Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Potřebuji poradit jak odvodnit zahradu cca 500m čtverečních.Na nejnižším místě zahrady se po větších přívalových deštích nebo déle trvajících srážkách,hromadí voda.Myslím,že to není spodní voda spíš povrchová,která se dostává na pozemek ze starší drenáže kterou vybudovali sousedé ještě za minulého režimu v jakési "akci Z".Bohužel u mého pozemku již byla drenáž ukončena a voda se hromadí na mém pozemku.Abych upřesnil situaci nejsem skutečným majitelem pozemku,ale nájemcem nemovitosti k níž zahrada patří.Vím,že není přípustné aby sousedé ze své drenáže vypouštěli vodu na mnou užívaný pozemek,nicméně fakt že nejsem majitelem komplikuje komunikaci a jednání se sousedy.Proto bych rád svépomocí vodu ze zahrady stáhl do jakési nádrže která je na zahradě.Zřejmě se jedná o bývalý vybetonovaný bazén o rozměrech cca 3x4 metry a hloubce cca 1,2 metru.Tuto nádrž by bylo potřeba nejdřív izolovat,neboť beton je již popraskaný.Vodu bych z nádrže odváděl buď do dešťové kanalizace nebo čerpadlem odčerpával.Pro představu přikládám hrubý situační náčrt.Ideální řešení mi připadá stáhnout vodu drenážními trubkami do betonové jímky.Potřebuji poradit jaký průměr trubek,jak hluboko,jaké podloží,eventuální napojení trubek atd.Za rady děkuji
Jaryn
Jaké pozemky (majitelé, výškový profil,svažitost) jsou v okolí? Kudy a přes jaké pozemky vede trativod?
Nebylo by jednodušší zahradu "navézt" zeminou, aby byla vyšší a voda se zde nehromadila?
Jedná se v podstatě o řadovou zástavbu kde za domy jsou zahrady,které navazují jedna na druhou,tyto zahrady se plynule svažují podél domů v mírném spádu,ale řekl bych že moje zahrada je oproti sousedním utopená.Ten trativod údajně vede přes všechny výše posazené zahrady a u mé zahrady měl skončit snad kvůli neshodám tehdejších majitelů kteří ho dělali.Na další zahradě která je pode mnou už nepokračuje,ale tam to sousedé vyřešily menším jezírkem kde se voda hromadí.Toto jezírko však vybudovali na pozemku který patří městu.Nad navýšením terénu navezením zeminy jsem také přemýšlel,ale aby to podle mě fungovalo musel bych tam hodit aspoň 20cm zeminy navíc.Což už by vyžadovalo nějaké obrubníky nebo něco takového aby mi ta hlína nesjížděla.a dle mých propočtů by bylo potřeba tak 80 metráků zeminy.Menší náklaďák uveze cca 5 metráků a to bych se za tu dopravu asi nedoplatil.
.Navíc v létě když té vody moc není by se nějaká na zalévání při dnešních cenách hodila.
OK, nápad s jímáním vodyje dobrý, ale myslím, že budovat nějakou drenáž do stávajícího septiku a septik izolovat bude velmi pracné i nákladné. Levnější by nejspíš bylo tohle: koupit tři (nebo víc) betonové skruže, které se používají na studny a jímku vykopat přímo tam,kde se voda hromadí. Odtud vodu čerpat buď na zalévání, nebo do kamalizace. Případně, aby nedocházelo k podmáčení, instalovat plovákový spínač.
btw: zeminu můžete někdy získat i zadarmo, řada staveb platí nemalý peníz za odvoz a skládkování zeminy, takže celkem rádi zeminu navezou tam, kde ji mohou uložit zadarmo.
doplněno 08.11.14 13:05:Ještě doplním: drenážní systém je potřeba chápat jako celek, Pokud by v okolí žádný drenážní systém nebyl, pak by drenáž podmáčené zahrady byla vhodným řešením. Ale ve vašem případě: pokud drenáže sousedů končí na hranici vašeho pozemku a vy od této hranice položíte vlastní drenáž, pak průsak vody podstatně zvýšíte - resp. vaše drenáž se zaplaví podstatně větším množstvím vody, než jaké na váš pozemek momentálně prosakuje. A bude jí tolik, že nebudete vědět, co s ní - a přečerpávání dokanalizace je poměrně drahé. Proto bych drenáž nerealizoval - s vyjímkou případu, kdy by voda z vaší drenáže mohla volně odtékat třeba do toho zmíněného rybníčku. Jímka umístěná na druhé straně pozemku, než končí drenáž, bude odebírat jen zbytkovou vodu. Hladinu v jímce, v případě, že budete vodu průběžně odčerpávat, držte co nejvyšší.
I o skružích jsem uvažoval pak jsem si dovezl z práce zdarma plastovou tisícilitrovou nádrž a myslel jsem ,že bych jí zakopal ale myslím,že jak skruže pokud by jich nebylo víc než třeba tři jak píšete tak plastová nádrž,která má jeden kubík by asi při větší náhlé vodě nestačila a musel bych čerpat a čerpat do zbláznění.Oproti tomu ten betonový bazén(septik to nebude je to natřený modrou barvou) má zhruba 15 kubíků a to už by nějakou větší vodu asi pojmulo.Mám menší čerpadlo zhruba 300W se kterým vypouštím bazén který má 14 kubíků to je schopno za hodinu přečerpat cca 3,5 kubíku.To by asi tak nákladný nebylo čerpat tu vodu tím čerpadlem dá se u něj nastavit i hladina plovákem.co se týká té ukončené drenáže u sousedů tak ona nekončí trubkou,ale jímkou která bude zřejmě ze skruží.Když se jim naplní na nějakou hladinu jsou slyšet čerpadla a voda která šplouchá zřejmě do nějakých sudů.Nevím jak to u nich funguje mezi zahradama jsou tří metrové tůje,ale něco málo vidím ze střechy garáže...jsou to spíš takové dedukce.S tím rybníčkem je problém v tom že je na zahradě kterou vlastní město a rybníček je tam tudíž načerno.Fakt nevím co s tím,ale ta zahrada je k nepoužití bez nějaké redukce..Žena si nasadila rajčata přijeli jsme z dovolený ze který nás vyhnali lijáky a bylo po rajčatech..uplavaly
Drenáž - za předpokladu, že se na zahradě shromažďuje jen voda z vašeho pozemku, by samozřejmě realizovat šla. Ale vzhledem k velikosti zahrady si myslím, že ten bazén, který má cca 14 kubických metrů, bude při větším dešti poměrně rychle plný. Pak je otázka, jak do něj vodu dostat. Drenážní trubky by měly být cca 50 cm pod úrovní terénu a pokud je ta mokrá část zahrady v nejnižším místě parcely, tak asi bude problém v tom, že voda do bazénu "do kopce" sama nepoteče, takže bude nutné ji přečerpávat - t. j. drenáž zakončit v jímce (může to být i ta plastová kubíková nádrž, ale měla by být obetonovaná, aby se při vyprázdnění nezbortila tlakem okolní vody - proto jsem navrhoval použít skruže) a do bazénu ji tlačit čerpadlem. A při naplnění bazénu přesměrovat do kanalizace.
Druhou - jednodušší - variantou by bylo domluvit se se sousedem a napojit se na jeho drenáž vedoucí do jezírka.
Podle propustnosti půdy by možná stačilo jen podpořit zasakování, tzv. zasakovací studnou, to by bylo nejjednodušší řešení - ale na to je potřeba mít více informací o lokalitě - resp. o půdním profilu.
No nevím možná že plácám blbost,ale pokud budou mít ty trubky spád,čehož můžu docílit i proti mírnému,ale opravdu mírnému stoupání terénu tak ta voda může volně odtékat do bazénu aniž bych ji musel přečerpávat.Samozřejmě počítám s tím že když vložím trubky na začátku drenáže cca 50cm pod zem,tak po deseti metrech proti mírnému svahu skončím třeba na 70cm pod zemí,ale trubky budou mít spád.Koukám,že možností kam s vodou,nebo jak s ní naložit je víc,takže do jara kdy chci tu vodu ze zahrady dostat pryč snad na něco přijdu.Neměl by jste ještě nějaké info ohledně těch trubek jak daleko od sebe,jaký průměr,jaké podloží,eventuální napojení trubek atd.?Dík za odpověď.
5 metráků naložím na přívěs za osobák. 80 metráků je 8 tun a to je necelá jedna sklápěčka Tatra.
doplněno 09.11.14 11:53:A co u sousedů zjistit, kudy a kam vede ta zmíněná drenáž a prostě se napojit na ní?
Oprava...nejedná se o metráky,ale o kubíky...Tedy bylo by potřeba cca 80 kubíků.
A s tou drenáží u sousedů je problém v tom,že u nich na pozemku drenáž končí zřejmě jímkou a z té jímky vodu pouští na cizí(mnou užívaný) pozemek,což je proti vodnímu zákonu.A já když se na tu drenáž napojím to břemeno v podobě vody která je svedena z cca deseti pozemků,musím vzít na sebe a poslat ji někam dál ale není kam.Podemnou je další zahrada kterou bych zavodnil a vodní zákon porušuji i já a žádná vodoteč v dosahu není.Dík za odpověď
Odvodnit zahradu? napřed musíte vědět, kam tu vodu odvedete. Jestli z z toho místa není kam vodu odvádět, tak bude nejjednodušší vykopat větší jámu a do ní vložit kameny teprve povrh doplnit hlínou asi tak 20 - 30 cm. Je to vlastně trativod, rozhodující je velikost té jámy, aby stačila pojmout potřebné množství vody.
Jak jsem psal výše bývalý bazén cca 14kubíků a vodu stáhnout do něj drenážníma trubkama a čerpadlem vodu při naplnění odčerpávat.Můžu se zeptat jak ten trativod vlastně funguje?Kam z něj voda odchází?Vsakuje se?A je potřeba vodu k tomu trativodu dostávat(např. trubkama)?Dík za odpověď.
Trativod jsou lidové pojmenování pro zasakovací a odvodňovací systémy:
Zasakovací: např, od okapu vede v zemi trubka, která je děravá a je obsypaná štěrkem, voda natéká do trubky a vsakuje se do země. (to asi mají vaši sousedi).
Odvodňovací: do místa, kde se drží voda, se zakope děravá trubka, která končí buď v potoce, nebo v jímce s čerpadlem. Voda prosakuje do trubky, tou odtéká do potoka, nebo do jímky, odkud je čerpána třeba do kanalizace.
Pak může být i "kombinovaný" systém: voda z okapu teče do děravé trubky, končící v potoce. Pokud je sucho, tak voda zasakuje do půdy, případně ta, která nezasákne, odteče až do potoka. Po dešti, pokud je hodně nasáklá půda, prosakuje voda z půdy do trubky a odtéká do potoka.
Pokud máte např pod vrstvou ornice metr jílu a pod ním písek, a vrstva jílu zadržuje vodu (to může být i u té zahrady) pak se vykope "studna" skrz jíl do písku - a do ní se svede povrchová voda, třeba trativodem. Je to sice na první pohled studna ale ve skutečnosti to je zasakovací jímka, která prochází nepropustným jílem a odvádí vodu do písku, kde se už voda dobře zasákne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.