Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodinny dum - opravdu vyzaduje tolik prace?

Od: petrosek odpovědí: 58 změna:

Znovu otevru popularni diskusi byt versus rodinny dum. Jako velka nevyhoda rodinneho domu je vzdy uvadena nutnost oprav a celkoveho starani se o dum. Mohou mi prosim vlastnici rodinnych domu vysvetlit, jestli je s domem skutecne tolik prace?

Nejak nechapu, co by se jako na rodinnem domu melo porad delat, kdyz vetsina oprav (natirani, okapy...) je minimalne na dobu v radu let.

58 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Ano, máte pravdu v tom, že když je dům nový, tak se na něj relativně "nešahá", ale uvedu z vlastní zkušenosti:

- neměli jsme kde bydlet a tak se postavil RD, kde bylo spousta nedodělků

- zkolaudovali jsme v roce 1994 nový RD 7+1, defacto dvougenerační (pozn. to byla jiná doba, dneska bych stavěl něco přízemního...), s těmito nedodělky, které kolaudaci nevadily, ty jsme v prvních rocích odstraňovali a dodělávalo se i spousta jiných věcí, třeba okolí domu (terénní úpravy, domek na nářadí, ploty, chodníky,...)

- a po pěti letech už začínáte s obnovou nátěrů, doma si vymýšlíte přestavby (jsou nové trendy, technologie,..), takže postupně kromě běžné údržby a drobných oprav průběžně vylepšujeme:

pokládáme palubkovou (parketovou) podlahu v obýváku a jídelně, kompletně měníme kuchyňskou linku včetně spotřebičů, následuje výměna vchodových dveří, pak náhrada oken dřevěných za plastové, budujeme zděnou zastřešenou pergolu s krbem a udírnou, budujeme jezírko s potůčkem, je třeba nahradit betonové chodníky jinými, nyní komplet rekonstruujeme jednu ze dvou koupelen..., zkrátka pořád dokola, mezitím odchází eternit na střeše - bude třeba střechu časem vyměnit, jsme na Vysočině, takže žlaby jsou zprohýbané - musí se opravit a nebo vyměnit, dělají se zateplovací opatření stropů, kompletně se musel přebudovat venkovní i vnitřní odpadní systém vzhledem k napojení na kanalizaci a ČOV, průběžně musíte nadělat topivo do kotle, pokud topíte klasickým kotlem na uhlí a dřevo, takže v lese jste taky dost často..

No to jen tak něco málo, co mne napadlo, neuvádím další práce třeba na zahradě (užitková i okrasná - pěstuji bonsaje),..., je toho samozřejmě daleko víc, není den, kdybychom si řekli máme hotovo a není co dělat...

Ale do bytu by mne nikdo nedostal ani heverem, na vesnici jsem se narodil a taky to tam dožiju..

doplněno 13.11.14 07:15:

většinu prací si děláme sami, firmám už toho svěřujeme minimum

13.11.14 07:29

Pavouk *palec*

hodnocení

6x

Petrosku, toto je téma na několik hodin diskuze. Mám velký rodinný dům, starám se o něj už od mala, od roku 1967. Samozřejmě dle svého věku. V pracovním zařazení mám starost i o byty nájemníků.

Starost o svůj dům a strarost o dům, kde jsou byty je naprosto stejná. Já se starám o celý svůj majetek, okolí domu a podobně. Ten kdo vlastní jen byt se staré jen o ten byt. Jen vnitřek toho bytu.

Váš dotaz: Mohou mi prosim vlastnici rodinnych domu vysvetlit, jestli je s domem skutecne tolik prace?
nevím kolik je tolik práce, ale určitě se najdou dny , kdy nic neděláte a sedíte se sousedy, nebo u sousedů, lelkujete, čumíme na televizi, nebo odpovídáme ve výborné poradně.

Moje heslo zní, jakmile postavíte barák, chvilku si odpočinete a pak na něm makáte až do smrti..

nápodobně pane Milane *palec*

paw*
Jj, je prace a prace. Na RD tez nemusite na nic sahnout a muzete si najimat firmy. A nebo ho vybydlet. Je to do jiste miry o zvyku, ze prace kolem baraku nevadi. Jsou lepsi obdobi, kdy neni treba na nic sahnout a je obdobi, kdy vam praskne kos ve studni nebo se ztrati voda z cerpadla. V zime a vy ji v 6 rano potrebujete at se muzete umyt.

hodnocení

5x

Tak se mi zdá, že kromě názoru pana Milana to tu vyznívá tak, že s rodinným domem je práce a panelák, či bytovka je bezúdržbová. Možná je to jen můj osobní dojem. Prostě chci vyvážit tuto diskusi. S panelákem je nejméně tolik práce co s RD. Jen to běžný nájemník / spoluvlastník / člen BD nevidí nebo nechce vidět. Bohužel většina lidí zastává názor, že "jejich" je jen byt a co se děje na chodbě, střeše nebo před domem, je jim jedno. Někdo z domu tu ale práci udělat musí, byť třeba ne fyzicky. Ale pokud se ve dvou či třech lidech staráte o chod domu, kde je několik desítek nebo třeba stovka bytů, je logicky větší podíl práce nebo řekněme starostí, ať nejsem napadán, že fyzicky se neservu, u toho paneláku. A že je mnohdy rychlejší i v tom paneláku vzít na sebe montérky a jít to udělat sám, než se nervovat s řemeslníky, to je svatá pravda. Diskusi o tom, jak je takový správce nebo člen orgánu SVJ nebo BD placen bych s dovolením nechal na jindy, je to ztráta času.

doplněno 13.11.14 15:51:

Ještě jinak. Péče o RD je většině jasná, tedy těm co v něm bydlí a těm, co vědí proč v něm bydlet nechtějí. Pokud má někdo pocit, že bydlení v paneláku je bez starostí, tak je na omylu. To, že se na většinu prací vezme firma je fakt. Pokud je někdo pouze v nájmu, chápu, že bydlí jak v hotelu. Ale pokud je někdo spoluvlastníkem nemovitosti musí (měl by se) se tak či onak o dům starat (rozuměj pečovat o svůj majetek, byť třeba jen dohledem), v opačném případě hrozí vybydlení domu, ať už fyzické nebo finanční. Stejně jako u RD nebo jakéhokoliv jiného majetku. Vybydlených domů a vytunelovaných nebo řádně podojených družstev a SVJ je u nás dost.

A nebijte mě, vím že se svým názorem tu budu v menšině. Nejde mi o to hlásat do světa svoji pravdu, ale přijde mi dobré upozornit, že i ono propagované levné bydlení v paneláku se může řádně prodražit a že žádná práce na světě, ať už na RD nebo paneláku, se neudělá sama.

bgmaniac*

Panelák není bezúdržbový, potřebuje údržbu úplně stejně jako ten barák. Jenže tam jste v nájmu, možná v družstvu a platíte příspěvky, práce se Vás týká možná jednou za měsíc, když máte rajony, zbytek se objedná a zaplatí z příspěvků. Ve vlastním to děláte sám, příspěvky neplatíte, platíte rovnou práci. A protože ta je drahá a z příspěvků se obvykle zaplatí, ale Vy sám na to nemáte, snažíte se ušetřit, takže většinu odpracujete sám, platíte jen materiál. No a když je někde bordel, musíte se zvednout taky sám a uklidit to, nikdo jiný rajony nemá. Je to dřina a výdaje, ale neměnil bych - můžu kdykoliv pozvat partu známých, ubytovat je a hrát a zpívat do rána, aniž by na mně bouchal soused, že ho ruším. Otázka volby, nic víc, nic míň.

amperku, díky.

Třeba je to tím, že se musím starat o obě možnosti bydlení. Jak domek pro rodinu, tak i domek (větší) pro více rodin.

Teď třeba 11 bytů v jednom domku..

doplněno 13.11.14 16:33:

Ampérku, po doplnění, opět *palec*

Jaký je v údržbě rozdíl, když udržuji domek, kde je byt o 5 místnostech, nebo domek, kde je 5 bytů? Ve velkém domě je více práce, nežli v rodinném. Pokud se staráme o oba domy stejně.

hodnocení

2x

Pokud si postavíte nový moderní dům, je reálné jej postavit tak aby jedinná starost byla kdo poseče trávu kolem...

Pokud kupujete starší dům, tak ano, nikdy člověk přesně neví do čeho jde...

On spíš je problém ve výšce investic.

Pokud máte elektrické podlahové vytápění, elektricky ohřev nějaký průtokáčem, je to bez starosti...

Nicméně pokud tu máme klasické topení s expanzní nádobou, máme starost, o zapojení na zimu, odvzdušnění, nějaké netěsnosti, možnost poruchy čerpadla v -20°C, nějaká špatně položená "taška" na střeše, čištění studny - kontrola kvality vody, čerpadlo ze studny, popřípadě revize plyno kotlů, revize a čištění komínu pokud se funguje na klasická spalovací "kamna", starost o dodej paliva pro kamna, opět jejich zapnutí...

V paneláku tyto věci lidé neznají, o vodu se starají vodárny, o praskliny se stará "rychlá" , kanalizace/septik taktéž, má je pod palcem město, atd...člověk se v paneláku stará o méně věci, ale záleží na stavu a stáří paneláku...

Ale z pohledu pohody, bude vždy barák barákem...teoretický klid, dílnička, lepší možnosti trávení času, zásahy do stavby, přístavba/přestavba atd...věco s kterými má panelákovec smůlu...

bruk600*

No ono to má i druhou stranu mince a to tu, že v bytovce si na vše najímáte firmy a ty pochopitelně kalkulují tržní ceny. To pak logicky zvyšuje částky na platby do fondu oprav. Taky bych se pozastavil nad tím moderním domem. Ono se to zdá, že potom nebudete muset nic opravovat, ale nedejte se zmýlit, protože vše má svoji životnost a vysoká míra automatizace vám klid a nízké náklady nezajistí.

doplněno 13.11.14 06:37:

Tak na toto není a nemůže být jednoznačná odpověď. Někomu vyhovuje víc bytovka a někdo by se v bytovce zbláznil. Taky tu je jedna veličina, která ještě nebyla zmíněna a tou jsou sousedi. Je to doslova očistec, když v bytovce sousedi neuklízí společné prostory, když dělají stále kravál, když si pořídí psy a někdy i nevycválané dětičky umí polechtat nervy.

jirka36

Krásně napsáno. Bydlel jsem s rodinou v paneláku, teď bydlíme ve svém domku, manželka ho zdědila. Jde o dřevěný dům postavený hodně dávno, nebudu popisovat co se udělalo, co se musí udělat, co je akutní, co počká...Dům je sice starost, ale pro toho kdo dům chce je to starost příjemná. V bytovce jsem přišel z práce a čuměl do zdi. V domku čas lépe a příjemně utíká, člověk má dobrý pocit z vykonané práce, každý kdo má domek je všeuměl, spousta věcí je dělána vlastníma rukama, teplé dny a večery se tráví na zahradě a u grilu či udírny...Všechna ta starost a dřina za to stojí, panelák? Už nikdy!

Kdysi jsem chtěl stavět barák. Zaplatil jsem návrh a podrobný projekt. Mám jej pod postelí. Teď bydlím v malé bytovce na kraji města, 6 bytů ve vchodě, za barákem louka a les a dál nic.

Já když přijdu z práce, tak jdu akorát tak spát, natož abych čuměl do zdi. Na volný čas mám nedaleko bydliště zahradu s chatkou, ale letos jsem tam byl za celý rok tak 5x posekat trávu a sklidit úrodu ze stromů. Jinak stejně není čas. Nedokážu si představit, že bych se staral o zahradu okolo baráku. Kdy? V noci? To by mě sousedi dali co proto!

vlazy*

kovis: Tak to mi připadáš jako typický měšťák z bytu kterému práce příliš nevoní. Přijít z práce a jít se vyspat a o nic se nestarat ani příliš o tu zahradu s chatkou. Vlastní dům by pro takové lidi byl asi naobtíž. Neber to prosím jako kritiku. Je to pouze můj názor tak jak to vidím z mého pohledu.

Neřekl bych, že mě práce nevoní. Od rána do večera jsem v práci. Volný čas mám večer a v noci. Problém je v tom, že v noci je tma a to se dá dost těžko o tu zahradu starat. Nehledě k tomu, že sousedé třeba spí.

Já bych se bála bydlet v domku,Pokud je to pěstovatel tak to není sranda,,ale jak píše výše rádce.nechtěla bych dům.Tak panelák a chatu.V létě na chatě a v zimě do tepla.Ale mYslím si,že barák má větší náklady,Pořád něco.A sousedi o těch ani nemluvím,,na baráku myslím..naschvály boje o kousek půdy ,akde padaj jablka a jiné

vlazy*

"Tak panelák a chatu.V létě na chatě a v zimě do tepla." Chata možná nemusí být špatná, ale třeba si uvědomit, že ani ta chata není bezúdržbová a bez nějakých finančních nákladů. Navíc je to často místo které přes zimu kdy tam nikdo neni rádi navštěvují různí nežádoucí lidi (zloději) a pak se může stát, že tam majitel pijíždí v létě uklízet a opravovat po jejích řádění. Ono to všechno může vypadát docela dobře, ale realita už nemusí být vždy taková jak si to někteří představují.

"A sousedi o těch ani nemluvím,,na baráku myslím..naschvály boje o kousek půdy ,akde padaj jablka a jiné" Takto to nejde srovnávat. Ono záleží jak kde. Někde se sousedy můžou být problémy a jinde si můžou rozumět docela dobře. Já se sousedy problémy nemám a někteří by možná byli ochotní v rámci možnosti mi i v něčem pomoct kdybych potřeboval. I v tom paneláku záleží jaké sousedy má kdo okolo a někdy to s ními může mít i mnohem horší než v případě vlastního domku.

,,já tp píši proto,že hodně lidí to tak má,,,,včetně mne. Nemusím tam celkem dělut budovatelské práce,posekat trávu poku se lilíbí něká kytka tak si ji koupím. Je to takový meší zděný domek na pěstování trvalek-jehličnanů.M áme ještě jednu zahradu pouze stromky,merunky a jiné.Tak tam je práce moc.Pokud jak jsem sala,jak ní pěkně jdu do tepla.Ale jsme v příroděBez rozčilování Zloděje jsme neměli.Proto bych nechtěla stálou zahradu s domem.

Rodinny dum - opravdu vyzaduje tolik prace?

bgmaniac*
hodnocení

2x

Jako majitel staršího domu radím jediné - zkuste si to na dva roky :D budete mít odpověď a to tu nejpřesnější.

honzacz*
hodnocení

2x

Proč se asi říká "kdo má chalupu, má pr.el v kalupu"? :)

Kdo nemá v baráku zahradníka a komornou, má pořád co dělat. V bytě (vlastním) se bydlí mnohem levněji a vpodstatě bez starostí. V nájemním sice dráž, ale také většinou bez starostí.

Jen si musíte najít byt v domě bez tmavočechů a čoklofilů, kde několik důchodců s radostí o dům pečuje, protože jinak nemají nic na práci.

hodně přispívatelů píše: "já má barák 150m2, já mám barák 200m2 já mám barák 220m2 plochy". Kdo jim to ale udržuje a hlavně uklízí, obecně lítá okolo toho, už ale nenapíší. Velké plochy k bydlení jsou jistě fajn, ale také potřebují větší časový rámec na běhání okolo úklidu a údržby apod.

hodnocení

2x

Moje zkušenost je taková:

V rodinném domě jsem vyrůstala. Že se časem musí předělat dvůr, schody, okapy apod., to nepočítám. Každý podzim se ale 2x -3x hrabe listí, v nezimních měsících 1x měsíčně škrabávat mech a pampelišky ze zámkové dlažby (kterou by babi nejraději 1x týdně měla zametenou), sekat trávník, péče o stromy, zvířectvo. V zimě sníh. To vše mě v paneláku mine, akorát zaplatím měsíčně 20Kč/měs za úklid sněhu a podobnou částku za úklid chodeb. Úklid - v bytě 40m2 podlah, v domě třikrát více, navíc pořádně ušpiněná chodba. Okna? V bytě dvě, v baráku ... počítám... :-D ... 11! Neustálé trable s kotlem a topením, které v bytě jednoduše ovládám pootočením kohoutku. Dům - 2x do roka totální úklid sklepa a půdy (každé na 1 celý den), pořád nějaké přetahování haraburdí sem a tam. V bytě se nemůžu kvůli jeho velikosti sice ani hnout, ale žádné haraburdí nikde nehrozí, nevešlo by se sem :-D Je pravda, že asi máme fajn správce, protože když jsou někdy s něčím trable, ani o tom nevím.

Tak, jak to ze zkušenosti vidím já, tak kdo si chce dům udržet relativně v pořádku, trochu se namaká. Ale stejně bych chtěla zpět do baráku.

buss
hodnocení

2x

Toto nemá řešení, každý je jiný a vyhovuje mu něco jiného. Každý bude mít argumenty pro a proti. To si musí vyřešit každý sám, co chce a co mu vyhoví. Někdo přijde. lehne, čumí na TV, jiný je aktivní, něco dělá, baví se, má dílničku ... U RD nejde jen o dům, který je třeba udržovat v plné míře za své ale i starost o pozemek (pokud má nějak vypadat).
V paneláku se (mimo vlastní byt co je uvnitř vlastníka) rozdělí náklady na vlastníky a stará se výbor, BD, správce.

asd*
hodnocení

1x

Domek - když se postaví nový, tak je spousta dodělávek. Než se dodělají, tak je třeba namalovat fasádu, opravit střechu atd. Pak je třeba začít makat ve sklepě, pak opravit komín. Prostě "když se dodělá střecha, tak se začne znova ve sklepě". Mezitim je běžná údržba jako posekat zahradu, starat se o topení, vodu, odpady atd.

jmlc*
hodnocení

1x

Je to všechno o potřebách...

Když jsme rok bydleli v bytě (pronájem), najednou se mi zachtělo, aby světlo svítilo - a shánět kvůli lustru majitele, firmu na opravu, čekat... Tak jsem si to opravil sám. Najednou začal kapat kouhoutek ... shánět kvůli kohoutku majitele, firmu na opravu, čekat... Tak jsem si to opravil sám. Najednou se ucpával dřez - starý.. shánět kvůli odpadům majitele, firmu na opravu, čekat... Tak jsem si to opravil sám. Najednou se mi zdála místnost tmavá, špinavá... shánět majitele, firmu na malování, čekat... Tak jsem si to vymaloval sám.

Postavil jsem si RD - prvních pět let jsem si upravoval okolí, teď je čas na opravy a běžnou údržbu domku.. pěkně popořadě...kohoutky, dřez, malování...

Jediný rozdíl je v tom, že v bytě to opravujete cizím (v podnájmu) nebo řešíte menší plochu v případě malování...

Přidám svůj názor a zkušenost. Když jsem se vdala, bydleli jsme na vesnici ve starším rodinném domku po rodičích - kamna, nošení uhlí ze sklepa, vyváření plen na kamnech v hrnci, brutar na ohřívání vody, okny táhlo...no prostě dnes už tyto věci nikdo nezná... Narodily se nám tam 2 děti, začali jsme mezitím stavět. V tom starém domě jsme vydrželi bydlet 7 let. Pak jsme se nastěhovali do nového domu. Ze začátku to bylo vše fajn, děti své pokojíčky, budovala se zahrada, vše se vybavovalo podle financí. Pak odešly děti na střední školy, potom na vysokou, jezdily jen na víkendy, pak se dcera vdala, syn oženil a jaksi jsme zůstali v baráku 5+1 s manželem sami. Obě děti mají své rodiny, bydlí ve svých bytech a hlavně, bydlí ve městě, kde mají dobrou práci, a na vesnici by se jim nechtělo a naše představa, že budou jednou v tom baráku s náma bydlet s rodinami byla tedy mylná...Takže my s mužem uklízíme, opravujeme, lítáme po velké zahradě se sekačkou, pěstujeme květiny, trochu zeleniny... někdy si říkám, jestli by mě nebylo lépe v bytě s balkónem. Jak člověk stárne, síly ubývají. Někdy jsme s manželem hodně zničení... Když je něco většího - malování, řezání dřeva, tak samozřejmě přijedou děti pomoci, ale běžné každodenní věci děláme sami s manželem. Kdyby byl dům aspoň ve městě, dala by se část pronajmout třeba studentům, ale na vesnici je to těžké...Děti se sice mají kam vracet, mají u nás své soukromí, když tu jsou na delší dobu, neb dcera bydlí daleko od nás, což by v bytě neměly, ale jinak ve starším věku je víc mínusů než plusů žít v domě. A jak už bylo napsáno nade mnou. Vyměnili jsme už okna, podlahy,kuchyň, nábytek, bojler, kotel, plot, nátěry atd...Teď uvažujeme tak do 10 let o nové střeše, koupelně...dům je starý 25 let...myslím si, že stejně na stáří skončíme v bytě, nebo pečovatelském domě... Hlavně až nebude tak sloužit zdraví. Takže to je můj názor, v mládí, při zakládání rodiny určitě lepší dům a zahrada, ale na stáří byt.

na 90% to máme taky tak, manželka jen běduje, kdo tu haciendu bude na starý kolena udržovat a uklízet, těch 20 let uteklo jako voda a co nevidět tam taky zůstaneme sami, ale do bytu?, tak do bytu nepůjdem i kdybychom měli bydlet jen v jedné místnůstce někde ve sklepě *smich*

hodnocení

1x

velmi velký rozdíl je v RD novostavbě a RD rekonstrukce. Rodiče se zabývají RD rek. dlouhodobě a je to velmi náročné na práci a čas a finance, které vesměs ve valné většině končí ve výstavbě a nikdo vlasně neví, kolik dům celkem doposud stál. Odhaduju někdy až 1,5 násobek novostavby. RD novostavba je dá se říct jednodušší, kdy po výstavbě je jakši "vše nové". Zbývá péče o zahradu apod. Bohužel nastávají i problémy se sousedkými vztahy u RD, kdy jeden dělá to či ono a druhému se to třeba ne zrovna líbí. Známý parkoval na veřejné komunikaci, bohužel to bylo před domem souseda (aniž by jej omezoval) tomu to vadilo a auto bylo najednou poškozováno, vyústilo to v konflikt. Podobné věci jsou na venkově nezřídka k vidění. Sousedi se prostě nemusí. Někdo je magor do sekání trávy a celou sobotu prohání sekačku na svém pažitu nebo křoviňák na své louce. Věřte že po 8h poslechu křovinořezu, přemýšlíte, kam co nejdále odjet. Jsou vesnice, kde je o víkendu šílený provoz veškeré techniky (sekačky, traktůrky, auta, motorky, stroje apod.) tudíž zde není moc klidu. Mj. při výstavbě nemáte na nic jiného obvykle čas, tudíž se nemůžete věnovat dětem tak, jako když bydlíte v bytě.

rabag
hodnocení

1x

Já žiji od malička v bytě a do baráku bych nešel. Bydlím v Brně a tady se mi finančně víc vyplatí byt. Bratranec tu před 5 lety kupoval barák ze čtyřicátých let. Dal za něj 5,5 mega. Na co šáhnul, co bylo potřeba opravit. Během prvního roku do toho vrazil další půl mega. Dodnes to nemá spravený, protože došli peníze i nálada cokoliv opravovat. Já mám prostorný 110 metrový byt v posledním patře za 3 mega. Akorát jsem položil novou podlahu, udělal novou kuchyňskou linku a hotovo. Panelák je zateplený, nová okna, nová střecha, na chodbách nový kachličky, nový výtah, nové sklepy, místo bývalé prádelny je stůl na ping pong, místo dalších 3 nepouživáných místností v přízení jsou 2 kolárny a kočárkárna. Jediný, co jsem musel udělat, bylo podepsat na schůzi papír, že se vším souhlasím. Během jednoho roku bylo vše hotové. Do fondu oprav platíme měsíčně okolo pětistovky. Na většinu věcí jsme dostali dotace nebo příspěvky. Jako barák jsme si vzali půjčku půl mega, který bude splacený během 4-5 let. A já jsem v ušetřeném čase, kdy jsem nic nemusel dělat, vyrážel s manželkou a 3 dětmi na výlety, dovolenou, na návštěvy rodiny v Rakousku atd...Se sousedy občas uděláme na předzahrádce grilování, nikdy tu s nikým nebyl problém. Dodnes si říkám, že mám asi hodně velké štěstí na sousedy, kteří jsou ochotní cokoliv udělat a hlavně slušní a dokáží se na čemkoliv domluvit. Do města to mám 15 minut šalinou nebo 5 minut autem. Děti mají školu na konci ulice. Za panelákem máme les a pole. Mám s bytem jedině dobrou zkušenosti, proto bych do domku nešel ani za nic.

110 čtverců za3M ale není v dnešních cenách, kdy vybydleny neudrz.1kk je za 1.3M.
ol9tuh

Za pár let vás čekají jako společenství vlastníků obrovské problémy.

Částka 500kč do fondu oprav měsíčně za byt v ceně 3 milióny s podlahovou plochou 110m2 je absolutně nedostatečná. Za to se nedá nemovitost udržovat ve stejném kvalitativním stavu. Proto jste si také museli vzít úvěr na pouhých 500tis Kč a ještě ho splácet 4-5 let. To už je úplná hloupost.

Jsou dvě možnosti. Buď nevíte jako společenství vlastníků, jak správně postupovat a nebo je to vymyšlený příběh.

. . . je to poněkud přehnaně optimistické. Realita obvykle je složitější. Podobných bytů v Brně je velmi málo.

doplněno 18.11.14 08:21:

tvrzení o levnějším bydlení v RD níže, než v bytě není ničím podloženo. Takové odp. jsou na nic.

doplněno 23.11.14 20:02:

podle mého se tu něřeší finanční stránka věci. Byt se dá pořídit podle mého levněji než dům. Navíc dům ve městě je mimořadně nákladná záležitost. Tahle diskuze je podaná z určitého náhledu zcela špatně. Každý není takový boháček, aby si mhl říct, jo teď chci dům, tak si jej koupím. Na sídlištích je běžně okolo 30 - 40 000 lidí. Jak by to tu vypadalo, kdyby tu měl každý domek. Panelová výstavba je podlě mě v mnoha ohledech velice efektivní, což nechcou mnozí slyšet, ale je to celkem zřejmé.

to je otazka, ja jsem dal o neco vic, ale mame novostavbu v Brne. Jak uz jsem psal, take mam vic prace, ale me to zatim bavi :)

host*
hodnocení

1x

Velmi zajíjmavá diskuze, čte se to jedním dechem.

Téma dům versus rodinný dům také stojí na tom, kde to je, co tam je, jací jsou sousedi, doprava, možnost nakupování, pošta, krajina, atd, atd.

V domečku bývají

a) lidé, kteří se s chutí vrhají do práce na domku, přistavují, rekonstruují, budují, vylepšují, užívají si ho, grilují na zahradě, sázejí stromky, sekají trávu, dělají dětem houpačky a pískoviště. Mají nářadí, znají řemesla, mají spoustu známých na další práce a dopravu a prác je baví a další si sami vyhledávají a mají z ní radost.

b) lidé, kteří domek užívají tak, jak je, občas se něco pokazí a tak to nechají opravit. Nějakého řemeslníka vždy najdou s vědomím, že když se něco pokazí, je třeba to spravit co nejdříve. Nebo starší lidé, kteří pod kapající bojler dají kýbl, rozbitý pant u vrátek nahradí kusem drátu nebo špagátu, děravou vanu zalepí sklenářským kytem nebo barvou, spadlý hřebenáč ze střechy nechají opravit až na jaře, až potkají souseda pokrývače, tak si mu řeknou, jednou do roka nechají komín vypucovat kominíkem, atd.

c) lidé, kteří jsou v domku nešťastní z každé praskliny ve zdi, kapajícího kohoutku, protékajícího záchoda, prasklé žárovky, fleku na zdi, loupajícího se nátěru oken, vrabců v okapu, potřeby nechat vypucovat komín, ale bojí, se že dole u kamen vypadají saze, bude je třeba uklízet a že asi bude třeba vymalovat, protože kolem zděře do komína je zeď ušpiněná. Mají z bydlení v domku, kde je pořád zapotřebí něco udržovat, opravovat, stres a touží po klidném bydlení v bytě na dobrém místě.

k2

No nevim, zda jde vse "zaskatulkovat" do a) b) c) a navic v takto extremnim podani...

pohanka*

Hoste naopak, Vy mě snad znáte! Přesně to na mě sedí, tedy popis uživatele domku B a C. Bydlela jsem chvíli v bytě, ale nene, není to nic pro mne, snad až na stará kolena. Ale každý problém v domku prožívám a děsím se toho, kde seženu řemeslníka, jak to opraví, kolik to bude stát. A to si ještě myslím, že já si udělám vše sama nejlépe, nejkvalitněji, tudíž mám takové požadavky i po opraváři. No prostě problém. Dírka ve střeše, tak prozatím lavůrek. Mokrý sklep? Tak nekoukat, zavřít dveře, problém zmizí. Loupající se malba? Hurá do toho. Nejlépe oškrábat a malovat. Jo, ale v půlce dojdou síly.*plac*

dsgt
hodnocení

1x
Bydlel jsem celé své mladi v domku pak jsem se přestěhoval do bytu a zacalo to nuda v byte myslím si že je to o tom člověku. Ted 3roky jsme rekonstruovali domek vse sami tesim se s te práce co jsme udelali a co nas jeste čeká fasada tereni úpravy podkroví atd. Ale stobi to za to jit na dvorek s deckama pogrilovat pokecat ze susedama přes plot obdelat ten kusek zahradky otrvat par jablek. Bud clovek chce to dělat starat se nebo jen přijde do bytu a sedna k bedne a čumí. Me ty prace bavi a je to muj relax.

svatá pravda *palec*

Přesně tak,nenapsal bych to líp...Taky žiju celý život v domě,v současnosti ho rekonstruuju,jsem na to sám,přesto bych neměnil ani náhodou.Sám si například rozhodnu,kdy si zatopím a né jak v paneláku,kdy začnoutopit, až když je tři dny pod určitou teplotu.Není nad to,venku něco ogrilovat,posedět a tak.K smrti mne děsí představa být zavřený třeba v panelákovém bytě,v létě,kdy je venku třeba 30 stupňů,nejlépe s okny na západ,hmm to musí být "delikatesa"...

hodnocení

0x

V roce 1980 jsem se přiženil do starého zanedbaného domku (1906), kde nebyla kanalizace ani vodovod. Následovala řada let nekonečné práce (kopání septiku, později rušení septiku a budování přípojky na městskou kanalizaci, kopání vodovodu, kopání plynové přípojky, stavba koupelny, rekonstrukce podlah, opravy trhlin ve zdech, opravy a nátěry oken, nová střecha... a po letech výměna vodovodního potrubí, opravy nových trhlin, nové nátěry, výměna kotle, přestavba koupelny...), Hotovo nebylo nikdy, když jste s jedním přestal, bylo potřeba se vrátit na začátek kruhu oprav. Tehdy si člověk musel dělat všechno (skoro) sám, od shánění nedostatkového cementu (vozil se třeba až z jiného okresu, když ho tam zrovna náhodou měli) až po pokládku tašek na střechu. Je sice jiná doba a ten cement koupím na každém rohu a řemeslníků je plný Internet (neříkám, že dobrých), ale ta věčná práce na baráku zůstala. Ve vlastním bytě musíte dělat jen nepatrný zlomek těchhle prací, v najmutém bytě pak prakticky nic. Kdo si to nikdy nezkusil, těžko pochopí.

pb®
hodnocení

0x

Já po zkušenostech říkám, že kdo chce bydlet v domě, musí si ho buď umět udržovat sám vlastníma rukama, nebo mít dost peněz na to, aby zaměstnal firmu. Pokud se o dům neumí postarat a zároveň nemá peníze na to, aby někoho zaplatil, je to dost průser a z domu se dříve či později stane ruina.

vlazy*
hodnocení

0x

Ano některé práce v rodinném domě se udělají a vydrží to většinou i několik let, např. nátěry, opravy fasády, střechy, přípojka na kanalizaci, nějaká přestavba atp.. To vše se ale většinou nedělá najednou v jednom roce, ale postupně tak jak je potřeba nebo jak se chce něco změnit nebo vylepšit. Když se to vše po několika létech dodělá tak se zjisti, že to co se před těmi léty udělalo je třeba už pomalu dělat znova. Nic není navěky a téměř vše je třeba po nějaké době znova opravit nebo provést na tom běžnou údržbu. Kromě toho je třeba neustále kolem domu uklízet, sekat trávu, ořezávat stromy atp. a pokud se u domu i něco pěstuje nebo se chová nějaké zvířáta tak se o to i neustále starat. U nově postaveného domu te práce nějaký rok asi bude trochu méně, ale na starším domě je neustále co opravovat, předělávat a vylepšovat nebo modernizovat.

Někteří bydlící v bytech si možná myslí, že lidí s vlastním rodinným domem mají bezstarostný a levný život, protože nemusí platit nájem tak jako oni. Takoví si ale většinou neuvědomují co ten život ve vlastním rodinném domě obnáší a jaké náklady na to musí vynakládat. Oni spatřuji většinou pouze ty výhody, ale co to všechno obnáší to už příliš nevidí. V bytech si lidí zaplatí každý měsíc nájem a většinou se o nic nemusí starat. Nezajímá je např. kdo opraví fasádu nebo střechu baráku, kdo natře nebo opravi okapy, kdo zařídi provedení revizi komínů, elektřiny, plynu, kdo uklidí před barákem a poseká trávu a v zimě odklidí sních atp. a také kdo to vše zaplatí, ale také i to kdo a kolik zaplatí daň z nemovitosti. Tu všechnu práci na bytovém domě nusí udělat nebo zařídit jeho majitel a nájemníci si často ještě stěžují, že něco zanedbává nebo, že za to chce příliš vysoké nájemné.

Já bydlím od narození v rodinném domě a proto dobře vím co to obnáší a kolik to stojí pokud ten dům chci mít alespoň trochu udržovaný a v dobrém stavu. Za byt bych to ale velmi nerad měnil. Podle mne v bytě je jen velmi málo soukromi a lidí jsou tam dost omezování i když mnozí jsou na to zvyklí a až tolik nebo vůbec jim to nevadí. Hlavně, že tam nemusí téměř. nic dělat protože většinu práce mají předplacenou formou nájemného. Znal jsem jednoho staršího člověka který měl vlastní rodinný dům a musel se nedobrovolně vystěchovat do malého bytu. Mluvil, že v tom bytě se cíti zavřený jako králik v kraličárně. Stejně tak nějak podobně bych se tam cítil i já.

xx*
hodnocení

0x

bydlím v bytě, vlastním, ve čtyřbytovce z r. 1949. Připadá mi to jako ne moc výhodný hybrid bytu a rodiného domu. U bytovky je zahrádka, takže se nenudím. Topení má každý své, takže starosti s kotlem , komínem atd. musím rovněž řešit sama. Roky postupně rekonstruuji podlahy, elektro, vodu... Nikdo se nám o dům nepostará, žádné město, ani družstvo, jen my čtyři spoluvlastníci, což je už pak problém se domluvit, např. na opravě střechy, vymalování chodby, nové elektroinstalaci . Je těžké přesvědčit sousedy, aby do toho " vrazili " peníze. Sousedi jsou : důchodkyně 90 let, mladá rodina splácející hypotéku, další rodina splácející hypotéku na vlastní dům. Nikdo nemá peníze. Střecha chátrá, okapy umírají, elektroinstalace prastará... a domluva nemožná.

je i problém s hlukem, se sousedy, mají psa, kterému je asi smutno, když jsou v práci, takže stále štěká. Někteří neuklízí společné prostory..

xx, úplně Vás chápu. Zde je nevýhoda více vlastníků jednoho domu. To je vždy problém, už jakmile jsou 2 majitelé...

Uklizení je taky problém, v domě si ho uklidíte podle svých představ a dle možností. V bytovém domě, kde jsou 4 rodiny nesutále řeším, úklid, páš jedni uklízejí pravidelně a kvalitně, druzí říkají, že ti první kecají, a neuklízí, že to musí oni uklízet, třetí na to kašle, když neuklízí nikdo, proč by on uklízel.

Když jim sdělím, že jim dodám uklid a oni to budou platit, tak se jim to taky nelíbí..

Ale to jsou jen drobnosti..

Hezký víkend.

ol9tuh
hodnocení

0x

Protože každý den jezdím po zákaznících a tedy vidím životní příběhy, tak jsem se rozhodl takto.

Tento rok jsem koupil 7let starý přízemní baráček 90m2. Uvnitř je atrium, kde si ráno mohu vypít kafe a mohu být jak mě pánbůh stvořil. Před barákem mám své 3 parkovací místa. A zastávka MHD je 20m daleko. Je to ve 100tis městě.

Je to čistě moje, takže se nemusím s někým hádat, jestli se udělá to a nebo ono a jak... A nebo naopak trpět, kdy se ve společenství vlastníků najímají spřátelené předražené firmy atd..

Plno lidí si staví vícegenerační či velké baráky. Jenže ve většině případů to končí tak, že tam bydlí průměrně 2 lidé. Děti vylétnou z hnízda a velký barák se blbě vytápí a celkově udržuje.

Dnes jedu dělat na barák, kde si majitel nechal udělat 6 koupelen. Barák má cca 400m2. Počet pokujů jsem ani nepočítal. Ale asi bude i jeden pro služku. Ale když jsou peníze, tak proč ne.

doplněno 14.11.14 09:52:

Ne , České Budějovice. Už jsem tam natahal skoro 1km UTP kabelu a skoro stějně anténního koaxu. Ale kšeft je kšeft.

andělíčku, ne¨jdete pracovat na stavbu do Starého Hradiště u Pardubic?

hodnocení

0x

Dobry den, bydlim v novostavbe jiz 3. roky, ale neustale dokoncuji. Na neco nezbyly penize na neco cas. Asi rok jsem se na vsechno vykaslal a odpocival, nebyla chut. Potom to jde ve vlnach. Dost zalezi na tom, jestli si budete nektere veci delat sam, nebo pozvete firmy. Ja ted mel dovolenou 10 dni a delali jsme fasadu ( druhe lepidlo s kamaradama jako brogadu, fasadu uz placenou). V dobe, kdy schlo lepidlo jsem dodelavam druhou koupelnu, instaloval sprchovy kout a predelal neco na elektrice, ktera mi nevyhovovala. Dum uz je na 99% hotovy, ale nemam jeste poradny plot, musim postavit garaz a malickosti by se naslo hodne. Napr. uz by to chtelo zase vymalovat :). Prace je habadej, ale em to bavi, je to protiklad k tomu, cim se zivim a vidim, jak mi to roste pod rukama, popripadne jak jsem to opravil. Ne vsechno je 100%, ale kdyz jsem vyhodil par firem tak si troufnu rict, ze delam kvalitneji nez hodne patlalu (Vyjimkam cest, ale moc jsem jich bohuze nenasel). Navic kdyz neco envyjde, muzu nadavat tak sam sobe :)

vlazy*
hodnocení

0x

Vidím, že se tu někteří asi snažíte prosazovat názor, že bydlet ve vlastním rodinném domě automaticky znamená problémy se sousedy. S tím nemohu souhlasit. Je to jak kde. Někde ty problémy jsou a někde ne. Stejné to ale může byt i v bytovém domě a proto to takto nelze srovnávat, že v rodinném domě problémy ze sousedy jsou a v bytě ne.

ertl
hodnocení

0x
Jeden z duvodu pro vlastni dum m.novinky.cz/...
Člověka nemam za nevolnika, tudíž když pracuje, měl by za hodinu práce počítat i náklad na práci (mzdu) byt dělá na svem. Rd. Je dost práce,čas nikdo nepočítá,za rok jsou to stovky hodin. V tomhle ohledu není bydlení v dome zrovna levné. Hodně lidem přijde jistě výhodnější mít možnost jet s rodinou na výlet, než se honit okolo domu. Někoho naopak tato práce uspokojí. Jde o individuální postoj.rd bych třeba i chtěl, ale kde vzít dostatek času na údržbu a obecně práce okolo. j i finance, střechu rfd platíte sám, u bytovky jen její malou část podle poctu podl.

Když budete mít v domku za souseda pako, které Vám složí na jedinou příjezdovou komunikaci panel, nebo si na pozemku udělá skladiště všelikého bordelu do výšky tří metrů, taky nic moc.

culdabulda1*
hodnocení

0x

neznám děsivější představu, než zůstat "na starý kolena" sama v baráčku - a ještě dokonce někde "v lůně přírody" !

Barák je vhodný, myslím, pro velké rodiny a pracovité lidi. Na baráku je vždycky co dělat - a pokud ne za vašeho života, tak tato povinnost přejde na dědice. A ti nezřídka baráček raději prodají.

Jo souhlasím,,,na starší roky se hodně lidí stěhují do paneláku.Asi proč? Protože prokazatelně je tam méně práce a více pohodlí.Veškeré obchody jsou blízko ,lékárny doktor,a jiné služby.A navíc není síla.A spoléhat na lidi kolem sebe je hrúza. Nectěla bych bydlet už kvůli toho také.Nakonec to vesměs dopadne tak,že se staví barák jak hrad pro 2rodiny,třeba a děcka nakonec odejdou jinde,,třeba do paneláku...

ol9tuh

Tak já pozoruji i opačný exedus.

Dokuď chodí do práce, tak nemájí moc času na jiné aktivity a život v bytě jim může vyhovovat. Jenže po odchodu do důchodu mají spousty volného času, který mezi pár stěnami těžko vyplní. Spousty důchodců proto jezdí na chaty, kde prakticky žijí. Mají zahrádku, chodí do lesa, na ryby atd... A kdo nemá chatu či nějakou zahrádku či usedlost, tak dokáže prodat byt a trvale se přestěhovat blíže do přírody.

Svět a život není jednobarevný. A není ani černý a ani bílý.

rv*

Ono zůstat na stará kolena ve 3. patře činžáku bez výtahu taky není zrovna výhra. Jinak u domku je výhoda, že pokud máte peníze, můžete je investovat do údržby, oprav a zvelebení domku. Pokud je nemáte, domek to i bez investic pár let vydrží. Zatímco u bytu musíte platit, ať peníze máte, nebo ne.

Ovšem u bytu je to takový zlomeček, že to nestojí za řeč. Dělali jsme například na paneláku před pár lety rekonstrukci střechy. Zvolili jsme nejdražší švýcarskou technologii. Náklady na byt 3+1 asi 5 800 Kč.

hodnocení

0x

Ano, bydlení v rodinném domě se zahradou opravdu, ale opravdu vyžaduje práci. Na druhé straně se v něm ale žije levněji než v městském bytě.

vlazy*

aloisb: Souhlasím, že to vyžaduje práci ale ne, že je to levnější než v městském bytě. Předpokládám, že v rodinném domě jsi asi nikdy nebydlel a nemáš vůbec poněti kolik to stojí pokud ten dům a pozemky okolo něho chce mít někdo alespoň trochu udržované. Myslet si něco hodně často znamená nic nevědět.

doplněno 19.11.14 19:39:

Rád bych ještě reagoval zde na některé příspěvky, ale nejde to, protože bohužel jsem už údajně vyčerpal povolený počet 5 odpovědi. Formou doplňování příspěvku už to neni ono a bylo by to nepřehledné. Jsme v poradně kde se nesmí radit. Za tento výmysl/nesmysl by někdo měl dostat nobelovou cenu, že to tak perfektně vymyslel a nastavil. *ee*

doplněno 19.11.14 21:23:

Nesouhlasim, že výhody tohoto opatření převyšují nad nevýhodami. Mám na to opačný názor a považují to za 100% nesmysl. Souhlasím, že admin má právo si tuto poradnu ponastavovat jak chce když je to jeho poradna. To ale neznamená, že to tak má všechno 100% ideální jak si to možná myslí. Jinak s tím jsme zde v OT a bylo by to na samostatnou diskuzi na jiném místě.

výtka
Upozornění od sys hejkal 19. 11. 2014 20:12:00
Vlazy, nejsi na poradně poprvé, už jsi tu jednou byl. Je mi líto, že jsi zapomněl na pravidla a FAQ.
Je počet odpovědí nějak omezen? Pokud je úspěšnost uživatele nižší než 10% může v jedné otázce odpovědět maximálně 5x. Přistoupili jsme k tomu z jediného důvodu - našlo se dost uživatelů, kteří z otázek udělali chat a počet odpovědí rostl do nesmyslných čísel a přitom nic neřešila. Jsme si jistí, že někdy je to na škodu a že někdy je potřeba více odpovědí, aby bylo možné správně odpovědět na danou otázku. Přesto výhody tohoto opatření převyšují nad nevýhodami. Nehodnocené rubriky nejsou v počtu opovědí limitované stejně jako jejich odpovědi nejsou započítany do hodnocení (úspěšnosti) odpovědí.
Takže klid, zkus dohnat těch 10 %, a budeš moci či smět radit do sytosti.
Poradna má přes 10 let, admin už mnohé zkušenosti vlastní a postřehy od jiných spracoval a za ten čas nastavil poradnu i bez nobelovky podle potřeby. A pokud někdy trvá na svém, má na to právo, je to jeho poradna.

janek*
hodnocení

0x

Na domě není žádná práce. Pokud je nový, v perfektním stavu, nemá zahradu...

Pak je to stejné jako s bytem. Rozdíly jsou:

1/ náklady na budoucí opravy a údržbu

- v bytě platíte každý měsíc do fondu oprav a modlíte se, aby až na nějakou opravu dojde, na ni taky bylo, a aby se všichni nájemníci na realizaci opravy shodli

- v domě si na opravy můžete šetřit a dělat je postupně jak přicházejí, nebo se na to vykašlat a dům vybydlet - svobodně a podle svých potřeb; tj. nemáte povinné měsíční platby, což někdy může být výhoda

2/ zahrada

- v bytě max. květináče za oknem, bez práce

- u domu můžete mít zahradu malou i velkou, na údržbu náročnou i takovou kde pouze 2x do roka pozvete někoho s technikou aby posekal trávu; můžete ji mít jako koníčka, pěstovat a chovat všechno možné

3/ sousedi

- v bytě můžete mít kolem sebe prima lidi, ale taky samé prudiče; neuděláte s tím nic

- v domě máte sousedy dál od těla, jinak je to stejné

Takže ono vše má pro i proti. Byt bude spíš vyhovovat lidem co vyznávají gaučink; koho baví kutit a "šukat po světnici", v domě si to užije dosyta.

Mne vyloženě baví rekonstrukce, takže vždy dům opravím, a pak se popostěhuju (s tím, že vždycky říkám TENTOKRÁT je to naposledy). :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]