Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba zídky - řezání vápence

Od: robert* odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem ve fóru.
potřeboval bych poradit od někoho, kdo má zkušenost s řezáním (dělením) vápence. Chci rozbruskou rozdělit lomový kámen na užší kusy (na takové 10-15 cm široké pásky). Bude to na horní (poslední) vrstvu kamenné podezdivky pro plot. Nevím jaký kotouč na tuto práci koupit. Dival jsem se na internet, kde jsou kotouče na žulu 230 průměr okolo 2tis. Kč. Na vápenec nic. Vápenec je měkčí, takže nevím, jestli hledat dále přímo na vápenec nebo použít ten na žulu. Navic si myslím, že při tom tření se bude na kotouč mazat kousky vápencového prachu. Čím to čistit? Na internetu jsem narazil na nějaké čistící kameny, má to cenu kupovat?
Díky.
Robert

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ten na zulu bude urcite rezat i vapenec. Obecne diamant se da pouzit na vsechno krome zeleza a kovu obecne. I kdyz i zde uz existuji vyjimky, jeden kotouc (beton a zelezo) jsem uz mel moznost vyzkouset a armovany beton krajel krasne.

Co se tyce toho vapence.
Mazat se to nebude, ale prasit to bude naramne, sousedi budou mit radost.
Pokud se jedna o ty ozivovaci kameny, staci obycejny stary jemny keramicky kotouc co pouzivate na brusce v garazi a zlehka pritlacit na rezaci kotouc.
Pomoci neho odstranite material nalepeny mezi jednotlivymi zrnky diamantu. Dle meho usudku to ale potreba nebude, vapenec mastny neni a veskery urezany material bude efektne prasit do prostoru :)

doplněno 14.05.09 16:53:

Samozrejme pri koupi kotouce dat pozor na to aby byl urcen pro rezani za sucha.

robert*
hodnocení

Kejikl, dekuju.

Nejaky konkretnejsi tip na koupi kotouče by nebyl. Nechci investovat do toho 2 tisice, kdyz by existovaly levnejsi, nejake neznackove. Pocitam, ze cenove rozdily budou markantni a kvalita uz tak rozdilna nebude. Nebo je lepe se drzet nejake znacky?

Jeste mam dalsi dotaz:

Zajima mne zpusob, kterym byste dělili vapenec, abych na rezané strane nemel prilis hladky povrch. Samozrejme by to slo cele rozstipnout pomoci majzliku a hrubé síly. U toho bohuzel nikdy není jistota, jak mi kamen pukne. Napadla mne asi logicka myslenka, ze bych kamen rozdelil pomoci rozbrusky nariznutim z obou (pripadne ctyř) stran kamene do nejake hloubky. Zbytek bych rozdelil majzlikem. A pak opracoval hrany aby nebyly moc ostre.

Jen nevim, zda jsou nejake finty a zakonitosti, abych to nariznul do te spravne hloubky.

Tesi mne hlavne, ze omezim opotrebovani kotouce a pak i toho prachu snad bude mene. Potrebuji jenom popostrcit, zda byste to taky tak delali nebo zda existuje lepsi zpusob.

Diky.

Robert

Bohuzel na vetsinu z toho co jste se ted v doplnujici otazce zeptal Vam da odpoved asi jen kamenik.
Ja bych zasel do pujcovny, pujcil si bud kotouc (pokud to jde) nebo celou rozbrusku a vyzkousel si par kamenu udelat.
Hned budete vedet jestli to tak pujde nebo ne.
Co se tyce toho povrchu, po rezu bude hladky vzdy.
Co se tyce znacek kotoucu, ani zde vam neporadim, mam znalosti o DIA a CBN kotoucich pouzivanych na ostreni nastroju, toto je muj obor.

jabraka*
hodnocení

0x

Většinou se při řezání kamene kotouč chladí vodou.Takže pokud řeže žulu,vápenec půjde řezat taky.

JABRAKA

robert*
hodnocení

Jsem omezený rozbruskou, která řeže nasucho. Parametry jsou max. otáčky 6,5 tis.,

2000 W,

velikost kotouce 23 cm

a vnitřni díra na uchycení - ta běžná - asi 22,2 mm.

Je to značka PARKSIDE. Asi jsem se měl rozepsat hned. Takže se opožděně omlouvám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]