Silikonové pečící formy - nejsou škodlivé?

Od: Datum: 31.10.14 18:35 odpovědí: 8 změna: 01.11.14 08:25

Nevíte prosím někdo jestli silikonové formy na pečení či silikonové pečící podložky neuvolňují při pečení v troubě (či mikrovlnce) nějaké škodlivé látky, např. formaldehyt. Nedávno jsme zjistili, že formaldehyt vzniká při spalování plastů, ale jak je to se silikonem? Koupili jsme v akci 2 silikonové pečící podložky, ale nevím jestli je můžu bez obav použít? Máme i silikonovou formu na bábovku, tu jsme používali jak do trouby tak do mikrovlnky. Zajímá mě proto, jestli tyto silikonové výrobky jsou při vyšších teplotách zdravotně nezávadné a jestli jsou vhodné i do mikrovlnky.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 31.10.14 19:17
avatar

v dnešní době, kdy mlíko je plavená křída, kdy jogurt je plnej umělin, kdy tavený sýr je taky kus plastu, bych řekl, že je to celkem jedno, ale jinak si myslím, že škodlivé nejsou, to snad by se neprodávalo

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 31.10.14 19:41
avatar

Od té doby co je mám už nemusím mlátit formičkama jako blázen, o jejich škodlivosti nepřemýšlím a jiné už nechci.

Ohodnoceno: 1x
 
Datum: 31.10.14 21:03
avatar

Formaldehyd je součást některých fenolových plastů, třeba bakelitu, ale se silikonem nemá mnoho společného. Silikon je polysiloxan, materiál, jehož výhodou je mimo jiného i značná chemická a tvarová stabilita při vysokých teplotách. Z polysiloxanů se vyrábějí i aviváže.

doplněno 31.10.14 23:18:

Ještě bych poznamenal, že neexistuje dobrý a špatný silikon, ale silikon a silikon s příměsemi. Dudlíky pro mimina se vyrábějí také ze silikonu a protože jsou pro mimina, nikdo si netroufá dudlíky nějak moc přibarvovat, takže mají marketingově hnusnou barvu. Problém u těch bábovkových forem je spíš v tom, že jsou zatraktivněny barvivy a možná i něčím dalším. Takže teoreticky by nejlepší silikonová forma na bábovku bez příměsí byla ta, která bude mít "dudlíkovou" barvu.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 31.10.14 21:05
avatar

Nemám pro vás dobré zprávy, podívejte se, jak tyhle formy dopadly při D-testu

https://www.dtest.cz/clanek-4…/test-silikonovych-forem-2006

Ohodnoceno: 3x
 
Od: fia®
Datum: 31.10.14 22:30

Díky moc za vaše odpovědi.

Dejvu - toho jsem se právě bála, bohužel je teda radši používat neudu.

Lidus - máte pravdu, vždycky mi šla bábovka skvěle vyklopit, rychle vychladla, nedala jsem na ni dopustit... ale přednost má zdraví, to má člověk jen jedno.

Pavouk - právě! V dnešní době se nedá věřit opravdu ničemu. V dnešní době sehnat kvalitní potraviny je velký problém, vše je plné barviv, emulgátorů a jiných škodlivých éček... kvalitní suroviny jsou těžko sehnatelné a tak drahé, že si je mnozí nemůžou dovolit. Řešení je domácí výroba jogurtů, paštik, sýrů, pomazánek a vůbec všeho. Jenomže to by si člověk musel poříit i krávu na méko, slepice na vajíčka atd... a to je jaksi ve městě nereálné. Nemyslím si, že by se cokoli škodlivého neprodávalo, bohužel dneska je možné všechno :(

Manžel má prokázanou alergii na formaldehyt, nemoc z povolání, proto jsme se nyní začali zajímat o zdraví, aby vše co používáme bylo na 100% nezávadné. Koupené pečící podložky o kterých jsem doufala, že snad budou nezávadné, můžu někomu dát a zůstanu u pěčího papíru a formu na bábovku koupím kameninovou.

Skoro se bojím zeptat jak je na tom pečící papír s nezávadností :(

Datum: 31.10.14 22:42
avatar

Myslím si, že různých jedů a podobných neřádstev máme kolem sebe více než dost a tak proč si ještě něco dobrovolně přidávat. Dcera dělá do jedný firmy, co má v sortimentu plastový věci do domácnosti. Samozřejmě, že kromě fůry jiných věcí přitáhla i silikovový bábovky, formy na ledasco, pečící podložky a podobný věci. Ve svý domácnosti ať si dělá co chce, je to její věc, ale mě to přes práh nesmí. Sice moje drahá polovička na mě koukala všelijak, když jsem byl radikálně proti, ale prostě NE. Za žádnou cenu.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 31.10.14 22:42

No má se to asi tak. Voda nám tekla olověnými trubkami, přišlo se na to, že olovo není to pravé ořechové. Donedávna jsme pokojně papali z hliníkového nádobí, zjistilo se, že se po něm blbne. Teď máme dobu silkonovo - teflonovou. Jak je patrno z odkazů (viz. třeba odpověď @dejavu) je silikon a silikon. Některý je už i z dnešního úhlu pohledu závadný a o některém si myslíme, že je OK. Teprve doba ukáže, jak to vlastně je. Takže 100%-ní jistotu bezpečnosti nebudete mít nikdy. Dokonce ani u lepších značek.Nikde není psáno, že někomu v Číně při míchání směsi nemůže ujet ruka a kontrola každé série výrobků se z finančních důvodů neprovádí.

Pravdou je, že průšvihem to zavání vždy u horní hranice povoleného rozsahu teplot a pokud je u silikonové formy maximální teplota použití 230°C a trouba má 225 max, tak to není zrovna bezpečné. Naštěstí se takhle vysoká teplota na pečení ve formách nepoužívá.

Jednoznačnou odpověď na Vaši otázku nečekejte. Nedají Vám ji ani odborníci, alespoň ne v rovině obecné, jedině ve vztahu ke konkrétnímu výrobku nebo sérii.

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 01.11.14 08:25

Od určité teploty je zdraví škodlivé, používejte co je dlouhá léta vyzkoušeno, smalt, nerez, porcelán a.p., děda říká že ty nové šmejdy nemůže ani cítit, včetně hader vyrobené v rákosí v rudé Číně zásadně, vše nakupuje ve skle a i samohyb má postarší kde je minimálně plastů

Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.