Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na plíseň - odvlhčovač?

Od: houkal® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

rekonstruujeme rodinný dům. Přestěhovali jsme se do spodního patra a v místnostech se začala na zdi nad podlahou ve všech pokojích objevovat plíseň. Dům je z plných pálených cihel, okna jsou vyměněná za plastová s trojsklem. Izolace se zdá být v pořádku (minimálně pohledově, dům je z 1/2 podsklepený a cihly nad izolací jsou evidentně suché). Máme roztahané podlahové topení, ale nejsou peníze na dodělání kotelny (čekal jsem, že topení od podlahy by mohlo problém vyřešit). Vlhkost vzduchu se pohybuje v rozmezí 65-75% (a evidentně ji neovlivňuje přímou úměrou vlhkost venkovní /měříme/). Napadlo nás využít odvlhčovač (např. odvlhcovace.info/... a pokusit se vlhkost stahovat průběžně tímto způsobem. Děkuji za rady, doporučení.

doplněno 03.11.14 20:45:

Odkaz na odvlhčovač - remko.cz/...

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano a nemáme problém s plísněmi.

Dům je z plných pálených cihel

jak silná je zeď, máte nějakou tepelnou izolaci? Jen odhaduji, bezpodrobností, máte příliš nízkou povrchovou teplotu stěn v místnosti...

odvlhčovač když máte 65% vlhkosti?

Změřte povrchovou teplotu zdí v místě plísní...

hodnocení

Dobrý den Milane,

teplotu změřím a ozvu se.

Díky.

hodnocení

Dobrý den Milane,

konečně jsem se dostal k rozumnému teploměru. Obvodové zdi jsou z pálených cihel o síle cca 60cm. Vlhkost se drží spíše k 68-70%, maximálně 75%. Nyní, když se ochladilo, klesla na cca 60%.

Teplota podlahy ve středu místnosti (25m2): 20,2°C

Teplota stropu ve středu místnosti (25m2): 21,8°C

Teplota na patě vnitřní zdi (uprostřed): 17°C

Teplota u stropu vnitřní zdi (uprostřed): 21,1°C

Teplota na patě obvodové zdi (uprostřed): 16°C

Teplota u stropu obvodové zdi (uprostřed): 19,5°C

* Teplota na patě obvodové zdi (uprostřed) pod pracovním stolem: 14,1°C

* Teplota na patě obvodové zdi (uprostřed) za skříní: 12,5°C

* zde se tvoří na zdi plíseň. Předpokládám, že se tím pádem na zdi tvoří rosný bod a tím pádem vlhko a "neproudění" vzduchu jsou ideálním základem pro růst plísní.

Otázkou je, jak tomu zabránit. Stěny ještě nejsou zateplené (nejsem si jistý, jestli venkovní zateplení v inkriminovaných místech něco řeší = stále tam bude nejnižší teplota a žádný pohyb vzduchu). V daných místnostech není podlahové topení a nelze nijak jednoduše dodělat (napadlo mě, dát kolem místnosti u zdi odporový drát / elektrické topení , ale myslím si, že efekt bude minimální, neli žádný).

Proto mě napadlo, že pokud snížím vlhkost odvlhčovačem, odstraním alespoň nadbytečnou vlhkost.

h75®
hodnocení

0x
Řeším stejný problém. Nejúčinnější se zatim zdá topit a párkrát za. den krátce a intenzivně vyvětrat. Během 10 minut větrání srazim vlhkost vzduchu i o víc než 10%. Nejhorší je to s vlhkostí v přechodových obdobích - tedy září a duben, kdy se už, resp. ještě netopí, ale venku je ještě chladno.
hodnocení

Tady mám zásadní problém - nedokážu k tomu ženu donutit. Ta pořád žije v domnění, že celodenně otevřená mikroventilace je nejlepší řešení...

Ale jinak souhlas, tvrdím to samé celou dobu...

I já tvrdím, že mikroventilace je cesta do pekel. Ta víc ublíží, než přinese.

hodnocení

0x

Ano a máme problém s plísněmi.

Vlhkost je jeden z faktorů. Její snížení by mělo pomoci, ale bude tu spíše problém se špatnou izolací. Pokud děláte rekonstrukci a je více zednických prací, tak vám také vlhkost poroste.

Já se pokusím jít cestou chytré houby

poradte.cz/...

hodnocení

Zkusili jsme před cca 2 roky.

Aplikováno nástřikem a poté ještě společně s malbou. Bylo to lepší, možná je to lepší dosud, ale plíseň nezmizela.

Navíc jsem neobezřetně vylil malý zbytek houby s vodou na trávník. Letos jsem vyvozil 30-50 cm zeminy a navozil novou - na tom místě nechtělo nic růst (už za několik dní po vylití).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]