to je dotaz jak noha, popiš detailně co s tím děláš a jak, pokud chceš říct, že za svítící žárovkou je napětí (resp. taky najednou jakoby fáze), tak to je vpořádku, pokud by nebylo, tak by nesvítila
kura*
Ano.ve vypínači mám 3 vodiče.Přívodní fázi,odchozí ke světlu a a pracovní nulu.přes tenhle vypínač mi už svítí lustr.chci na tenhle vyp zapojit ještě halogenky ve vytrýně.zapojim černej k vypínači ale jakmile zapojim modrej z halogenky k modrýmu va vypínači jde to do šlusu.
proč máš ve vypínači nulák (modrej), kterej možná ani není nulák? nulák od lustru je patrně napojenej někde do rozvodné krabičky do věnečku, někudy tam dovleč i modrej od vitríny a mělo by to být OK
Na druhym od žárovky se objeví 220v Tak pozor.. Předpokládejme, že máš ve volné objímce žárovku, jeden vodič z objímky připojíš na fázi a na druhém vodiči fázovkou - doutnavkou zjistíš také fázi. To je v pořádku, žárovka je také vodič, takže tam ta fáze být musí. V elektrotechnice víme, že napětí můžeme naměřit jen mezi dvěma body! Potom tvé tvrzení o naměření 220v postrádá informaci o tom, proti čemu jsi těch 220 naměřil? Myslím tím mezi tím druhým drátem a čím? Zřejmě jsi jen tužkovou zkoušečkou - fázovkou - zjistil napětí proti zemi. Zkus dát více info, více vysvětlíme konkrétní případ. Takto jen předpokládáme... doplněno 30.10.14 20:53: U pavouka mě zarazil výraz : za svítící žárovkou je napětí... Může to vysvětlit? doplněno 30.10.14 20:59: Nebo i to: (resp. najednou jakoby fáze) Většinou bývá na jedné straně žárovky fáze a na straně druhé pro změnu nulák... Tam fázi nenajdeš, pokud žárovka svítí! doplněno 30.10.14 21:02: Nebo i to: (resp. najednou jakoby fáze) Většinou bývá na jedné straně žárovky fáze a na straně druhé pro změnu nulák... Tam fázi nenajdeš, pokud žárovka svítí!
no možná jsem to zkomolil, ale myslel jsem to úplně stejně jak jsi správně popsal ty:
"Předpokládejme, že máš ve volné objímce žárovku, jeden vodič z objímky připojíš na fázi a na druhém vodiči fázovkou - doutnavkou zjistíš také fázi. To je v pořádku, žárovka je také vodič, takže tam ta fáze být musí. "
Pavouku, chyba! Já o svítící žárovce nepsal... Já vím, že pokud bude žárovka svítit, na druhém drátě bude nulák! A bude a bude a a bude! Kromě některých speciálních případů zapojení nebo napájení. O ty ale tady nejde.
To je zajímavé, v elektrice se vrtá každej, ale se zubama běží k odborníkovi. Co to někdy zkusit obráceně?
trtr
Zdravím, pokud se někdo diví základům a neví jestli je vše ok, nemá do čeho co zasahovat. I prachobyčejnou objímku pro žárovku lze zapojit tak, že zabíjí při výměně žárovky, takže na nic raději nesahejte a volejte odborníka. Takové obrázky by měli lepit Čez a Eon na rozvodné skříně a byl by klid.
Kolikrát, když vidím, co lze v elektru udělat pomocí improvizovaných prostředků (kovové mince, sirky, špejle, ...), tak se divím, že je nás stále asi 11 000 000.
Jak tady kdysi někdo psal: "Udělalo to prásk či šlus a v elektrárně to vyrazilo zaměstnanci lopatu z ruky."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.