Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dýchání domu bez zateplení

Od: jirkajirku odpovědí: 10 změna:

Setkávám se s názorem, bohužel dost často, že barák bez zateplení dokáže přes stěny "dýchat" a že dům se zateplením často plesnivý...přenáší se tedy vlhkost zevnitř směrem ven z baráku, pokud je nezateplen? Já myslím, že trochu přece jen ano, ale je to zanedbatelné a každý barák by se měl občas pořádně vyvětrat. Okna jsou moderní, těsnící.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud se osadí supertěsná moderní okna, tak je úplně jedno jestli dům má nebo nemá neprodyšné zateplení.

Zkrze stěnu není možné aby se odstranila potřeba odvětrání vlhkosti která se v domě přirozeně hromadí.

Naopak když se stěny nezateplí, tak na nich bude kondenzovat vlhkost a tvořit se plísně.

hodnocení

1x

Jirko, dýchání zdí je mnohokrát vyvrácený mýtus. Bohužel ale stále jsou lidé, kteří tomu věří.

Plíseň je vada stavby, a nijak nesouvisí se zateplením. S příchodem chladnějšího počasí se na všech poradnách objevuje problém s plísněmi. Znalci vysvětlí, laici píšou, málo větráte a topíte. Bez toho, aby veděli, jaká je teplota a vlhkost v bytě.

Vždy se vlhkost projeví vždy na studeném povrchu stěn, oken a podobně.

Pokud se v bytě vytváří vlhko, je přeci nesmysl to pouštět do zdí, které pak neizolují, ale musí se vlhkost dostat pryč z místnosti.

Je to čtení na desíteku knih a pochopení fyziky..

macek7411*

Pokud se hovoří o tzv. dýchání domu, vychází se přitom z úvahy, že difuze vodní páry skrz stěny domu má nějaký praktický význam. Ve skutečnosti však běžný dům neumí přes obvodové zdi odvést více než 3% vlhkosti. A to bez ohledu na to, jestli je zeď z pálených cihel, pórobetonu, betonových tvárnic nebo např. ztraceného bednění.

macku, možná si to již přesně nepamatuji, ale ze školení nás soudní znalec učil, že je to 0,3%. A přirovnával, že pokud otevřete dveře při průchodu z(doú místnosti, vyvětráte více jak zdí za měsíc...

Ale je to jen detail ve Vaší správné odpovědi.

honzacz*
hodnocení

1x

Starý dům nejlépe dýchal, když měl netěsná okna a topilo se v kamnech. Kamna jsou úžasná "klimatizace". Pokud se v takovém domě při hurá-akci osadí okna plasťáky, nainstaluje se teplovodní topení a barák se olepí polyšem (nejlíp z vnitřku) a větrá se stejně, jako před rekonstrukcí (takže málo), je skoro vždycky zaděláno na problém. :)

Honzo, souhlasím, ale to jste vypsal jen špatně provedené práce. Pokud ale ve Vašem výpisu bude vidět, že se jednalo o kvalitní práci, určitě nebudou žádné problémy.

honzacz*

To by ale musel ten seznam začínat: změříme, vysondujeme, spočítáme, vyprojektujeme, podřízneme, odizolujeme ...

souhlas a pak ještě zvýšíme cenu o tyto činnosti, avšak konkurence to neudělá a bude levnější, takže zákazník si řekne, "Ty mně chtějí obrat, dám to těm levnějším" a dopadne jak jste popsal na začátku..

Proto nejhorší okna se prodávají s velkou % slevou a lidi na to skáčou..

honzacz*

Přesně! - Každý si musí rozmyslet, jestli je tak bohatý, aby si mohl kupovat levné věci!

Zajímavé je, že jsou profese, do kterých nikdo nefušuje. Ještě jsem třeba nepotkal kutila, který by si odvrtal Narexkou sedmičku vlevo dole, hodil na to čep z nastřelováku do třístovky cementu a na soustruhu si vytočil korunku. Ale zateplování, plynu a zejména elektrice rozumí každej (dyť jsou to jen dva dráty, né). Můj soused hoooodně dlouho nechápal, proč nemá mít mezi barákem a stodolou prodlužovačku se dvěma vidlicema "ty seš ňákej chytrej, ty elektrikářskej, a jak to mám asi zapojit, když tam mám na každej zdi jen zásuvku". Nedávno pochopil - stálo ho to propálenou půlku pr.ele.

:)

hodnocení

0x

"Dýchání" má význam jen pokud dům není izolován od země a táhne vodu. Potom částečně pomůže vysychání vnějšího povrchu a situace se zhorší tepelnou izolací. Ovšem ponorkově těsná okna působí problémy vždy, pokud se pořádně nevětrá. Pořádně jako pořádně. Norma říká - v obývaných místnostech vyměnit vzduch každé dvě hodiny nebo 25 m3 na osobu a hodinu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]