Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak sundat-zachovat dýhu ze starého nábytky

Od: jirkajirku odpovědí: 6 změna:

Prosím, víte někdo jak sundat-zachovat dýhu ze starého nábytky? Dýha má patinu, je to ořech. Že by namočit do vody? Neponičí se tím ta dýha?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Rozumím tomu správně tak, že chceš tu dyhu sundat a při sundání nepoškodit?
No, nevidím to moc nadějně. Jak zde již zaznělo, jediná šance by byla v případě lepení teplým kostním klihem. Pak to opatrně namočit, ne moc aby se nerozklížil spodek a třeba to i zkusit trochu párou napařit.
Ale proč tu dyhu chceš zachovat? Není jednodušší koupit jinou?
jirkajirku
hodnocení

Dýha je krásná kořenová, ano, je jednodušší koupit novou, ale jde i o to, že jsem si to chtěl vyzkoušet, jestli to lze provést a zda to zvládnu.

Ano, myslel jsem sundat dýhu bez jejího poškození.

Jinak samo díky za odpovědi

Teoreticky to jde. Ale, jak jsem již psal, pokud to není lepený teplým kostním klihem, vidím to dost blbě. Jiný lepidlo ti nepoleví. A i ten teplej klíh, byla by to asi piplačka a muselo by se to na nějakým kousku, co není vidět vyzkoušet. Namočit, ne moc a teplou vodou, potom ještě jednou, klidně horkou vodou a nebál bych se i páry.

Ale nepředpokládej, že sundáš celou plochu dýhy v jednom kuse. Rozpadne se na jednotlivý listy, ale to by nevadilo, zase se slepí páskou.

Pokud to dopadne, dej vědět výsledek, třeba i pár fotek. Samotnýho by mě to zajímalo.

jirkajirku
hodnocení

jedná se o nábytek starý asi tak 40 let, dnes jsem 10 cm široký pruh z jiné skříně pomocí ŠPACHTLE oddělil, prostě jsem zajel špachtlí pod dýhu a to lepidlo zas tak moc dobře tu dýhu k podkladu nedrželo, šlo to dobře, až to vyzkouším, tak dám fotky sem, uvidíme :)

No, 40 let starej nábytek, to bych si moc na teplej klíh nevsadil, to bude lepený bůhví čím, ale zase, když jsi to oddělil špachtlí, třeba to je lepený nějakejma "povidlama" co moc nedrží. Zkoušej dál a uvidíš. Držím palce at se dílo daří.

kjanik112*
hodnocení

1x

Pokud je dýha nalepena klasickým kostním klihem, půjde odmočit a sejmout. Pokud ji někdo kdysi --při opravě--nalepil kazeinovým klihem, který je vodovzdorný, už sejmout nepůjde. Dýha se neponičí, nalepování se stejně dělá za vlhka. Proč se s tím chcete mordovat, dnes je na trhu velký výběr dýh, i cizokrajných.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]