Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat jestli se vrtačka typu kladivo hodí i na vrtání do cihly, nebo ne (bude se to moc drobit či co)?
ono hlavně záleží na typu příklepu, je rozdíl vrtat příklepovou vrtačkou Narex a příklepovou vrtačkou Bosch, každá má totiž jiný typ příklepu; u vrtacích kladiv záleží na síle úderu v J; pokud máte vrtací kladivo s malou silou úderu, v cihle pojede poměrně dobře ale v železobetonu s ním moc nenavrtáte, a taky opačně, velká síla úderu cihlu rozbije a vrtá skoro jako "sbíječka", v betonu je to ale pohádka; tedy podle vrtaného materiálu používat patřičné vrtací kladivo...
Ahoj. Kočkomilko, je to skoro jednoduché. Pokud jsi si jistá, že je ve zdi jen cihla, tak ty dírky pro hmoždiny dokážeš udělat skoro čímkoliv. Pokud bude nad těma oknama nějaký betonový překlad, tak na to už bude potřeba něco s pneumatickým bušením. Dobrej vercajk je třeba Metabo. To, když začne vrtat, a nenarazí na nic tvrdýho, tak vrtá jako běžná vrtačka bez příklepu. Když potká něco tvrdýho, tak si podle té tvrdosti přiklepne tolik, kolik bude potřebovat. Cenově to už je docela hodnotný výrobek. Řešil bych opravdu nějaké to zapůjčení. Třeba z nějaké správy domů a bytů. Jo, a k dotazu. Vrtačka typu ,,kladivo,, , je určitě dobrá mimo těch cihel, hlavně do betonu, pro ten pneumatický příklep.
doplněno 04.11.14 09:21:Jak píše Magdon. Mě se taky povedlo projet 1/2 coulovou pozinkovku s vodou. Tohle zas spáchala Hilta. Trošku to stříkalo.
Myslíte příklepovou vrtačku? Ano, ta je na vrtání do cihel vhodná, kvalitní cihla se nedrobí.
Nejsem si touto terminologií zcela jistá, ale asi nikoli, protože jsem viděla článek kde srovnávali "klasické vrtačky s příklepem" a "kladivo".
V půjčovně se to jmenuje "Bohrhammer", jelikož nejsem v ČR. Ale myslím že normální vrtačky jsou Bohrmaschine a Schlagbohrmaschine (s příklepem), a Bohrhammer je to třetí, co neznám.
No, konkrétně je to Bosch GBH 3-28 nebo DUSS P 26.
Podle mě je zásadní rozdíl v tom, že příklepová vrtačka prostě vrtá s příklepem. Kladivo slouží k sekání sekkáčem, tedy nedochází k rotaci nástroje. No a jsou i kombinované stroje, které umí oboje - vrtat i sekat.
Samozřejmě, jak příklepovku, tak kladivo lze použít na beton i cihlu. Nevidím žádný problém, a že jsem už ,,pár´´ děr do zí i podlah vyvrtal. Ono totiž další věc je to, že příklep lze vypnout a pak vrtačka slouží i k vrtání jiných materiálů, než stavebních- Lze koupit i redukci SDS - klasické sklíčidlo.
No, tomuhle modelu říkají v českém katalogu "vrtací kladivo", takže soudím že umí oboje.
Ještě abych upřesnila: potřebuji v bytě akorát přidělat záclonové tyče a tím moje vrtání končí. Můžu si koupit nějakou aušusovou vrtačku, zrovna příští týden je v akci příklepová vrtačka za 20 eur, ale to je přístup který se mi poněkud příčí (spíše z důvodů ekologických, než finančních). No a v místním Bauhausu "obyčejné" vrtačky vůbec nepůjčují, nabízejí jen tyhle dva modely.
Co byste dělali na mém místě? Koupili si nějaký krám, který jinak nepotřebujete, nebo to vrtali tímto?
No, nevím, jak to mají v Říši, ale běžně se vyskytují půjčovny nářadí i mimo Bauhaus. Ale na vyvrtání pár hmoždin do cihelné zdi lze použít cokoliv i obyčejná vrtačka bez příklepu. Ale když si půjčíte ,,vrtací kladivo´´ tak to taky bez problému dáte, jen bude těžší, než aušusovka s mechanickým příklepem.
No, nějaká další místa jsem našla, ale vychází to na jedno brdo, prostě půjčují jen takovéhle méně obvyklé / drahé nástroje. Tipuji že (vzhledem k poměru cen k platům) se nevyplatí provozovat půjčovnu menšího nářadí.
Vrtačku nemám žádnou a ani si jí nemám kde půjčit (resp. mám, ale sousedi jsou samí Turci a podobné národy, které si myslím že slovanským zvykem je vyspat se s každým, kdo vám něco vyvrtá nebo přišroubuje).
jestli myslíte vrtací kladivo tak to má(tada aspoň to moje) velkej příklep a cihla se nedrolí ale praská takže hmoždinky vrtám příklepovou vrtačkou a díry skrz kladivem
doplněno 03.11.14 22:28:já bych koupil toho šmejda za 20éček teda jestli je s příklepem(dnes je to garnýž ,zítra to může být polička... ) bez něj to jde taky ale jak je cihla přepálená tak se dost nadřte.Navíc tím kladivem jak trefíte kraj cihle tak vám praskne a hmoždina tam držet nebude
Mám "vrtací kladivo" Bosch, a vrtám s ním do nejrůzněších materiálů. Od měkkých cihel, přes cihly přepálené (leckdy tvrdší, než beton) až po litý beton protileteckého bunkru a kameny. Nic se nedrolí, nic nepraská. Na nářadí ani nemusíte moc tlačit (s trochou nadsázky řeknu, že se musíte bránit, aby Vás vrták nevtáhnul do vrtané díry) . Dokonce se mi povedlo provrtat v cihlové zdi vidiovým vrtákem plynovou rouru
, aniž bych při vrtání pozoroval nějaký rozdíl. Lze přepnout na běžnou vrtačku, či na poměrně slušnou zbíječku, u které se majzlík samozřejmě neotáčí. Je to neocenitelný pomocník, ale jeho cena není nejnišší. Pokud potřebujete občas vyvrtat pár děr do klasické cihly, stačí Vám běžná příklepovka.
na tu prácičku opravdu postačí něco obyč.. a když to bude šunt na 3x díru do roka, postačí i aukro.cz/...
Pokud potřebujete mít dílničku po ruce a nechcete řešit ty Turky...toto se mi líbilo jako set na 3x použití... aukro.cz/...
a příklepových vrtaček za pakatel je mraky... aukro.cz/...
Nemusí být z aukra, ale je tam levnější a s dokladem a zárukou... případně rovnou vrtáky "do zdi-betonu"!
Záleží jaké vrtání to má být. Jestli hmoždinky do zdi, tak stačí cokoliv a bez příklepu to je i lepší. Pokud hmoždinky do 2x pálených cihel, tak to už chce příklep typu "řehtačka" - spíš to jen vibruje, síla úderu je malá. Jak tam je beton nebo se vrtá skrz půlmetrovou zeď, tak to chce příklep s větší energií úderu (pneumatický příklep) = vrtací kladivo.
= jako univerzál je vrtací kladivo, do cihly se příklep dá vypnout a zvlkádne i beton. Vrtačka s "řehtačkou" je zase univedrzál na všechny lehčí práce. A ideální je mít oboje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.