Nejste přihlášen/a.
Zdar, mám problém s kotlem. Mám Viadrus hercules U24 4čl. a sousedi si neustále stěžují, že když topím, tak že je všude smrad. A bohužel mají pravdu, ale já nevím, co dělám špatně. Topím jen dřívím a občas přihodím lopátku uhlí a smrdí to, jako kdybych pálil umělou hmotu nebo tak podobně. a navíc čoud z komína jde převážně místo nahoru dolů a proto je to všude i u sousedů cítit. Jak mám teda topit nebo čím to může být? Jinak regulus mám nastaven cca na 75 stupňů Celsia Díky za každou rozumnou odpověď.
Dobrý den, zkuste topit obráceně to znamená dolů dejte uhlí na to větší dřevo a menší a třísky a podpalte topivo nahoře, a uvidíte mělo by to být lepší
špatný nevysušený palivo a nekvalitní levné uhlí kdoví odkud a kdoví s jakými příměsemi. Kdybyste topil dobře vysušeným bukem, nemůže nic smrdět. Můžete mít smolnatá dřeva a to pak pálíte tu smůlu a to je jak umělá hmota. Kotel nemůže za to, co do něj naházíte. I o palivo před topením s ním se musíte tak trochu starat.
Kotel když se reguluje a nehoří naplno,přivírá se vzduch tak vždy dělá hodně kouře.Nejlepší je topit do akumulační nádrže s vodou a pustit ho na plno.Pak má největší účinnost.
Podobně na tom byl můj soused, topil a kouř se válel po dvorku. Na radu "odborníka" topenáře měl oproti projektu výrazně předimenzovaný kotel a tak ho musel dusit. Zrovna tak měl zbytečně velký průřez komína a kouř se jen taktak převalil přes střechu. Teprve po letech, po výměně kotle za slabší, se stav rapidně zlepšil.
Zkuste honit kotel na plný výkon (otevřená komínová klapka i dusivka popelníku) a topte přerušovaně (když topná voda dosáhne 90 st.C, tak již nepřikládat). Spaliny by měly být čistší. Pokud to nepomůže, tak je problém v palivu. Litinový kotel totiž topí nejlépe koksem :o))
Jenže U24 je na uhlí stavěný, materiál nemá s konstrukcí kotle nic společného. Pokud máte za komínem komínovou klapku, tak ji vyhoďte. Komín musí táhnout a případnou optimalizaci tahu lze řešit klapkovým regulátorem, který je ovšem kalibrovaný tak, aby opravdu ten tah držel na hodnotách, jaké jsou třeba. Každopádně, to že je komín nový jak píšete ještě neznamená, že má parametry odpovídající potřebě kotle, na to jste toho napsal moc málo. Jaké uhlí používáte, černé nebo hnědé? Jakou granulometrii? Samotíž nebo nucený oběh? Jakou má komín konstrukci, jakou účinnou výšku, jaký průměr? To, že jde kouř dolů bývá bohužel ovlivněno větrem, tlakem, teplotou spalin a ne všechno lze ovlivnit.
Ve smyslu jak jsem to myslel já nemá. U24 je odhořívací kotel určený na spalování uhlí, byť i koks se v něm dá použít za požadavku jiného tahu komína. Tvrdit, že v litinovém kotli hoří nejlépe koks je blbost. Ano, v prohořívacím U26 ano, ne v U24. U24 je primárně navržen pro hnědé uhlí a světe div se, je vyroben z litiny. Každopádně smysl této diskuze je řekl bych jinde a to v pomoci člověku, který má problém.
Je v tom U24 nějaká vyzdívka, která by zajišťovala dostatečnou spalovací teplotu? Pokud ano, tak ji může mít tazatel poškozenou.
Není, jen litinová přepážka, která se samozřejmě rozpálí. Ten kotel mám, tak vím, že spalovat hnědé uhlí v něm lze naprosto bez problémů, bez kouře a smradu, krom chvilky po zatopení, ale to si zakouří každý kotel. Podmínkou je správný tah komína a provoz na jmenovitý výkon - dostatečný odběr tepla, aby se kotel nedusil. Na dřevo naopak určený není, je uvedeno jako doplňkové palivo a je třeba s tím počítat a přizpůsobit tomu obsluhu.
potrubí u komína má průměr 160mm. Topím dřevem a přikládám k tomu černé uhlí. Dneska jsem zkusil otevřít regulátor na maximum (90 stupňů) a klapku do komína nechal na plnou díru a docela to pomohlo, jenže zas spotřeba je vyšší. Jinak komín je vysoký 8m a jelikož kotelnu máme na kraji domu, tak komín čouhá ze střechy cca 3 metry a je téměř zároveň s hřebenem.
Bílý kouř značí studené topeniště. Tím že je to litinové topeniště potřebuje velký vykon , aby to hořelo čistě. Pokud by tam byla izolační vyzdívka hořelo by to čistěji na malé vykony(menší rychlost hoření)
Černý kouř znamená vysokou teplotu , ale bez sekundárního vzduchu do plamene - vznikají saze a oxid uhelnatý , který neshoří na oxid uhličitý . Prostě neshoří dřevoplyny
Mám dojem že komín je zároveň s hřebenem a není nad, tudíž tam vzniká chybné proudění kouře, měl by být alespoň 60cm nad hřebenem
Nemáte pravdu, pro komíny vzdálené více než dva metry od hřebene střechy se pro jejich přesah počítá návětrný úhel.
Já to vidím na příliš velký průřez komína, patrně je čtvercový průřez a navíc možná uvnitř mokrý buď od deště nebo od kondenzátu. To způsobuje přílišné ochlazení spalin a ty pak padají k zemi. Studené spaliny pak ještě tento stav komína zhoršují. Viděl bych to na vyvložkování komína s přiměřeným kruhovým průřezem. Pokud máte možnost, dejte na vyůstění teploměr s větším rozsahem a schválně nám napiště, kolik jste naměřil.
doplněno 02.11.14 23:00: Tazatel uvádí "potrubí u komína má průměr 160mm". Myslím, že tím je myšlen kouřovod mezi kotlem a komínem, nikoli průřez komínu.
Mám takového souseda,jenže je estebák tak si na nej nikdo nedovolí stežovat ,vy asi nejste estebák když si na vás sousedi dovolují, a on topí letošným ,tj.mokrým akátovým drevem ,dym má studený sotva vyleze z komína tak padá dolu jako mlíko z hrnca,ješte má na komíne plechovou stríšku i o ni se ten dym chladí a padá dolu, prečtete si papíry od kotla ,tam se určite uvádí že teplota spalin má být kolem 270°C,když to dodržíte tak vám dym vylítne až do stratosféry,skrátka musíte hicovat aspoň ze začátku.
Dobrý den
snad to je ještě aktuální. Zkuste nedovírat horní přikládací dvířka. Dostanete tím dostatek přívodního vzduchu pro správné spalování. Dále doplnujte palivo tj.dřevo, černé či hnedé uhlí až na dostatečné rozhořené množství zátopu. To je okamžitá rada. Dále instalujte systém ochrany zpátečky, tj na cca 60 st. pomocí trojcestného termostatického ventilu. A já dále uvažuji i o instalaci akumulační nádoby. Poté co nedovírám horní dvířka a topím dřevem nebo černým uhlím, z komínu nejde žádný viditelný kouř. Viditelně je vyšší účinnost splování a prokazatelně spálím výrazně méně paliva, což mne osobně překvapilo. Po zateplení RD mám ale přetopený dům již po 2 -3 přiložení - doplnění paliva. Proto uvažuji o doinstalaci AN a equitermní regulace Siemens Albatros. AN zvažuji 1000 l .Výpočtem podle návodu Viadrus pro 25kW U24 vyšlo cca 700 l. Když tak mi napište na e mail. U24 provozuji od roku 2009 a jsem nadmítu spokojen. Můj RD po zateplení má zrtátu 12 kW. Předchozí plecháče vydržely tak 4 roky.
Já mám U24 též a uhlí spaluje dobře bez kouře až je vytvořená dostatečná vrstva žhavého uhlí na roštu - cca po boční otvory do výměníku. Pokud topíte dřevem a občas mezi něj nasypete lopatku uhlí, nedivím se, že to kouří. To uhlí než se rozhoří bude kouřit vždy. Tento kotel je stavěn převážně na uhlí a má se v něm topit tak, že je násypka tím uhlím zcela zaplněná.. uhlí odhořívá a shora se vahou "přikládá" další. Podle mě kotel provozujete pod výkonem a tím pádem nedosáhne čistého spalování. Kouřová klapka to ještě zhorší. Ono topit uhlím v teplotách třeba +10° je hovadina. Já topím uhlím pouze když jsou teploty pod nulou a delší dobu, jinak jen krbovými kamni a dřevem. S uhlím jsem se při vyšších venkovních teplotách trápil vždycky, proto nakonec ta kamna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.