtím vždy nájem na dobu 1 roku).

iz*
hodnocení

0x

Jde o nájemníka nebo podnájemníka? Nájemní smlouva se prodlužuje tak, jak uvádí Aaella, podnájemní smlouva ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]