Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Venkovní vypínač na lampičku

Od: sevi odpovědí: 20 změna:

Ahoj, mám na zdi garáže (vedle které je venkovní posezení) lampičku a v garáži je zapojená do zásuvky. Potřeboval bych na garáž dát zvenku vypínač, aby se za tmy dala lampička jednoduše rozsvítit bez nutnosti odemykání a vstupu do garáže.

Teď k otázkám.

1) Jaký koupit vypínač? Stačí tento nebo nějaký podobný venkovní s krytím IP 44?

2) Jaký kabel? Budu ho táhnout po zdi v plastových vkládacích lištách. Předpokládám, že musí mít gumovou izolaci a postačí mi nějaká dvojlinka o průřezu 1 mm?

Děkuji Vám

doplněno 08.11.14 17:18:

Oprava, tento vypínač.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. A mě zase napadlo, že by šlo pod vypínačem provrtat díru do garáže a to vedení lampa-vypínač vést uvnitř garáže. A tam by to šlo, ještě navíc, dát do zdi. Ten otvor šikmo nahoru dovnitř, proti zatečení za větrna, případně utěsnit.

Take se mi to zda jako nejednodussi. Muzete zatesnit nejakym stalopruznym tmelem (bitumel)

doplněno 20.11.14 12:39:

tesneni je mysleno pro tu diru do garaze, ne na vypinac. ja osobne jsem to namontoval tak, ze jsem mel privod radeji ze spodu. Pravda, ze to nevypada tak pekne.

sevi
hodnocení

Asi jsem vás oba moc nepochopil. To provrtání díry do garáže není vůbec není špatný nápad, ale přívod kabelu do vypínače je pokud se nemýlím zezhora a ne zezadu vypínače (viz obr.). Jinak vypínačů už jsem vyměnil spoustu, ale tady ty venkovní vidím poprvé.

Venkovní vypínač na lampičku
gumidek*

Ostrou žiletkou či nožíkem se odřízne první schodek té piramidy. Je to připravené pro různé průměry kabelů. Dají se použít jen kulaté. Placaté se dotěsnují silikonem a nebo se lépe nepoužívají na venek vůbec.

Stačí, když to bude klást odpor.Nic se tam nesilikonuječi bitumenuje. Spodní krytka slouží jako průchozí prostup na kabel co případně pokračuje přes vypínač (třeba když je vypínač a zásuvka pod sebou).

Zadem by se chodit nemělo. Není to pak dobře těsné.

Guma musí být směrem nahoru jako chlopeň. Nesmí být vpáčena dovnitř s kabelem, aby tudy nestékala a nestála voda.

doplněno 20.11.14 19:12:

Do zásuvky či vypínče nesmí jít vlhkost, takže ho zespodu neotvírej (tu gumu tam nech).

Odkapní otvor je dírka tak 2mm max, kdyby přeci jenom se vlhkost nahromadila a vysrážela, tak aby tou dírečkou někde zespodu odtekla. Rozhodně odkapní otvor není díra 20x 30mm (př. ta guma)

doplněno 20.11.14 19:16:

Kabel musí gumu mírně roztáhnout, aby to těsnilo. Díra nesmí být stejná co kabel (musí být trochu menší). Kabel se tam narve. Mírně se popř mázne jarem či mýdlem, ale nesmí to tu gumu šponovat moc, jinak se při mrazu (vůbec čase) začne rozpadat.

Venkovní vypínač na lampičku #2
sevi
hodnocení

Díky moc za skvělou odpověď :)

gumidek*
21.11.14 16:15

jj :)

gumidek*
hodnocení

0x

Kabely si nakupte CYKY 3x1,5mm. Dále musí být lampička IP44 a více stejně tak spínač.

Potřebujete odbočnou krabici nebo průchozí vypínač.

Cyky klidně na kostičky (příchytky) nebo do lišt.

doplněno 08.11.14 17:25:

Vypínač vyhovuje a ještě zde:

moje-elektro.cz/...

doplněno 08.11.14 17:27:

Kabel z gumy nemá rád UV záření. Spíš tu cyky. Navíc gumový kabel je většinou s licnou (lanka) a ne drátem, takže se spíš hodí na prodlužovačky.

doplněno 08.11.14 17:36:

Dvouvodičové (dvolinka) být nesmí...!

Venkovní vypínač na lampičku #3
sevi
hodnocení

Lampička je venkovní plastová (už jí tam máme asi 10 let), takže vodič PE podle mě není potřeba. Krabice také není myslím nutná, protože kabel půjde od svorek lampičky (pod krytem lampičky) rovnou k vypínači a dále před zeď do zásuvky v garáži. Je to takto možné?

Venkovní vypínač na lampičku #4
gumidek*

No, je to takové...

Alespoň musí mít vodiče dvojitou izolaci. Žádná placatá trhací dvoulinka. Tato:

elektro-svitidla.com/...

+ dutinky u licnových (lankových vodičů) forum.mcontrollers.com/... nebo někdo to pájí, ale není to ono (přechodový odpor cínu a v mrazu cín taky nic moc)

doplněno 08.11.14 19:23:

Zatékat může jedině po šroubcích. Břizolit odrolte avyhlaďte pod vypínačem. Bude to i vypadat dobře než aby se to kolébalo o nějaký kamínek. Lignátová podložka je jen při montáži na dřevo.

sevi
hodnocení

Jasně, s tou placatou dvojlinkou jsem ani nepočítal...A ten vypínač se normálně přišroubuje do hmoždinek ve zdi nebo pod ním musí být ještě nějaká krabička?

Někde jsem také četl, že u nějakých vypínačů musí být zeď úplně hladká, já mám na garáži omítku z brizolitu, je to problém? Může do toho vypínače zatékat zezadu?

dusger*
hodnocení

0x

Vypinač můžeš přišrubovat klidně i na brizolit, nebo ho klidně něčím podlož. Pokud lampička není celá z plastu s dvojtým krytím (podle obrázku nejspíš není) a je strčená do zásuvky, pak vodič PE mít MUSÍ.

hodnocení

0x

Je tu hodně dobrých rad, ale tazatel chce jít vlastní cestou a obejít i to nejzákladnější bezpečnostní minimum. Ani neuvedl na jakou soustavu hodlá lampičku připojit. Pokud uvažujete o pevném přívodu a máte TN-C, měl by jste použít CYKY-J 2x1,5, ale ten se po roce 2006 nevyrábí a je vhodné ho nahradit CYKY-J 3x1,5, kde nezapojíte modrý vodič a ochranu provedete nulováním.

Pro soustavu TN-S musíte použít CYKY-J 3x1,5. Ovšem je vše za předpokladu, že je větev odjištěna max. 13A jako hraniční hodnota.

V odpovědích byla zmíňka i o licně. Tak v žádném případě nepájet. To do siloviny nepatří, ale použít dutiky a kabel v každém případě H05VV-F 3G1,5.

sevi
hodnocení

Lampičku máme zapojenou už asi 10 let, zapojoval jí otec a kabel je jen na plochou zástrčku (2 vodiče bez PE). Za prvé určitě ověřím, jestli tam nemá PE přece jenom být. Pro doplnění: soustava je TN-C.

Pokud by stačily 2 vodiče, tak na co tam dávat CYKY? Ten kabel s plochou zástrčkou, co tam teď je (je to CYSY 2x1) bych nechal a šlo by mi jen o kabel z lampy do vypínače - tam také potřebuji 2 vodiče, tudíž bych opět použil CYSY 2x1.

Může to tak být?

hujer123*

Lampičku bych zapojil přes dálkově ovládanou zísuvku. Vyřešeno je to za pár korun a za pár vteřin. Nejen, že nebude třeba otevírat garáž, ale rozsvítíte si, ještě než vyjdete z domu. srovnanicen.cz/...

Jedna otázka je, že někdo někdy nějak zapojil a druhá otázka jak to má být zapojené. Málo kdo si uvědomuje, že nový ZP dává možnost tazateli žalovat toho kdo radí za vzniklou škodu vzniklou díky špatné radě. Jelikož tu je vše zdarma, tak je dobré se držet norem a doma si to mohu udělat podle svého.

Stará soustava má L-fázi a PEN-ochranný vodič. Takže PE nemá.

Staré označení CYSY je právě nové co jsem uváděl v předcházejícím příspěvku H05VV-F, případně H07VV-F. Tady se jedná hlavně o barevné značení, kde dvoužíla nemá zelenožlutý kabel. Na zakázku jsme zajišťovali i takovéto kabely,ale minimum je 5km, což je asi hodně. Průřez se nevolí podle spotřebiče, ale podle jištění. 2X1 je proto nevyhovující. Sice použijete dvě žíly, ale u dvoužilového kabelu bude scházet zelenožlutá. Proto ten třížilový. Ale když se prohrabe dílna, tak se nějaká starší výroba může najít.

Dálkově ovládané zásuvky. Je to řešení, ale opět narážíme na jištění. Jsou běžně pro spínání 6-9A. Potom musím změnit jištění okruhu podle nejslabčího článku a pak mi při jističi 6A postačuje průřez 1.

hop®
hodnocení

0x

1) ano, tento vypínač vyhovuje
2) Postačí i dvojlinka. Nemusí být dvakrát izolovaná, protože povinnou druhou izolaci tvoří lišta. Navíc pokud bude mít tento Váš "domází rozvod" na druhém konci zástrčku, tak se nejedná o pevný rozvod a nepodléhá tedy povinné revizi. Jen pozor, aby Vám nenapršelo na svorkovnici pod lampičku...

Samozřejmě tím nechci snižovat důležitost bezpečného zapojení a provedení !

sevi
hodnocení

Ještě bych se zeptal, nebude zatékat do vypínače okolo kabelu? Kabel povedu zezhora dolů k vypínači a tam ho protáhnu otvorem, který jsem zakrouzkoval na obrázku? Nebude tudy zatékat?

Dále u jednoho vypínače píšou: "Pro zajištění uvedeného stupně krytí je nutné u krabice přístroje otevřít odkapní otvor směrem k zemi." To znamená co?

Venkovní vypínač na lampičku #5
isteron

Zo spodu je gumená krytka, treba tam ten najmenší výstupok odrezať, aby kondezovaná voda a vhkosť mohla vytekať

sevi
hodnocení

Myslíte tu jak jsem zakreslil v obrázku? Co se tam má odřezat?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Já bych klidně udělal díru do krabice ze zadu. Dost na fest a zalípnout silikonem. Ještě by šlo, udělat z něčeho nad tím vypínačem stříšku. Nebo tu krabičku od vypínače zasekat více, nebo celou do zdi. Umístit ho do takové niky. Tohle se dělávalo už za první republiky. Měl jsem to na kůlně. Jak je vidět, jde to udělat mnoha způsoby. Tak, kterou radu si tu vybereš? Ahoj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]