Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu...jaký kotel na tuhá paliva mi doporučujete, typ a značku, děkuji...dřevěné brikety a uhlí, napište lidi, potřebuji vaše názory, díky moc...
Já mám kotel Viadrus Hercules U26 Litinový a jsem s ním teda nad míru spokojen. Mám ho necelý rok u nového RD. Topím dřevem, a občas přihazuji lopátku nebo dvě uhlí. Spotřeba není ani tak velká a kotel topí jak vzteklej. A hlavně i když už je vyhaslej tak díky nahřátý litině drží ještě nějakou dobu teplo. A topí se v něm dobře. Jediná chyba je, že nemá klepátko na popel a musím to kutákem vyškrabávat.
doplněno 08.11.14 22:19:a za cenu 20 tisíc to je bomba
Je to snadný: U26 má krátkou teplosměnnou plochu, není vhodný na dřevo, protože to hoří tzv. dlouhým plamenem. Hodně tepla utíká do komína. Akumulace litiny není závratný parametr, který by se měl zohledňovat.
Litina není závratný parametr, který by se měl zohledňovat. To s Vámi teda nesouhlasím. Kromě toho, že Litina zůstává déle nahřátá také mnohem víc vydrží než "plecháč" Naši mají asi 5 let Dakona plechového a vypadá to, že půjde za chvíli do kopru. Litina má prostě mnohem vyšší životnost.
O životnosti litiny řeč ale vůbec nebyla. Psal jsem o akumulační schopnosti litiny! Nebyl by problém letmo vypočítat, kolik energie lze akumulovat do litinového kotlového tělesa a do ocelového a jak jsem již psal, nebude to žádné závratné číslo. S životností ocelových kotlů je to tak, že záleží mnohem víc na obsluze! Není vyjímkou životnost 20 a více roků. Já mám litinu rád...ale nechválím ji do nebes.
I já se přikláním k litině. Teď řeším výběr automatu. Mám vyhlédnutý Panther od Kovarsonu, nebo Attack FD automat. Nemáte s tím zkušenost? Nebo jaký automat doporučujete? Děkuji.
no, automatický kotle, to je těžký...ty vaše značky neznám, to je Polsko?...proč nejdete do plynu?...prý se dnes hodně montuje kotel dakon FB2 automat, nebo nějaký automat Herkules od Viadrus
dobrý den a můžete mi říci, kde jste ho koupil?...máte kotel u26, nebo kotel u26 eco?...co v něm spalujete?, psal jsem dotaz na Viadrus a prý kotel u26, který je oblíbený není pro český trh, tak nevím, jak ho sehnat, navíc se mi ho nechce kupovat přes net, prý musí být zapojen topenářem, nějakou firmou, poradte, děkuji moc...
Dobrý den,
pracuji na zkušebně kotlů jako technik, rukama mi prošlo velké množství kotlů. Mojí hlavní činností je měření emisí a účinnosti kotlů.
Velice mě znepokojuje jakým způsobem se získávají certifikáty ve zkušebně na Slovensku.
Kotle které neprojdou českou zkušebnou, kvůli špatným výsledkům při měření, na Slovensku zíkavají certifikát bez problému.
Pár příkladů z praxe, kotel Panther od firmy Kovarson byl měřen v české zkušebně, emise vycházely na 3. třídu, účinnost cca 80% i opakovaná zkouška tyto výsledky potvrdila.
Netrvalo dlouho a kotel PANTHER získal certifikát ze slovenske zkušebny, kde jej zařadili do 4. třídy. Kotel Tiger 3.třída, zkoušeno v české zkušebně, kotel Panther, 4.třída, zkoušeno ve slovenské zkušebně, přitom oba kotle jsou shodné konstrukce.
Stejné kotlové těleso používá Benekov, Viadrus tyto kotle jsou poctivě certifikovány v české zkušebně, výsledek 3. třída.
Další, jěště mnohem ekologicky nebezpečnější automatický kotel je kotel Attack FD Automat.
Toto je nehorázný podvod a to jak na zákazníky, tak na SFŽP (Státní fond životního prostředí).
Kotel takto konstruovaný nemůže být zařazen do 5. třídy. Kotel Attack FD byl zkoušen na české zkušebně kde vykazoval parametry 3. třídy. Kotel který má teplotu spalin vyšší jak 210°C, nemůže mít účinnost 90%, toto odporuje fyzikálním zákonům! Účinnost tohoto kotle je opět cca 80%.
Stejné kotlové těleso a stejnou konstrukci používá firma Dakon, dokonce Dakon má lépe zaizolovany podstavec a splňuje 3. třídu , samozřejmě certifikovaný v české zkušebně.
SFŽP rozdává dotace 60 000,- Kč na kotel Attack FD a přitom byl certifikát získán podvodným způsobem. Je to ekologicky nebezpečný kotel.
Ptám se, proč se české dotace nedávají na kotle prověřené českou zkušebnou?
Atmos DC 32, pouze dřevem, které uděláme na jaře a na podzim už se topí, už 21 let. Před 2 lety mi kotel před vánoci tekl do topeniště, dopouštěl jsem 10 litrů každý hruhý den. Na radu svého kvalitního topenáře, jsem tehdy vodní soustavu " uvnitř "zalepil" vodním sklem a již 2 rok kotel drží, zatím žádná kapička vody. Od té doby marně přemýšlím , co potom a jaký kotel?
Jak prokážete, že opravdu pracujete ve zkušebně kotlů? To můžu říct taky. Klidně můžete být někdo od konkurenční firmy .
Těžko říct když je jich tolik a každý má zkušenost z max.třema Já mohu doporučit nějaký litinový sám mám 15 let viadrus a jsem spokojen ještě žádný problém(snadná obsluha,lehké čistění).Před ním jsem měl plecháča dakona a už bych ho nechtěl samá klapka, asi 4x tekl, špatný přístup..
Jeden kotel neumí kvalitně spalovat tato dvě paliva. Jaké palivo bude převažovat? Jsem konzervativní a mám rád Viadrus U26. Dřevěných briket je do něj škoda, to ale do každého kotle, pakliže je nemáte "za hubičku". Pokud hnědé uhlí, tak jedině odhoříváním shora, jinak to hulí a kouř=peníze v luftu!
Já mám litinák Viadrus U24 čtyřčlánek.Zatím spokojenost.Musí se vychytat způsob topení a pak není problém.Vydrží dlouho natopený.Dnes bych šel do automatu ,ale ty peníze.Koupil jsem ho na netu a topenář napojil.Pročtěte si toto: vytapeni.tzb-info.cz/...
a jak ho máte ten viadrus dlouho, navíc když budete mít automat, tak tam asi nemůžet dávat dřevo, nebo brikety, nebo se mýlím?
U26 se na automat přestavuje běžně, musí se ale vyříznout kus litiny a připravte se na to, že kotel se musí zvednout-posadit na podavač, v případě např. pětičlánku zvedáte 300kg. Topit můžete vším, ale ručně. Šnekem pouze uhlí O2 (hnědé/černé), popř. pelety, ale to je ekonomická sebevražda.
U26 se již prodává pouze ve verzi eko a je určen pouze na koks! Dejte si pozor, kotle I. a II. emisní třídy již nesmí být prodávány a od roku 2022 nebudou moci být ani v provozu a to pod dost vysokou pokutou! Pokud uvažujete o kotli na tuhá paliva teď a nechcete ho za osm let měnit, jděte do trojky a výše, nic horšího nového by Vám již nemělo být prodáno! Pokud litinu a viadrus, tak U24, U28, příští rok snad U32, rozhodl bych se dle preferovaného paliva.
U26 normálně koupíte, akorát již není určen pro náš trh. Kdo ví, jak to bude za 8let, moc tomu nevěřím...
Ten zákon už platí, otázkou tedy je, zda ho bude někdo uplatňovat. Znáte, jak to u nás chodí, třeba si Vás nikdo všímat nebude, třeba naserete souseda, on podá písemné udání na úřad a ten bude muset postupovat dle zákona. Já bych to moc neriskoval.
těžko říci, ale prý kotel u26 podle námých je lepší, než u 24, tak nevím, jak to vidíte ostatní. Navíc prý u24 a u28 je úplně stejný kotel, je prý rozdíl jen v ceně, tak nevím...
U28 je větší než U24, takže se do něj vejdou i větší kusy dřev, jinak je to velmi podobná konstrukce s několika drobnými vylepšeními - možnost vložení keramiky pro spalování dřeva, lépe přístupný výměník pro čištění, jinak řešený terciální vzduch apod. U26 je lepší na koks a velké kusové dřevo, na uhlí jednoznačně U24/U28. V U26 hnědé uhlí nespálíte kvalitně vůbec a černé také žádná sláva, na dřevo je to lepší a na koks je ten kotel velmi dobrý. Volte dle toho, co budete chtít hlavně spalovat. U26 je v I. emisní třídě krom U26 eco, ta je ve III. ale čistě na koks. U24 i U28 mají třetí třídu na hnědé a černé uhlí, U24 i na koks za předpokladu správného tahu komína. U28 na koks zatím není certifikována. V U24 a U28 je dřevo uváděno jako doplňkové palivo, spálit v nich lze, ale žádná sláva to není. Příští rok by měl přijít U32, který je teď ve fázi zkoušek, měla by to být zcela nová konstrukce, III. třída na dřevo a IV. na uhlí, ovšem to ještě není jisté a cena bude určitě vysoká, nejmenší kotel je tuším sedmičlánek. Jaký výkon potřebujete?
Zásadní rozdíl je v konstrukci, U26 je jednokomorový kotel, v podstatě velká kamna, co do něj naložíte, to najednou taky chytí, proto to problematické spalování uhlí, hoří toho najednou víc, než se dokáže kvalitně spálit. U24 a 28 jsou kotle odhořívací, násypka pro palivo je oddělena od výměníkové komory a hoří vždy jen určitá vrstva paliva na roštu a další se zapálí až když to co je dole vyhoří, můžete tedy průběžně přikládat uhlí, aniž by docházelo k masivnímu vývinu kouře, tedy na uhlí mnohem lepší. Koks zase hoří lépe ve velké vrstvě, nekouří, takže nevadí, že ho najednou nasypete hodně, teplo z něj se předává hlavně sáláním do stěn, plamen u něj hraje minimální roli. Ovšem nedá se dost dobře regulovat, pokud mu seberete vzduch, má tendenci vyhasínat. Výkon se potom reguluje hlavně množstvím přiloženého paliva.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.