Nejste přihlášen/a.
Výhodnejší je topit briketami jako drevem ,protože jeden kubík suchého dreva váži kolem 600kg a když to prepočtete na MJ tak brikety vyjdou lépe jako drevo v porovnání na cenu. Nebo se chce nekdo hádat.
já se hádat budu loni jsem to zkusil(nebyla zásoba suchého dřeva) a protopil jsem skoro 5palet asi za 22000kč Dřevem topím už dlouho a spálím 13 m3 i z energiemi na zpracování to vyjde+- na 13000kč(prácu nepočítám) a jaká byla zima?Každý ušetřil a já magor
no příště radši půjdu do uhlí
jenyku:za 2kč? a kde já před rokem za 4,20 přímo z výroby a to ještě v akci a prý tvrdé ale hořely nějak rychlo no už to nechcu ani vydět
moulo ty se tu hádáš že brikety vyjdou levněji a pak sem dáš odkaz na stránku kde píšou že je dřevo o 30% levnější?
No možná su větší moula než ty ale už topím tuhými palivy 25roků a topil jsem barčím a barvčem a včíl je nejlevnější dřevo teda aspoň u nás na dědině přiznám se neumímto spočítat na nějaké kilačouli a pod.ale pro mě je důležité kolik dám v Kč možná kdybych si nechal dovést aviu sypaného štípaného 1m3za 1500 (poskládám a je tam půl metra)tak to asi ty brikety vyjdou levnějc.Končím dobrou.Jo ještě tady to spočítaly odbornící
Co je těžší? Kilo peří nebo kilo olova?! Dřevo jakéhokoliv stromu rostoucího v tuzemsku při srovnatelné vlhkosti v jakékoliv formě(polena, piliny, brikety) vydá stejně tepla, pro zjednodušení počítejme z 1kg 4kWh. Takže dražší kilogram dřeva v jakékoliv formě vydá teplo dražší ! A to je všechno !
Ano to je pravda, kilo dreva jako kilo dreva ,jenže drevo se prodáva na kubíky a ne na kila ,když koupíte buk ,tak ten má v kubíku suchého dreva 720 kg ale smrk má v kubíku jen 470 kg ,takže smrku musíte koupit víc kubíku aby jste mel tolik tepla jako z buka,i když je smrk levnejší zaplatíte minimálne víc za dopravu nebo smrk budete muset vozit na dvakrát zabere víc místa na aute. Napr. 10 kubíku buk se rovná asi 14 kubíku smrku.
Jo jasně, kupuji odsud palivovedriviznojmo.cz/... a protože je doprava stejná za 10 i 15 kubíků, beru vždy 15 kubíků sypaných štípaných polen 25cm.
Promone osobně zváženo, převážně smrk, popřípadě meranti nebo borovice. Vlhkost okolo 6%, takže čerstvé přímo z lisu.
Brikeťáky jsou můj byznys, a pokud to fakt mají 600/kgm3, tak je to blbě slisovaný. Nehledě k tomu, že 6% je hodně nereálná hodnota, to už je přesušený a tak suché dřevo truhláři nepoužívají, navíc dřevní odpad má velkou povrchovou plochu, tudíž rychle nasáká. Jenže změřit vlhkost pilin nejde hrotovým měřičem, používají se na to měřáky podobající se pistoli na silikon.
Nezáleží na objemu, ale na výhřevnosti. Dřevo poznáte, ale drikety beru z dřevovýroby, kde vím jaký materiál zpracovávají. Brikety z rostlinného materiálu moc výhodnější nebudou. Nebo se chce někdo hádat?
Tak hlavně že se všichni chtějí hádat, nicméně pravdivých faktů je zde hodně pomálu. Brikety z rostlinných materiálů - především řepky, jsou cenově výhodnější a to podstatně. Jenže se moc neprodávají jednak proto, že nehoří plamenem, ale spíše žhnou, takže do krbovek to nic moc není, v kotlích bez problém. Druhá věc je ta, že družstva pořídily poměrně drahé zařízení na lisování z dotací a to proto, že si lisují palivo pro své objekty a prodávají tudíž minimálně.
Dřevěné brikety - jednak většinou mají měrnou hmotnost i daleko vyšší, než píše štíreček, ale co se týče ceny - je to otázka, cenové rozpětí je velké. Takže pokud seženu brikety z tvrdého dřeva za nízkou cenu, může být topení ekonomicky zajímavější, než topení dřevem. Jenže - laik nemá šanci poznat, že briketa obsahuje dřevotřísku, MDF a pod. Paradoxně tyto směsné brikety více hřejí Ovšem i brikety z tvrdého dřeva hoří rychleji, než dřevo, takže je nutno často přikládat. Takže je to otázka priorit - nejen ceny. Cenově vyjde asi nejlépe koupit dřevo v lese, sám pokácet, nařezat, naštípat...
Brikety se prodávají na kila napr. v Baumaxu, z kubíka dreva -600kg je cca 6000 MJ, a stojí cca 70 eur, za 70 eur koupím po 1,90 eura za 10kg cca 350 kg briket a výhrevnost je cca 7000 MJ, takže s btiketami neprodelám a ješte se s nima lépe manipuluje.
Tak teď se chechtám - brikety z Baumaxu za cca 5korun kilo? To má být cenově výhodné? No, tak hlavně že neproděláte.
Sám briketami topím, ale kdychyt to měl kupovat za bůro, tak topím jen dřevem
Za bůra je opravdu drahota. Když se ví kam jít, dají se sehnat do tří korun. Ze známosti i za něco přes dvě koruny. Většinou smrk.
Nebudu se radši vyjadřovat ke kubíku briket, co váží 550 kilo. To není slisovaný, to je sešlapaný.
Výhrevnost smrku je nízka ,budete potrebovat toho smrku minimálne za bura aby jste se výhrevností dostal na uroveň briket.
Já mluvím o briketách.
Osobně vůbec nepátrám o výhřevnosti, neb to nepotřebuju. Za barákem kus lesa a kdyby náhodou bylo potřeba, koupím si brikety za hubičku. Ale zajímalo by mě, jestli má kilo smrkových briket větší výhřevnost než kilo smrkovýho dřeva? To je nějaký zázrak?
To je brikety 19 centu za kilo a to je cca20 MJ ,plyn za kubík 53 centu a to je 33 MJ a kilo štípaného dreva cca 12 centu za kg a to je 10 MJ,treba počítat.
Ja ale porovnávam s briketami cenu štípaného dreva ukladaného na palete,a ne metrovici kterou musíte ješte rezat a kálet a hodne se pri tom namakat..
Výhodněji pokud smíte v krbovkách spalovat hn. uh. brikety vyjdou hn. uhelné brikety, cenově je lepší koupit před sezonou a i když je cena v sezoně srovnatelná s těmi dřevěnými uhelné dají mnohem více a podstatně déle vydrží hřát.
jinak cenově dělají z lidí blbce, protože prodávají metrák dřevěných briket za cca +,- ceny metráku černého uhlí, a kde je výhřevností dřevěná briketa a kde černé uhlí.
Nejlepší je "zkusit" koupit si něco dřevěných hn. uhelných nebo i rašelinových briket. Osobně do kotle mohu doporučit brikety raději hnědouhelné než dřevěné, vzhledem ke stáložáru a i v poměru cena výkon, cenově jsou srovnatelné s dřevěnými briketami ba i levnější (záleží kdy a kde kupujete) ale "naučíte-li" se s nimi topit, pak máte zajištěn velice dlouhý stáložár a možnost "roztopit" i druhý den bez podpalu jen tím, že do popele hodíte např. ze pět z osum nových briket, krátce proroštujete abyste nevyroštoval žhavé a "jedete znovu", čili je tam určitý komfort v obsluze a také (když jsem topil briketami) spálíte jich o "něco" méně než hn. uhlí, (ořechu) čili v tomto ohledu vlastně zase tak "drahé" nejsou, chce to ale kupovat před sezonou, do kotle bych volil ty "velkoformátové" hn. uh. brikety, pokud jde o kotel s "úzkou" násypkou a spodním odhoříváním primárně určený na uhlí pak pochopitelně volit formát briket co "nejmenší". Rozhodnutí je ale na každém, proto píšu kupte si od každého něco a zkuste
Tak ta cena je velice "pohyblivá"sezona x před sezonou, tam Vám to udělá až 100 Kč (+,-) na metrák takže (nevím jak je to nyní) ale např. mimo sezonu koupíte za cca 450(+,-) před sezonou a v sezoně i za 500 a víc za metrák. Cenově je to jako u dřevěných briket, ale rozdíl je v tom, že ty hn. uhelné vydrží déle hřát (možnost roztopit i za delší dobu) a "tolik se při spalování nerozpadají"jako ty dřevěné. Pak záleží jaký máte kotel. Jestli je to kotel, kde se dá topit "horním odhoříváním"tzn. palivo zapálíte shora, pak je dobré hn. uhlí ořech (nekouří dobře regulujete výkon) nebo brikety dřevěné. Pokud jde o kotel se spodním odhoříváním pak spíše ty brikety hn. uhelné protože ty dřevěné Vám dole shoří rozpadnou se a "zacpou"přívod vzduchu ze spod a může se vám to začít dusit. "Jen na noční provoz"kdy topíte klasicky "přikládáním"si zkuste koupit na zkoušku brikety rašelinové, těmi se dá topit tak, že na žhavé naložíte něco rašelinových briket a ty budou spíše "více žhnout"než hořet a "udrží teplo"také dlouhou dobu, ale výkonově, ať uvádí výhřevnost jakou chtějí ty "rašelinové"mi připadnou méně výhřevné. Cenově jsou všechny brikety +,- stejné a proto bych volil ty hn. uhelné, je-li to jen na udržení pak volte ty "velké formáty", hn. uh. briketami se topí tak, že se naloží nechají "klasicky"hořet a až pak jak žhnou "snížíte výkon"= dlouhý stáložár. Tím dlouhým stáložárem v poměru k výkonu mi z těchto tří briket vychází nejlépe ty hn. uhelné výkonově vychází od 19 Mj/ kg (tzn. budou mít i víc) dříve ty naše "sokolovské"co se již nevyrábí měly až 25Mj/kg byly opravdu skvělé
Do OPOPU zkuste ten nejmenší formát briket, abyste je mohl nasypat shora na žhavé, při spodním odhořívání, pokud nebudete kotel "příliš"škrtit, by Vám měly hn. uh. brikety odhořívat na rozdíl od uhlí takřka bez kouře a bez dehtování, jen občas "proroštovat"pro zlepšení přívodu vzduchu, také se dají využít "odlomky"briket, pokud by uhel. sklady měly "odpadní zlomky briket"za dobrou cenu bral bych je
Na topení bych volil "rekord"2"(ty malé) , pokud spíše "přikládáte"než "nakládáte"pak bych zkusil i ty velkoformátové např. rekord 6".
viz.
Faktem je, že spíše chodím přikládat, než narvat násep a nejít 4h ke kotlu. Jednou se mi stalo, že došlo k ucpání komínu a kotel dýmoval ven opačně. Od té doby kotel hlídám Soused hasič říká: komu se tohle jednou stane, už nikdy nevyhoří.
Fajn rady a zkušenosti, dík
Právě, sousedka má také tento kotel OPOP ten nový oranžový, a také spíše přikládá, je to hlavně kvůli tomu, že jí hn. uhlí dehtuje na druhou stranu ale zase plně "nevyužijete kapacitu kotle". Doporučoval jsem jí užít ty hn. uhelné brikety jako Vám ale přímo na topení, tzn. nasypat těmi drobnými celou násypku. Řekla mi že je to drahé. K tomu bych ale řekl toto, ty brikety by měly hořet daleko čistěji,tzn. ušetří práci za neustálé čištění, komín zrovna tak, tím pádem by riziko ucpání komínu mělo být sníženo na minimum, dále pak s briketami déle udrží žhavé a jak jsem již psal, v porovnání s hn. uhlím jsem spálil méně briket, takže pak je otázka jsou-li dražší nebo ne. Schválně zkuste vyčistit komín a kotel, pořádně roztopit dřevem a briketami a pak nasypat celou šachtu a uvidíte, na zkoušku nemusíte kupovat briket mnoho, třebas zjistíte, že to má "více výhod" než by jste čekal a třebas jich na požadovaný výkon spálíte méně než toho uhlí to bych si určitě vyzkoušel, možná se vám pak více oplatí ty brikety byť "jsou dražší, nehledě ke kouřivosti dehtování a pracnosti při čištění.
S těmi palivy je to tak, že v podstatě "stojí skoro stejně" všechna. Proč? Protože ztopím-li metrák hnědého pak místo toho spálím např. jen cca 0,7q (+,-) černého, spálím-li metrák hnědého tak třebas briket spálím o (+,-)např. třetinu méně. atd.
Takže ono tak úplně neplatí že jedno palivo je dražší než jiné, protože toho dražšího spálíte méně. Vyjímku tvoří dřevěné a rašelinové brikety, které jsou cenově srovnatelné s černým uhlím ale výhřevnost je daleko nižší, u hn. uhelných je to kompenzováno zejména delším stáložárem,ale i tak
Jen pro Vaši představu:
Topil jsem hn. uhel. briketami spotřeba byla cca (+,-) 25 metráků, nyní topím hn.uhlím oř. 1 spotřeba je cca (+,-) 30 q, ovšem přešel jsem na uhlí jelikož je to pro mně pohodlnější ztápím ho odhoříváním shora (bez kouře a smradu, nemusím přikládat a mám dlouhý bezobslužný provoz) Důvodem přechodu k jinému palivu tedy nebyla cena, nýbrž "jiná technologie" spalování. V praxi je ale dobré mít od každého paliva "něco", dá se pak topit tak jak momentálně potřebujete. Tzn. na velice tuhé mrazy mám i něco málo černého uhlí (v "depozitu" již pár let) a i něco hn. uh. briket, jsou výborné na přitápění a je menší riziko přetopení "dobře se dávkují"atd. atd. tolik z praxe
Já mám ten starší bílej. Topím druhou sezonu pevným, protože máme barák třetím rokem. Ten rok byl opravný a topil jsem natvrdo, aby schlo zdivo. Nelámal jsem si s tím hlavu. Radiátory jak výheň ve vys. pecích
Loni jsem dotápěl cca 15 metráků hn. uhlí po té babičce, co zde žila. No ládoval jsem kotel jak smyslu zbavené, aby to vůbec hřálo. Toho prachu v uhlí, to dalo na plnej vozejk za auto. Přikoupil jsem 15metráků Ledvický ořech a stál jsem u kotle, jak neznaboh před zázrakem. Na den polovina paliva, kotel hřál, že mě tl. ventil čůral vedle. Letos jsem vzal Ledvice hn. uhlí a mám pocit, že výhřevnost je horší. Uhlí mizí před očima a to jsem vzal 35metráků. Už jsem začal suplovat dřevem, toho mám dost.. Ale není úplně suchý, proto ho pálím nerad. Prý to ničí kotel. Dřevo prvně proschne a pak teprve hoří a vlhkost dá navrak všemu..
Testoval jsem i ten plnej násep, ale čaplo to celý a byla mela. Proto, když jedu do města, tak naložím tři lopatky a téměř zavřu primár, pak to 2h hoří a kotel má vodu kol 50st. Je to maturitay vychytat topení v kotlu..
No, co vím, tak právě ty opopy nepatří k "nejoblíbenějším", i když se v nich topit dá prý i dobře, dle většiny jsou zkušenosti spíše negativní, ta stará bílá háčka jsou prý lepší než ta oranžová.
To prohoření do té násypky, kdo ví, možná to bylo i horším tahem takže spíš než aby "teplo´a žár" táhly směrem od násypky stal se opak, také proto bych zkusil nechat odhořívat ty brikety ze spod, větší kousky více vzduchu mezi nimi než u uhlí, o něco méně snadný přechod plamene a zahoření ze spod než u toho uhlí, které vyplní násypku cele. Zkrátka koupil bych si metráček briket a viděl bych Osvědčí-li se zůstal bych u nich ale koupil až s předsezonní slevou, neosvědčíli, pak bych dával jen na noc, (původní záměr)
Otázkou ale také je, pokud jste kotel "koupil s barákem",zda do budoucna neuvažovat o jiném kotli, jsou i takové se kterými jsou lidé většinou spokojeni (teď neberu v potaz automaty)
P.S. Ještě k tomu prohoření do násypky, ten dekl násypky nahoře by měl být dle mně "těsně uzavřen", pak také je dle "zkušených uživatelů" dole nad popelníkem čistící otvor zakrytý deklíkem který musí být taktéž usazen "těsně" aby zde neproudil "falešný vzduch" zkuste pohledat více o kotlech opop na diskuzích, forech. Osobně ho tedy nepoužívám ale vím, jak s ním sousedka celkem "zápasí" a stejně jí stále "pokuřuje", takže velice často musí čistit, snad tyto problémy vznikají i vyššími nároky na tah, kdo ví, tak dalece problematiku tohoto kotle neznám, snad poradí zkušení
Po 6ti letech praxe v topení krbem :
Briketa nehoří - doutná... ano, teplo jde, ale není to takové to "pocitové" teplo krbu... když vám 4 hodiny žhaví kostka/válec pilin, je to dobré na noc, ale já prostě mám rád plamínek.. takže topím převážně dřevem.
Když tam dám briketu a nevidím oheň, je mi zima - i když je třeba teplota v místnosti o stupeň vyšší...
A briketa na 10 hodin? Blbost... - ano, lze to tak nastavit, že vám briketa nehoří, jen "doutná" a vydává minimální teplo - vydřží pak i 8-10 hodin - co z toho máte? stejně je tam z briket popela, že se to musí každý den (dva dny - dle velikosti krbu) čistit a vysávat v rozpáleném krbu
odpoledne zapálím oheň, do večera se dívám na plamínky, před spaním vrznu jednu -dvě brikety, ráno to hřeje, ale je shořeno, jdu do práce, odpoledne vyčistím, zapálím oheň...
"Briketa doutná",takle se briketami ale netopí!
Každá briketa se musí nejdřív zapálit aby hořela plamenem, nejlépe za pomoci dřeva, dále je třeba přiložit najednou vícero briket tzn. například topím-li hněd. uhelnými dát alespoň ze pět nebo i víc, lidé často hodí do kotle nebo kamen jednu dvě brikety a diví se že mají nízký výkon.
Briketa jako skoro každé palivo má dvě fáze spalování za1. HOŘENÍ- vidíme plamen za 2.STÁLOŽÁR- briketa již nekouří nedoutná ale jen červeně žhne, výhodou briket obecně právě je, že fáze stáložáru je oproti např. dřevu podstatně podstatně delší. Chceme-li např. v kotli získat nejen dlouhý ale i vyšší výkon, pak je právě nutné ze začátku přiložit těch briket postupně více. U kotlů se "spodním odhoříváním" se pak kotel musí "dobře roztopit", a brikety (doporučuji hnědouhelné drobnější) pak lze spalovat i prohoříváním odhoříváním ze spod bez nějakého kouře, podmínkou ovšem je aby topidlo bylo dobře roztopeno. U hnědouhelných briket zvláště je pak ještě výhodou, že na dně kotle nebo kamen zůstane v popelu hodně žhavého takže kotel nebo kamna lze roztopit i za velice dlouhou dobu bez nutnosti podpalu.
doplněno 07.11.14 09:43:A ačkoliv lze uhelné brikety spalovat i např. v krbu nebo krbových kamnech, tato topidla nejsou na brikety nejvhodnější. Na brikety zvláště uhelné jsou nejlepší "klasická šachtová kamna", a kotle, jež mají roštová topeniště nejlépe pohyblivá, velice dobře se dá topit v "klasice" ale i briketami dřevěnými. Zkoušel jsem i brikety rašelinové, pocitově dávají nižší výkon než ostatní brikety, ale mají také velice dlouhou dobu stáložáru, takže ty bych snad poradil do kamen kde chceme "méně ale déle". Každé palivo chce své, i brikety se liší nastavením vzduchu a způsobem spalování, tzn. např. dřevěné po rozhoření chtějí méně prim. vzduchu, hnědouhelné více a rašelinové nejvíce, dřevěné výborně odhořívají shora= čisté spalování vysoký a delší výkon v porovnání s hn. uhlím je to "přibližně" stejné ale to hnědé vás vyjde daleko levněji (na odhořívání shora, máte-li na to kotel nebo kamna) Naopak hnědouhelné brikety je dobré přikládat nebo i prohořívat ze spod, na odhořívání shora nejsou příliš vhodné pro svůj rozměrový "formát".
Jinak drevo na vytápení má mít vlhkost 20% a to má drevo které se suší pod prístreškom minimálne 2,5 roka. jinak vám to zaglejuje komín a z dreva je jenom polovičný zisk..
Lidi, už to pochopte. Výhřevnost se počítá na kilogram paliva! Poleno smrku nebo polínko dubu...výhřevnost je + - stejná, co se liší je objem skladovaního paliva a manipulace.
Ohledně uhelných briket, je to super topení, rozhodně lepší než dřevěné brikety, které stojí stejně nebo i více...nechápu. Ale za ty peníze si už můžete do kotle koupit uhlí černé, za podobné peníze víc tepla, kdo by nechtěl...
Zdravím a uvedu několik veličin a převodních vztahů. Podobné co se tady řeší teď jsem řešil loni. Protože mám paraelně kotel plynový a na tuhá paliva, posuzoval jsem vše vzhledem k plynu a jeho ceně za kubík. Protože u dřeva i ostatních pevných paliv je potřeba vše porovnávat na 1kg, plyn na 1m3. Do výsledné kalkulace je potřeba započítat cenu dopravy, náklady na řezání motorovkou nebo elektrickou pilu a štípačku. Není problém dohledat ke každému palivu výhřevnost v MJ/kg. Pro plyn 1m3 = 10,55 kWh, dřevěné brikety mají přibližně 19 NJ/kg = 5,3 kWh, z toho vyplývá, že jedna dvoukilová dřevěná briketa vydá za 1m3 plynu. Dosadte výhřevnosti, ceny paliv a můžete porovnávat cenovou výhodnost paliv. Ještě uvedu dva převodní vztahy : 1kWh = 3,6MJ a 1MJ = 0,278kWh
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.