Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam umístit domácí vodárnu?

Od: stavebnikvera odpovědí: 17 změna:

Nevíte prosím, kam všude, mimo vnitřek RD, se dá umístit domácí vodárna? architekt navrhl umístění do zaizolované betonové nebo plastové šachty v zemi pod povrchem, z důvodu, aby byla v nezámrzném prostoru a aby nehlučila. Existuje i jiné řešení? např. nějaká jednodušší nehlučná "bedýnka" v neizolované kolně za dveřmi? Potřebuji to vědět z důvodu, že někteří potenciální dodavatelé, tvrdí, že takto navržená vodárna v zemi je příliš drahá, a že to lze řešit jinak, ale nikdo mi to nebyl schiopen vysvětlit jak. Děkuji předem za jakékoli odpovědi a rady. V.K.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vodárnu musíte mít v prostoru kde nemrzne. Proto vám ji arch. umístil do šachty. Jednoduše. V zimních dnech, vám v době kdy není pohyb vody - třeba v noci, nebo jste dopoledne v práci, voda v čerpadle zamrzne a je vymalováno. Pokud umístíte vodárnu kde se topí, tak budiž, třeba garáž, komora, kdekoliv kde nemrzne. Jinak zaizolovaná vodárna - v prostoru kde mrzne - omyl, zamrzne taky. Takže řešení - umístit tam kde nemrzne.

vera*
hodnocení

děkuji, ale mám tedy ještě jednu otázku, zda existuje nějaký druh dom. vodárny, která funguje na nějakém jiném principu, tzn. která nevyžaduje být v prostorech, kde nesmí mrznout?

V.K.

Kazda funkcni vodarna v principu musi pracovat s vodou a ta jak znamo v mrazech mrzne a trha vse co se ji priplete do cesty.
Fyzika funguje at chceme nebo ne, takze ne neexistuje.

vera*
hodnocení

děkuji mnohokrát, to mi stačí. budu Vám věřit, zní to logicky.

V.K.

Věro ano existuje, Já jsem si jí pořídil, páč nechci jí mít v domě a mráz je sviňa. Je to ponorná kompaktní vodárna. Jak jsem mohl bez ní žít a nechat rámus v domě.

obchod.remont-cerpadla.cz/...

Ještě se mi nelíbila cena, takže jsem požadoval zlevnění. Vyšlo to.

ICQ 55180641

Bohužel budete asi muset vykopat šachtu na vodárnu. O takové možnosti nevím, protože pokud voda zůstane stát v potrubí a je v zámrazovém prostředí tak to je problém. Zamrzne. V našich končinách je zámrazová hloubka cca 80cm. Pokud uděláte šachtu takhle hlubokou, nebyl by to problém.

miljan*

Existuje, ale cena trošku jinde.

hodnocení

0x

čtu to znavu, ale nějak se ztrácím. Vodárnu nechcete dovnitř to chápu, takže jí zabudujete do studně, potrubí bude tak jako tak v zámrné hloubce a rozvody v domě asi zajistíte proti zamrznutí vytápěním objektu. Nebo je to rekreační objekt a na zimu neužíváte? I tak to můžete provést a nekompat izolovaný prostor.

Máte doufám studni?

Pokud ano tak je řešení!

vera*
hodnocení

vaše odpověď mne překvapila, je to pro plánovaný RD, studnu máme, kopanou, 12m hlubokou a hladina je tak 2m a více pod povrchem země. dosud nám v zimě nikdy voda z obyč. ruční pumpy ani z nově zabudovaného čerpadla, které trčí ven, voda netekla, protože byla zamrzlá. vůbec tomu nerozumim :) ale nechci se nechat obalamutit :) . Kdyby to tak, jak popisujete šlo, bylo by to možná super.

děkuji. V.K.

Věro, měl jsem vodárnu v koupelně a hrozně mě to vadilo. Pak jsem přešel na vodovod, ale na užitkovou vodu jsem chtěl ze studny. Mám rovněž kopanou, rovněž 12 metrů na dno a sloupec vody tři metry. Vodárna je ponořena ve vodě, a jen truba vede do domku. mám i odbočku na zalévání, tu samozřejmě na zimu demontuji a otočením kolečka se voda z potrubí vypustí!

doplněno 14.05.09 17:50:

teď už kabely nekoukají

Kam umístit domácí vodárnu?
miljan*

Jestli to není tím, že voda při teplotě pod nulou zmrzne. *slunce*

vera*
hodnocení

takže ta Vaše vodárna ve studně, ale taky nesmí zmrznout, ne? a jak todle zajistím? ptám se proto, že nechápu proč nám v zimě zamrzla voda ve studni? nebo spíš zamrzla v nějaké trubce od té ruční pumpy anebo v té hadici od toho čerpadla, co trčí ven?

ptám se vlastně na to, jak zajistit, u ponorné vodárny, kterou jste mi doporučil, aby nic nezamrzlo?

děkuji. V.K.

Věro, ve studni nemůže zamrznput voda!

Čerpadlo je pod vodou, nahoru vede truba ze studně do domu vede v nezámrzné hloubce třeba 120 cm. Dům je vytápěn.

Kde by to mělo zamrznout?

studna je zakryta!

souhlasím s milanem... ponorka do studny, trubky v nezámrzné hloubce až do domu, v domě jenom tlakový spínač + malá tlaková nádoba...třeba zakrytá zvukově izolačním materiálem v šachtě, jak navrhoval studovaný architekt... největší hluk bude šum vody vznikající třením o stěny trubek *smich*

ne Hejkale, tak to není, vše je už ve studni, domů teče jen voda!

vera*
hodnocení

díky všem, konečně v tom mám trochu přehled. jinak Milane, napadla mě ještě otázka, zda ta ponorná vodárna nemá pod vodou celkem krátkou živitnost? jestli to třeba časem nezhnije? pak by bylo asi lepší mít vodárnu přeci jen v té samostatné šachtičce někde u domu.

V.K.

Věro, neschnije, páč není kovová. Plast a nerez. Krátká životnost, nevím, to zjistím časem, ale co je krátká životnost? Co je lepší "jen v té samostatné šachtičce" to je na Vás a na kalkulačce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]