Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
řeším doma takovouto situaci. Máme závěsný plynový kotel s průtokovým ohřívačem vody. Topím teplovodní krbovou vložkou, plyn se spíná v případech, kdy nejsme doma a teplota klesne pod 18 st. Spotřeba plynu ( vaření + ohřev vody) za 3/2014 - 10/2014 - 260m3 plynu.Celkem za rok cca 500m3 plynu.
Otázka 1. Má smysl kupovat kombinovaný bojler z důvodu úspor za plyn. Resp. nebude dražší provoz v létě, kdy bude topit elektrická spirála?
Otázka 2. Má li bojler příkon 2kW a natopí na 45 st. za 4 hodiny, a ztrátu cca 1,5 kw/den znamená to, že by po natopení byla spotřeba 1,5 kW elektrické energie?
Omlouvám se za asi stupidní dotazy, ale v tomto směru jsem laik.
Díka za reakce
odpovědi
a tady
ceny pro rok 2014
kolik předpokládáte, že spotřebujete TUV denně při ohřevu elektřinou? podle toho lze jedině odvodit spotřebu el. energie; dále bude třeba provést blokování při VT (na počátku odběru, jednorázově); nebyl by lepší průtokový zásobníkový ohřívač? třeba tady stiebel-eltron.cz/...
doplněno 04.11.14 13:59:ještě doplním, že elektřina je momentálně dražší než plyn, zůstal bych u plynu...i s ohledem na náklady přechodu na elektřinu...
A co plynová karma(plynový průtokový ohřívač vody)? Na bojler budete muset platit akumulační dvojtarif, který se Vám, pokud nemáte vyšší spotřebu elektřiny nemusí vyplatit.
Je dobre si nechat rozdeli tkumulacni dvoutarif treba na 2 doby. 16-20 a 01-05. Pokud se vracite odpoledne z prace, stihnete vse vyprat a navarit. Tim padem zefektivnite vyuzivani levneho tarifu.
Bohužel si distributor dělí u bojleru tarif jak chce on, ne jak chce odběratel. Má na to HDO.
Dobrý den, my máme zatím pouze VT. Na základě Vašich odpovědí a odkazů jsem došel k závěru, že to nechám jak je.
Díky všem
Dobrý den, ještě jednou se vracím k této otázce. Prováděl jsem ještě měření a došel jsem k závěru, že mě ohřev teplé vody ( plynem) stojí průměrně denně cca 30 Kč. Nemáte někdo provedené měření spotřeby kWh u 120l boileru? Případně za jaku cenu máte kWh. Teplotu okolí boileru předpokládám + - 20 st.
Díky předem za reakce
To je dost obecne a zalezi na kazem. Na kolik nahrivate a podobne veci. Ale zadejte si do teto kalkulacky vase hodnoty a zjistite, ze kolik je treba energie pro ohrev vody. Kdyz vas toji denne cca 30Kc, to ynamena, ze mate spotrebu cca 1.6m^3 denne plynu (1m^3=10.5kWh), cii potrebujete cca 17kWh elektriny. Ohrev bojleru elektrinou se resi vetsinou v nizkem tarifu (tarif D25d) a zde vychazi 1kWh na cca 2.2Kc (dle dodavatele). Cili ohrev stejneho mnozstvi vody elektrinou vas vzjde denne na cca 39Kc. Takze tak.
Dobrý den
Záleží na tom, čemu dáváte přednost. Buď nyní koupíte "levné" zařízení a budete platit hodně za energie, nebo nyní investujete více a vaše budoucí provozní náklady budou nižší. Pokud uvažujee o druhé variantě, doporučuji využít EnergyPanel a vhodnou termodynamickou jednotku. Možná to zní složitě, ale není. Při této variantě se vám investice za několik let sama zaplatí a další roky spotřebujete na ohřev vody proti elektrickému bojleru o 70% energie méně. Návratnost je kratší tam, kde je spotřeba teplé vody větší. Vyplatí se tedy přemýšlet i o napojení pračky či myčky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.