Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měření spotřeby elektřiny

Od: bombardo odpovědí: 15 změna:

Zdravím, poradíte mi někdo. Mám tento problém, v domku mám přímotopy . Zakoupil jsem měrák spotřeby a pokud jej dám na spotřebič , který není na okruhu topení měří normálně (uvádí 16A , že zvládne). Jak jej ale dám na zásuvku s přímotomem neměří .

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzacz*
hodnocení

0x

Jak dlouho tam byl ten měřák zapojený? Přímotopy jsou po část dne blokované, t. j. "odpojené" od elektřiny. Jaký "měřák" používáte?

doplněno 29.10.14 19:05:

Pokud je to klešťové měřidlo a měřil jste celý kabel, tak samozřejmě nenaměříte nic, případně ten topný panel mohl být vypnutý termostatem.

tomi463*

A určitě jste to zkoušel v době NT(levný proud) kdy jsou přímotopy v provozu? Ale podle toho co popisujete, tak máte spíše přenosné přímotopy, než pevně připojené, přotože jinak je nelze připojit do zásuvky. Regulace teploty přímotopu funguje většinou tak, že podle stupně nastavení teploty vytopí na požadovanou hodnotu a pak se vypne, poté co teplota klesne pod určitou mez, tak se zase zapne. Možná jste se na "měřák" díval v ten okamžik, kdy měl přímotop vytopeno a zrovna se neohříval. Zkuste to se studeným přímotopem, kdy se teprve začne ohřívat, v tu chvíli má největší odběr.

bombardo
hodnocení

:) až takový anaflabet nejsem :)

Měřák má paměť a zaznamenává dobu, max a mim W, kWh celkem atd. Ukazuje jen dobu po kterou je zapojen do zásuvky jinak nic. Byl v zásuvce 24 hodin

Tak ho zapněte přes měřák, vytočte termostat na maximum. Hřeje - nehřeje? Měří - neměří?

bombardo
hodnocení

Jejda , je zapnutý přes měřák , topí , ale měřák nic neukazuje. Jak jsem psal v normálním zasuvkovém okruhu , třeba na teelvizi normálně ukazuje spotřebu a vše co ten dig. měrá umí.

honzacz*

Není v té zásuvce fáze vpravo? Některé měřáky to nezkousnou. Pokud je ten měřák v zásuvce, ve které je topení a místo topení připojíte třeba lampičku - ukazuje?

bombardo
hodnocení

Aha , tak to hned zjistím :)

No tak za chvíli , zrovna je vypnuto HDO

bombardo
hodnocení

Tak , zásuvka fáze na levé straně. Lampičku to měří.

Nejsem žádnej odborník, ale co mě ještě napadá , ten přímotop má dodělávanou koncovku do zásuvky, je možne že jsou na ní přehozené dráty? :) fakt tomu nerozumím

doplněno 29.10.14 20:31:

Ještě , pro jistotu jsem na zásuvku připojil žehličku 2000 W(přímotop ma 1500W) a žehličku to měří také.

Tzn. že je něco na tom přímotopu?

praivo*

Pokud jde o fázi vlevo/vpravo, tak přimotopu je to jedno. Ale vidlici zkontroluj, protože jediný způsob, co mě napadá, proč by se to mohlo chovat tak, jak popisuješ, je, že proud z nějakého důvodu jde skrz PE místo N a měřák měří právě na N (sice nevím proč, můj měří na L, ale možné to je) - a dost pravděpodobná příčina je právě prohození vodičů ve vidlici.

doplněno 29.10.14 21:05:

Podle mne ano - ve vidlici přehozené PE a N.

honzacz*

HA!, dodělávaná koncovka! pokud je správně zapojená instalace a zásuvka je chráněna proudovým chráničem, tak nevím, ale pokud je chráněna nulováním, tak myslím, že to nejspíš bude tím, že pracovní nulák je v tom přímotopu zapojený na kolík spolu s ochranným vodičem, nebo je to prohozené. Kde je ve vidlici přímotopu zapojený modrý a kde zeleno-žlutý drát?

ik9p9s

Prosím napiš, jaký měřák to nezkousne. Protože ze samé podstaty věci je to jedno.

bombardo
hodnocení

Měřák EMOS FHT 9999 a ani tento to nezměří deramax.cz/...

doplněno 29.10.14 21:08:

Vyzkouším přehodit a dám vědět. Díky všem

hodnocení

0x

Tak si myslím, že je to za hranicí tohoto měřáku. Záleží jaký příkon tem přímotop má. Pokud jede na hraně, tak to ten měřák nevezme. Jede do 15,6A.

honzacz*

Když změřil žehličku s větším příkonem, tak pochybuju že by si neporadil s radiátorem, který má 1500W, takže bere asi 6 A.

bombardo
hodnocení

Ahoj , tak opravdu, přehodil jsem dráte na vidlici a jupí měří. Díky moc

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]