Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Nedávno jsme začali topit v RD a topení hned od začátku začalo zlobit. Topila zpravidla jen jedna větev a ostatní byly studené. Když jsem topící větev zastavil, začala topit zase větev další atd. Říkal jsem si, že se to asi nějak rozeběhne až se začne pořádně topit a bude to v pořádku, bohužel není. Topení teď netopí skoro vůbec. I když zapnu jen jednu větev s jedním radiatorem, tak ten se nezahřeje celý, ale pouze horní část (zpátečka je úplně studená), přičemž i ta je horká jen nějakou dobu poté co zapne kotel a pak chladne. Kotel má strašně dlouhé pauzy - voda na kotli je horká, v radiátoru ne.
Může to být vadné čerpadlo? Je to jedinné co mě napadlo, systém jsem samozřejmě zkoušel už snad stokrát odvzdušnit, takže tím by to být nemělo. Zkrátka mi příjde, že čepadlo neprotočí vodu dokola ani přes nejbližší malý radiátor. Čerpadlo na první pohled normálně běží, jde regulovat rychlost...
Ještě doplním, jedná se o systém s nuceným oběhem, kotel plynový Dakon, expanznmí nádoba otevřená na půdě, radiátory plechové deskové, rozvod ocelové trubky...
Jinak čerpadlo je to tuším Wilo, každopádně už pěkně starý kousek, snad víc jak 10 let.
Také to vidím na čerpadlo motor sice běží ale nemusí točit s vrtlkou Ještě může být i systém ucpaný nemáte tam nějaký fitrr ze sítkem?Ale máte rozvody v trubkách to je málopravděpodobné.Termoventily u kotle žádné nemáte?
Před čerpadlem by měl být filtr. Vypadá nějak takto. Když odšroubujete zátku filtru, je pod ním ploché sítko - je možné, že bude zanesené. Nejprve ale zavřete ventily před a za čerpadlem (a filtrem), ať nemáte potopu.
Dakony mají na výstupu vestavěnou směšovací armaturu, která udržuje kotlový okruh nahřátý a teprve horkou vodu pouští do systému. Trochu podobný proncip jako chlazení u auta. Trojcestná armatura obsahuje parafínový termostat. Ten když odejde, projevuje se to jak popisujete. Kotel nahřátý, že jej vypíná kotlový termostat, ale čerpadlo (rovněž WILO) vodu neprotlačí do systému. Se stejným problémem jsem se setkal na kotli Dakon 24 Dua. Vyměnit to dokáže i amatér, jen objednat díl, zkus zagooglit. Samozřejmě ale nejdřív zkontroluj ten filtr.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.