Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nelze nahodit v domě elektrika

Od: maxdamage* odpovědí: 16 změna:

Zdravím,

syn si hrál se šroubovákem a strčil jej do zásuvky (nic se mu nestalo). Vyhodilo to však elektriku v celém domě. Po opětovném nahození jističů dům je trvale ve tmě (světla,topení,zásuvky) kromě 1 zásuvky v kotelně. Předtím to však vyhodilo jistič hlavní a právě zásuvkový. Nyní mi na 2tarifním elektroměru svítí kontrolka 500 Imp/kwh i když normálně má problikávat. V zásuvce jsem závadu neobjevil a nevím si rady, co s tím. Na EONu mi řekly,že pokud po nahození hl. jističe elektroměr svítí a fíčko reaguje,tak je problém za ním a jich se to tudíž netýká. Poradí mi někdo,kde by mohl být problém?

Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Nejde jedna fáze. Tzv fejfara, pojistky na dome před elektromerem.
maxdamage*
hodnocení

Tak jsem nakonec skřín otevřel (násilím) a zkontroloval pojistky a jedna opravdu byla špatná. Výměna proběhla hned v zápětí a vše funguje. Děkuji za rady! :)

honzacz*

gratuluji! :)

milan23*
I já gratuluji! *smich*
Nemáš zač ;) priste budeš vědít..

milan23*
hodnocení

0x
Já když si takhle občas hraju se šroubovákem :) , tak pak měním pojistku.Ty mám ale před hodinami,nevím jak vy.

honzacz*
hodnocení

0x

Přívod je třífázový?

Před elektroměrem může být skříňka s pojistkama a tam se přepálila pojistka. Nejprve bych zjistil, zda je pod napětím hlavní rozvaděč domu (skříňka s jističi) na vstupech jističů. Pokud ano, tak ověřit, zda převádějí jističe. Pokud ne, hledat proti směru napájení domu.

maxdamage*
hodnocení

Ano přívod je 3-f a do skříně před domem se dostat nemůžu, je stará litinová a šroub v na ní je snad přilepený,nelze povolit. Napadlo mě tam nahlédnout, ale nedostanu se tam. Myslel jsem,že problém tam asi nebude,když v EONu říkali,že když svítí, tak to tam nebude.

honzacz*

Napájení elektroměru může být z té fungující fáze, ověřte si, zda máte v domě všechny fáze pod napětím, pokud ne, může to být právě tou pojistkou ve skříňce.

milan23*
Nemusíte do skříně spojistkami, stačí najít 3f jistič,sundat kryt a změřit fáze.

hodnocení

0x

Pravděpodobně máte třífázový přívod. Pokud je vše nahozeno a máte i fíčko, tak ho dejte dolu a pak znova zapněte. Nejlépe by bylo dobré změřit přívodní fáze do domovního rozvaděče a podle situace postupovat dál.

takjan*

Neumím si představit, jak šroubovákem vyhodí celý dům. Vypadl chránič, nic jiného.

honzacz*

Protože jističe NN nejsou selektivní.

Od tazatele ještě nevíme zda chránič má. Pokud se fází nedotkl kolíku, tak chránič drží. Nemá důvod spadnout.

Jističe NN selektivní jsou, ale v proudech pro bytovou instalaci není možné selektivitu dosáhnout.

maxdamage*
hodnocení

Proudový chránič mám a normálně reaguje po nahození hl. jističe.

honzacz*

Řešíme zde následek zkratu, nikoli přetížení. Zkratové spouště jističů NN už z principu své konstrukce nemohou být směrově ani dynamicky selektivní. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]