Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Míchačka - výměna ložisek

Od: klimda odpovědí: 19 změna:

Mám stavební míchačku typ MLB 150, výrobce LIDRUKOV, Bystřice pod Hostýnem. Dělám celkovou generálku a potřeboval bych poradit, jak postupovat při výměně ložisek na bubnu. Buben mám sundaný. Díky

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud jsou tam ložiska kuličková,logicky se musím držet nosné konstrukce míchačky,v níž jsou ložiska nalisována.Neznám podrobnou konstrukci míchačky ale pro rozebrání je nutno vymontovat samotný buben,aby se daly vyjmout čepy z ložiska,nebo rozpůlit nosný skelet,aby se daly stáhnout ložiska z čepů.Pokud se podaří vyjmout čepy,ložisko se stahovákem za střední kroužek vytáhne z montážního otvoru.Ale jsou míchačky jen s kluznými ložisky.Ale demontáž je obdobná.Při zpětné montáži je nutno dovnitř lisovat ložisko za obvodový kroužek .Pokud je ložisko vysypané a vnější kroužek zůstane v montážním otvoru,bez autogenu se neobejdeš.Pokud nejde sundat vnitřní kroužek,je možno jej rozseknout ocelovým sekáčkem,nebo opět použít autogen.

JABRAKA

hodnocení

0x

fotka by nebyla?

klimda
hodnocení

Bohužel, kluk jel do zahraničí a foťák si vzal s sebou. Dnes jsem povolil kolem středu bubnu 6 šroubů a celý ten střed jsem z bubnu vytáhl. Vypadá to jako zvon. Ze spoda je hřídel s dvěma závity a vidím i jedno ložisko, které není nijak zajištěné. Zvon, který je uvnitř bubnu má na konci prolisy proti sobě ( pravděpodobně na klíč ) a horní část se podle mě a podle drážky, která tam je, musí dát nějak oddělat, abych se dostal k druhému ložisku. Nevím, jestli to je na závit, ale podle těch prolisů, asi ano. Nejde s tím hnout. ani nevím jestli doprava nebo doleva a vidím to na nahřátí. Takže s tím bojují.

klimda
hodnocení

Další foto

Míchačka -  výměna ložisek
klimda
hodnocení

Tady jsou ty fotky. Já jako nejjednodušší řešení vidím, že tam, kde podle mě by se to mělo povolit ( to je čepice toho zvonu ), tak tam to uříznu a budu mít přístup k ložiskám a pak se to zpátky zavaří.

Míchačka -  výměna ložisek #2
slonbonjohn*

Žádný řezání, to by asi nepomohlo. Je možné, že ta ,,čepice je v kuse s hřídelí. Chtělo by to zalít naftou nebo petrolejem, a zkusit tu hřídel vyrazit podle přidaného návodu, nejlépe měděnou nebo mosaznou kulatinou. Ty ložiska sedí v tom domku (zvon) Nebo je možnost, že ta čepice bude na závit, ale pokud je uvnitř bubnu, tak působením vody a cementu bude držet jak čert. To je pak na pořádný oklepání a možná i na autogen.

Míchačka -  výměna ložisek #3
klimda
hodnocení

Díky za rady. Mě jen zaráří na tom zvonu ty dva prolisy naproti sobě. Vypadá to jako na použití klíče. Z toho usuzují, že to bude na závit. Ta drážka na tom zvonu původně nebyla tak viditelná jako teď, ale byla tam. Jen jsem jim objel pilkou. Brzdovku jsem do té drážky nastříkal. Ideální by bylo najít chlapa, který tyto míchačky dával dohromady a hned bych věděl, zda uříznout, vyklepat nebo odšroubovat.

klimda
08.05.09 14:47
hodnocení

Foto

Míchačka -  výměna ložisek #4
klimda
08.05.09 14:48
hodnocení

Foto.

Míchačka -  výměna ložisek #5
klimda
08.05.09 14:50
hodnocení

Foto 1

Míchačka -  výměna ložisek #6
klimda
08.05.09 14:51
hodnocení

Foto 2

Míchačka -  výměna ložisek #7

troja*
hodnocení

0x

nahřívání autogenem až naposled. Kdyby to nešlo povolit a jinak ložisko nekloktá, tak tam nacpat červenou vaselínu a jedeme dál

klimda
hodnocení

Právě, že to kloktá. Hřídel má vůli jak podélně,tak příčně.

troja*

Vidím, že přibyly fotky. Jde o to vyrazit tu hřídel. Platí pomalu, ale jistě. Mezi petrolej a naftu, patří i brzdová kapalina jako rozpouštědlo. A pak napiš co je to za ložisko (jen tak pro informaci).

doplněno 08.05.09 18:28:

Vytloukání provádíme vždy materiálem měkčím a nedávej to na otevřený svěrák, ale na nějaký odřezek roury, ať neuštípneš přírubu

jabraka*
hodnocení

0x

Klimdo.podle fotek bych pokračoval takto:

Za ty dva zářezy na tom zvonu bych to chytil do svěráku.Pak bych pomocí děr na přírubě a tyče nebo trubky se pokusil ten zvon vyšroubovat.Ta hřídel asi půjde ven s tím.

JABRAKA

klimda
hodnocení

To jsem zkoušel také. Přes trubku a tu jsem ještě poklepával. Ale svěrák mě to neudrží. A jestli tam ten závit je, tak nevím jestli pravý nebo levý.

troja*

Teď se tak dívám a zdá se mi, že to chce šupleru. Asi se má odšroubovat zvonovitá matka (má na sobě zářezy) a pak hřídel vyrazit opačně než ji výše nakresleno. Podle fotky se mi zdá, že je ložisko uloženo v přírubě a dotaženo právě tou zvonovitou matkou. I když bych odšrouboval obě matky se záseky, tak asi nepůjde hřídel vyrazit dozadu, podle té výše uvedené fotky. Takže šupléru a přeměřit. Pokud je čitelné číslo na ložisku víme pak jaký je vnitří průměr ložiska a porovnáme ho s průměrem hřídele, zda půjde hřídel prošoupnout. NO už to jedost bla,bla, bla - promiň

Pokud to bude tady blbě, tak za to může připojení k internetu

doplněno 11.05.09 22:30:

Znova na to koukám a asi fakt je potřeba uvolnit zvonovou matku se zářeny, protože se jeví průměr hřídele větší, než je vnitřní otvor ložiska

doplněno 11.05.09 22:32:

viz poslední fotka

jabraka*
hodnocení

0x

Levý závit se používá vyjímečně,jen tehdy,když by se při otáčení bubnu doprava povoloval.

JB

klimda

Tak jsem nakonec vzal celé to monstrum a odnesl ho k šikovnému zámečníkovi. Pro něj žádný problém. Udělal to, co jsem zkoušel já, ale nemám tak velký svěrák. Za ty výřezy v tom zvonu to dal do svěráku a přes páku to odšrouboval. Musel to ještě poklepávat, ale šlo to. Takže se musel odšroubovat ten zvon. Ložiska byly opravdu špatné. Stálo mě to 500, ale ložiska zrovna nejsou levnou záležitosti a oceňuji šikovnost zámečníka. Tak jsem se chhtěl pochlubit a přeji hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]