Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak co nejrychleji bydlet ve svém?

Od: away odpovědí: 10 změna:

Hezký večer,

je mi 22 let, bydlím s rodiči (pouze s mamkou od narození). Před pár lety jsem založil svou malou firmičku, která mě stála mnoho úsilí a věnuji jí maximum času. S mamkou jakžtakž vycházíme, ale mnohdy je také oheň na střeše. V těchto situacích mě mnohokrát napadlo, že bych se chtěl odstěhovat, ale kromě problému samotného bydlení jsem si nedokázal představit, jak bych to řekl mamce a už vůbec ne, že by z toho byla nadšená (či mi to do konce "dovolila"). V poslední době je mi však velmi často naznačováno, že je nejvyšší čas, abych se odstěhoval. Souhlasím. Jelikož jsem všechny peníze vložil do podnikání a ještě jsem si musel vzít několik úvěrů, tak všechny peníze točím právě mezi firmou a splátkami úvěrů. Sem tam si něco málo musím stáhnout pro osobní spotřebu, abych mohl z něčeho žít. Chci říci, že si rozhodně nemohu dovolit (a ani moc nechci) nějaký podnájem. Nedávno jsem ale zakoupil pozemek pro budoucí stavbu svého rodinného domku, stavět tedy zatím nemohu, protože ještě není schválen územní plán a přebytečný peníze také nejsou. Musel bych to řešit hypotékou nebo něčím podobným a netroufám si tvrdit, že by mi ještě mohli půjčit nějaké peníze (a ani nechci, jelikož jsem nyní ve fázi, kdy mám nad svými úvěry ještě kontrolu, jsem schopen je splácet, ale bojím se toho, abych se dalším zadlužováním nedostal do problémů). Otázka tedy zní jak co nejrychleji bydlet? Pokud možno ve vlastním, tedy s využitím toho co už mám. Napadla mě jedna věc, ale nevím jestli to není hloupost. Díval jsem se na internetu po inzerátech, tak mě napadlo koupit starší karavan větších rozměrů (cca 8m délka) a vnitřek kopletně předělat. Do jedné části malou koupelnu s WC, umývátkem a sprcháčem. Ve zbytku prostůrku udělat malý kuchyňský koutek, kamínka na dřevo, stolek a nějakou pohovku. Myslíte si, že je to reálné nebo je to úplný nesmysl? Až bych postavil klasický dům, tak bych to mohl nechat na zahradě pro hosty nebo to prostě prodat. Prosím o Vaše názory, případně o návrhy na jiné řešení mé situace. Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Karavany, maringotky, to je fajn na dovolenou. Dovedete si představit, kolik vody spotřebujete denně? Na dovolené se s nějakým pošudláním a přepráním v umyvadélku, nádobím v dřezíku srovnáte. Ale k trvalému sprchování, praní, mytí, splachování wc, to nikdy nebude. Takové maličkosti jako je sušení prádla, žehlení, pečení, to si nedovedsu vůbec představit, ikdyž dovolené v karavanu jsem několik let zažila velice ráda. ;) Také si myslím a to nejsem snob, že takovéhle bydlení je strašná degradace. Žádná "dobrá adresa". Moje děti, začínaly podnájmem. Vnučka podnájmem v bytě s ještě jednou dívkou. Každá měla jednu místnost a kuchyně a sociální zařízení bylo společné. Dá se takto nějakou dobu přežít, bez větších finančních výdajů na vybavení.

honzacz*
hodnocení

0x

Nápad to není špatný, ale karavany mají mizerné zateplení a celkem komplikovaně se upravují. Spíš bych si koupil starší maringotku, nebo unimobuňku. Rozhodně je prostornější, než karavan a má robusnější konstrukci. Je na tom pozemku alespoň elektřina?

hodnocení

0x

Už zmíněná maringotka na kolech tažená za traktorem nebo unimo buňka jsou dobrý nápad - lze je zateplit a celkem v pohodě obývat. Unimo buňky se často spojují třeba 2 k sobě. Nevím jak je teď pozemek veden, ale většinou je možné stavět buď 16m2 nebo dokonce 25m2 chatku zcela bez problémů - zjistit na stavebním úřadě. S dřevěnou kostrou, zateplením na základové desce by taková chatka nemusela stát moc a dala by se v pohodě jako domek použít.

Ve všech případech to chce pořešit odpadní jímku nebo domácí čistírnu (pokud není kanalizace), zdroj vody, elektřinu. Vše ideálně už s ohledem na budoucí stavbu většího domu - nestavět nic na místo, kde se plánuje do budoucna velký dům.

hodnocení

0x

viděl bych to taky spíš na podnájem - nemusíte ale mít pronajatý byt nebo garsonku pro sebe, můžete tam být třeba 2-3 osoby a o nájem se dělit, nedokážu posoudit, kde žijete a jaké jsou možnosti, ve větších městech by to problém být neměl

vlasatec*
hodnocení

0x
Zatepleny mobilní dům se dá sehnat i za 200000kc. Uvažoval bych ale o spolubydlení. To může vyjít do 5000kc záleží na lokalitě.

hodnocení

0x

Maringotka je super věc. Na léto. To samé platí o unimo buňkách. Obojí lze zateplit. Žádný problém. Tedy až na ten komfort a finance. Ono dneska tak nějak nic není zadarmo. Pořizovací cena holé stavební buňky je řádově 10k, použitelná marigotka začíná na 20k. K tomu je třeba připočíst úpravu pozemku (minimálně u té buňky) a transport. Za ty prachy má člověk 4 holé zdi podlahu a strop. Při troše štěstí bez zatékání. Koupil jsem "použitelnou" maringotku za 25k. Náklady na úpravu přesně nepočítám, ale dohromady jsem v tom odhadem za 60k a to mám "letně" zatepleno a dovnitř neteče, ale pořád ještě to není k bydlení. Jasně, neměl jsem šťastnou ruku, ale asi ne nadarmo se ceny maringotek, u kterých se majitel s notnou dávkou fantazie odvažuje tvrdit, že jsou vhodné k celoročnímu obývání pohybují od 50k výše. Tedy počáteční náklady jsou poněkud vyšší, než by se mohlo na první pohled zdát. Co se týká karavanu, jak je již psáno výše, zateplení je technicky obtížně proveditelné.

paw*
hodnocení

0x
Kdyz je vule, bydlet se da ve vsem. Spise se mriknete na mohilheimy. Ale nejaky na zimni provoz. Nicmene natazeni vody a nejaka zumpa vas nemine.
honzacz*

V mobilhejmu zmrzne, nebo bude topit a topit, tyhle domky v našich klimatických podmínkách opravdu nejsou celeročně obyvatelné.

away
hodnocení

Děkuji za příspěvky.

Dokud není schválen nový územní plán, jedná se oficiálně o ornou půdu a stavební úřad mi nepovolí ani mobilní dům. Přípustné je pouze to co je na kolech a nebude trvale připojeno k přípojkám sítí. Tj. karavan, maringotka.

Na pozemku je elektřina i voda. Oboje dimenzované na budoucí rodinný domek. Dávat tam třeba buňku bez vědomí stavebního úřadu nechci, protože někteří lidé jsou práskači a hned se o tom na úřadě dozvědí. Když jsem dělal oplocení, tak mě někdo naprášil, že to dělám na černo. To ale netušil, že jsem měl v ruce územní souhlas, přesně tak jak má být. Když jsem dělal přípojku vody, opět někdo pátral, zda na to mám povolení. Takže po těchto zkušenostech si tam dovolím dělat opravdu věci pouze v souladu se zákony a legislativou.

Kanalizace v lokalitě není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]