Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rychle horeni v krbu

Od: ludasicek odpovědí: 15 změna:
Dobry den .mame krbovou vlozku 12kw vytapime s ni skoro cely dum! Jediny problem je ze kdyz fouka vitr drevo rychle hori a tudiz ryhle zhori!taky meluzina v komine neni moc prijemna! Jak vyresit tento problem?tah komina je ok. co treba pouzit nejakou hlavici co se nataci se smerem vetru?ma nekdo zkusenost?ale ta cena): dekuji za rady

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eduar1
hodnocení

1x

Zavři přívob vzduchu u vložky .Musí to mít nějaké klapky. Já mám taky 12kw vložku a šteluju přívod vzduchu a klapku u komína.

vlada*
hodnocení

1x

Zdravím

Pokud nemáte komínovou klapku u krbové vložky, což vždy nebívá je třeba ji dokoupit a doinstalovat. Ze zkušenosti vím, že se ušetří 20 až 50 % dřeva.

Vladimír

jendad
hodnocení

1x

Dnešní topeniště jsou vzduchotěsná . Už v 50 letech minulého století používal jotul těsnící šnury v kamnech na dvířkách což vám zaručuje perfektní ovladatelnost rychlosti hoření . Uděláte tak bezproblému líný plamen. Jedině že by jste tam měl někde díru :)

ludasicek
hodnocení

Vzduch vrchni i spodni mam vzdy vypnuty!jen pri zatapjeni je zapinam. Kominovou klapku mam taky -dodattecne montovanou ta pomohla dost!ale kdyz fouka vytr tak ohen proste moc rychle hori!tesnici snury jsem kontroloval testem se svickou!vse v poradku!ma vlozka ale vzduchotesna neni i kdyz nefouka a ja vzduch vypnu klapku zavru tak ohen normalne hori!myslim ze prroblem je ze mam velky tah kominu!
ludasicek
hodnocení

Vlozku mam blanzek 720d

Můžu se zeptat kolik metrů čtverečných vytápíte?

ladasicek
Asi100 -120m2 ale mam nechystane tplovzdusne rozvody do 3pokoju

- Může to být netěsnost kolem těsnících šňůr jak píše rádce pode mnou.
- Může to být i "vlastnost" vložky. Všechny regulace vzduchu vložky jsou řešeny jen jako posuvný plech který kryje lépe či hůře otvor pro vzduch.
- Rychlé hoření = hodně vzduchu = vzduch se musí někde brát. V dnešních nových domech je vše těsné, máte tušení odkud se může do interiéru dostávat?
- Vložka je poměrně výkonná, 200mm komín má celkem velký tah a pokud má vložka taky 200mm vyústění na kouřovod tak to je tah jak blázen. Vložka je prostě dělaná na těch 12kW a při nich je ten vzduch potřeba.
- Při větru to bude hořet vždy rychleji, dělá to i mě.
- Dle výrobce by měla vložka spálit při jmenovitém výkonu 13kW 3,9kg bukových polen.

libooor

já spálím tak 10metráků briket a 15metrů dřeva

jendad

Jestliže máte vše těsné , nemuže vám to rychle hořet . Někde vám tam jde vzduch. Dvířka se zkouší tak že přivřete do dvířek proužek papíru a nejde vytáhnout . Zkouší se po celém obvodu.

ludasicek
hodnocení

Proc ohen teda rychle hori jen kdz fouka vitr?navic hlucnost v komine je hrozna!ptal jsem se jestli pomuze kominova hlavuce(kohout) ddekuji

Že to při větru hoří rychleji jsem vám již odpovídal, jde o fyzikální zákony, které neobejdete. Dělá mi to taky.
Jde o to, že vítr vniká do domu různými škvírami (žádný klasický dům není vzduchotěsný) a v domě vzniká přetlak, který uniká komínem přez krb ven( ani zavření vzduchu na krbu není těsné). Téměř u každého domu k tomuto dochází, jen je třeba různé intenzity větru. Berte to jako fakt. Buď si postavte pasivní dům a krb vyhoďte, nebo si kupte jinou krbovou vložku, která umí uzavřít přívod vzduchu dokonaleji.

K těm zvukům. Je třeba zjistit co to dělá, zda vzduch, který rychle proudí kolem "zavřených" klapek vzduchu, nebo samotný komín. Dělá to ty zvuky i kdž fouká a netopí se?

ludasicek
hodnocení

Ano zvuk je i kdyz se netopi!

Když to dělá i v nezatopeném, změní se to, když se zavře či otevře komínová klapka co máte na kouřovodu za vložkou?

topic
hodnocení

0x

Klapka do komína ovládaná ručně,

nebo stabilizátor tahu = automatická klapka, která reaguje na tah komína a při zvětšení tahu ho snižuje přisáváním falešného vzduchu = udržuje stálý tah

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]