Nejste přihlášen/a.
Dobrý den v březnu 2014 jsem uzavřela nájemní smlouvu na rok. Kde pronajímatel donesl smlouvu a v rubrice ohledně výpovědi, bylo jen zděleno, že se výpověď může podávat je podle §. Ale nebylo zde znění § a ani číslo.Jsem matka 4 dětí a z toho mám nejmladší zdravotně postiženou. Dne 29.7.2014 za mnou přišel s tím, že se dostal do finančních potíží a že hodlá byt prodat, abych stím počítala a začala jsem si pomale hledat další bydlení. Řekl mi to jen ústně, písemně mi nic nedal. Takže jsem se zhrozila co mě vše čeká. Podnájem pro matku 4 dětí se těžko shání. Nemluvě, že jsem začala mít z bytu průchodák neboť začali chodit zájemci. Z hrůzou jsem zjistila co napsala realitní kancelář, ohledně prodávaného bytu. Tak pan pronajímatel mi to zdělil 29.7.2014, ale podle inzerátů a nabítky realitky, byl už volný od 25.7.2014.Takže jsem už hrůzou čekala co by se mohlo dít. Tak jsem študovala nájemní smlouvu a tam ani výpovědní lhůta nebyla definována. Začala jsem hledat nové bydlení, nemluvě že jsem si musela po známých povypůjčovat finanční prostředky, neboť jsem s tím nepočítala, že bych měla hledat nové bydlení. Takže na druhé bydlení to je provize realitce, na kauci jsem si musela vypůjčit. Když jsem informovala pronajímatele, že jsem snad konečně něco sehnala, tak mi řekl s klidem to jste nemusela spěchat.Když jsem mu zdělila, co je psáno na stránkách realitky, že bych vlastně už v tom bytě bych neměla být, tak se zasmál a řekl, že to je jen formalita. Vše mám zkopírované. Pro jistotu jsem raději mu poslala, výpověď nájmu bohužel emailem, neboť na nájemní smlouvě co má napsanou adresu se nezdržuje a korespodenční adresu mi nezdělil ani do dnešní doby. Poslala jsem mu výpověď dne 5.8.2014. A žádná odpověď nebyla. Ve výpovědi bylo, že dne 30.9.2014 bude byt volný a můžou být předány klíče. Samozhřejmně byl tam i napsán důvod proč dávám výpověď. Dále 9.9.2014 jsem psala další email, kde jsem měla dotaz jestli bude pan pronajímatel v české republice nebot jezdí do zahraničí za prací a nebo jestli bude přebírat byt jeho paní. Opět jsem nedostala žádnou odpověď. Až 22.9.2014 se ozval pan pronajímatel jak je to možné, že se budu k 30.9.2014 stěhovat. Že to nepřipadá v úvahu, že žádnou výpověď nedostal a že stejně je minimální doba výpovědní lhůty 3 měsíce. Tak jsem mu opět přeposlala výpověd, kde bylo i zaznamenáno, kdy to bylo posláno prvně. Takže jsem byla psychicky vyřízená. Dočetla jsem se, že jestli pronajímatel, poruší nájemní smlouvu a mě tím poškodí a utrpím újmu. Tak mohu dát výpověd nájmu podle §2231 a §2232 to znamená výpověd bez výpovědní lhůty. K vůli panu pronajímateli jsem se musela zadlužit a ještě vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Ted na mě tlačí, abych ještě zaplatila 2 měsíce nájmu, ikdyž tam nebydlím + služby + procenta z prodlení. A vůbec nechce připustit, že to byl on co porušil smlouvu. Stále se vymlouvá jen na to, že co napsala realitka to je nepodstatné, ikdyž jsem mu napsala, že musí mít s realitkou nějakou smlouvu kterou musel podepsat. A jestli to oni udělali bez jeho vědomí, že tam dali datum ještě když jsem to nevěděla. To je pak věc realitky a ním. Tím ho dostali do pozice, že byla porušena nájemní smlouva. Já musela jednat a tím mě nastali již finanční problémy + zdravotní. Nebot si nemohu zůstat na ulici s dětmi. Jenže pan pronajímatel nechce slyšet o §2231 a §2232. Samozhřejmně mám věškeré podklady co tu píši, že mohu doložit. Můžete mi proto prosím vás poradit co a jak dál. Já nemohu mu dát další nájemné za 2 měsíce když tam nejsem a ani je nemám. Už tak jsem se zadlužila k vůli němu, nebot sliboval, že to bude dlouhodobý pronájem. Už porušil smlouvu předchozí rok, co jsem se tam stěhovala. Tvrdil, že sklep vyklidí do týdne a já kdybych ho stále neupomínala, tak by to snad trvalo do poslední doby. Až více než za 4 měsíce mi konečně dal klíče od sklepa. Ale podotýkám, nájemné za ty měsíce neupravil. Po dobu mého bydlení, měl vždy vše v pořádku zaplaceno. On porušil, já mu záminku nedala. Řekl mi jak ted bude platit hypotéku, když mu neplatím nájem ikdyž tam nejsem. Proto všem moc děkuji za rady, protože už nevím jak dál. Alena
Obávám se, že s tímto přístupem neuspějete. (Zatím) tam žádné porušení nájemní smlouvy ze strany majitele nevidím. Je sice možné, že RK jednala v souladu s uzavřenou smlouvou a podle pokynů majitele, ale je možné (a bohužel i poměrně časté), že RK byt popsala podle sebe ...
Prodej nemovitosti nemá vliv na platnost nájemní smlouvy, nejde ani o důvod k výpovědi nájemní smlouvy. Sdělení majitele není výpověď, klidně jste v bytě mohla bydlet dál (nájemní smlouva by platila i po prodeji). "Nemusela jste jednat."
–––––––– Výpověď musí být písemná a měla byste mít i potvrzení o doručení druhé straně (nejlepší je zaslat písemnou výpověď doporučeným dopisem s dodejkou). U nájmu nemovitosti činí výpovědní doba tři měsíce.
Zvolila jste nevhodnou formu výpovědi (e-mail ► podepsala jste jej alespoň zaručeným elektronickým podpisem?), nedodržela jste výpovědní dobu (předčasně jste se odstěhovala) a přestala platit nájemné a služby.
Domnívám se, že si § 2232 i situaci mylně vysvětlujete. Podle mne majitel žádné povinnosti neporušil a nezpůsobil Vám žádnou újmu. (Jestli někomu vznikla újma, pak majiteli.)
–––––––– Nový byt jste nemusela hledat prostřednictvím RK, mohla jste inzerovat sama např. v Annonci a v internetových portálech (obojí převážně zdarma). Přestože jste měla jiné levnější možnosti, zvolila jste RK.
"Nezadlužila jste se kvůli majiteli" (šlo o Vaše rozhodnutí) a pochybuji, že by soud inzerát v RK uznal za vážnou újmu způsobenou porušením povinností majitele.
A podle mne jste bez dohody s majitelem nemusela ani umožnit návštěvy zájemců o koupi ...
––––––––– Obsazený sklep podle mne nebránil normálnímu užívání bytu (nebo vadil?) ...
Asi jste můj článek četl jen z půlky. Jasně podotýkám, že na nájemní smlouvě má napsanou adresu, kde se nezdržuje. A korespodenční doposud ani nezdělil. Možná záměrně. A sklep za který jsem měla mít v užívání, tak jak víc 4 měsíce jsem ho neměla a nájemné bylo v plné výši. Ano vadilo mi to, protože co jsem měla mít ve sklepě, tak jsem to musela mít na hoře v bytě.
To jestli se na adrese zdržuje či ne tě nemusí zajímat.
Kdyby jsi zaslala výpověď dopisem s dodejkou a zvolila i raději službu "Nevracet, vhodit do schránky" , tak i pro případný soud by byla výpověď platná.
Teď bohužel budeš muset zaplatit všechno. Soud bych nedoporučoval, protože s velkou pravděpodobností by dopadl v tvůj neprospěch.
Nebojte se, Váš dotaz jsem celý pročetla pozorně. Měla jste dát řádnou písemnou výpověď (nikoliv e-mailem) a doručit ji na doručovací adresu majitele.
Kde se majitel skutečně zdržuje, ani to, jestli poštu odebírá, není Váš problém.
I v případě, že byste dala a doručila majiteli řádnou písemnou výpověď, byste ještě byla povinna hradit nájemné a služby po celou výpovědní dobu. A to i v případě, že byste se odstěhovala před uplynutím výpovědní doby.
Podle mne jste ale nedala řádnou výpověď, takže byste podle nájemní smlouvy měla platit dál ...
Doporučuji se dohodnout s majitelem, cokoliv jiného bude mnohem dražší.
Ivzez má pravdu. Nějaké lži realitky pro potencionální zájemce o byt, které se dočtete na internetu, nedávají žádný právní důvod k tomu, abyste odešla z bytu. Takže bohužel pro vás majitel je v právu.
Výpověď To je, pokud ji vůbec můžete podat, protože v novém OZ už žádná možnost výpovědi není, smlouva na dobu určitou končí, pokud se nedhodnete s majitelem, až uplynutm této doby.zasíláte doporučeně s dodejkou na adresu v nájemní smlouvě, zaškrtnete možnost "v případě nevyzvednutí vhodit do schránky" a jestli si to ze schránky vytáhl a přečetl, vás už nemusí zajímat. Tříměsíční výpovědní lhůta dávno neplatí. Takže teoreticky by po vás taky mohl chtít nájem až do konce nájemní smlouvy.
A co se týče sklepa, tak máte nárok na přiměřenou slevu na nájmu na dobu, kdy jste ho nemohla využívat.
Takže naprosto jediná rada pro vás je se s majitelem rozumně domluvit a být na něj milá, protože jste mu určitě odchodem způsobila slušné finanční komplikace.
Tříměsíční výpovědní doba platí stále. Jenom přibyly možnosti, kdy lze dát výpověď bez výpovědní doby, a kdy výpověď dát nelze.
No, v NOZ je jenom toto:
§ 2229
Nájem ujednaný na dobu určitou může každá ze stran vypovědět jen v případě, že ve smlouvě byly zároveň ujednány důvody výpovědi a výpovědní doba.
§ 2287
Nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval.
Čímž se podle mě myslí např. změna místa práce apod.
Takže já mám za to, že to nelze.
Bydlím ve velkém městě a tady je to vše pod realitkama. Kdyby se to dalo sehnat bez něj, tak bych to řešila metodou bez realit. Ale tady to mají vše pohlceny realitky.
Ale pi*u starou. Jen neznáte, nevíte nebo se nechce vyberte si. Právě, že na velká města je dobrá stránka bezrealitky.cz sám jsem tam hledal a našel byt v Brně. Případně zkusit FB (pro Brno je tam slušná skupina i když tam je hodně študáků).
No jednotlivci se shání podnájem daleko snadněji, ale né matce která má 4 děti, z toho jedno zdravotně postižené a tím pečuje o osobu blízkou. Podotýkám jsem sama s dětmi a bývalý manžel na děti neplatí. Už vidím, jak by jste v této situaci sehnal hned podnájem. Ale ten kdo to nezažije, tak nic neví jen dělá ze sebe IN.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.