Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak na komfort bydlení ve vlhkém bytě

Od: dh82* odpovědí: 13 změna:

Zdravím ve spolek,

navzdory vytápění místností a pravidelnému větrání máme v bytě stále velmi vlhko, běžně kolem 70%. Topit a větrat ještě více je pro nás ekonomicky nemožné, stejně jako nereálné se přestěhovat.

Kvůli příjemnějším pobytu v bytě uvažuji o pořízení čističky vzduchu, případně ionizátoru, dokonce jsem zaslechl, že snad existuje toto zařízení kombinované s vysoučem, ale nemohu k tomu najít nic bližšího.

Vlastně přesně ani nevím, co si od podobných zařízení mohu slibovat.

Nechci reklamní řeči, ale zkušeností lidí, kteří doma podobné přístroje mají.

Mojí snahou je zvýšit, nebo spíše nastolit alespoň přijatelný komfort k bydlení a předejít nemocem přicházejícím v důsledku vlhkosti (sám mám vleklé problémy s průduškami, navíc máme mimino).

Děkuji za diskusi a vaše zkušenosti. David

PS: při případném navrhování konkértních výrobků, za což budu rád, uvádím, že máme byt o 65m2 s výškou stropů přesahující 4m, tedy nějakých 275m3 vzduchu, resp. kolem 100m3 na hlavní místnosti (obývací pokoj, ložnice/dětský pokoj).

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud si pořídíte čističku vzduchu, tak docílíte pouze toho že Vám ve vzduchu bude poletovat méně "bordelu".

Nicméně plísně a rosení oken se nezbavíte.

Váš případ vyřeší kvalitní větrání a dostatečné topení.

Zvažte pořízení rekuperační jednotky a ta Vám zajistí větrání aniž byste ztrácel hodně tepla.

e-vetrani.cz/...

dh82*
hodnocení

To nevypadá vůbec špatně, díky za tip ;) PS: s těmi plísněmi jsem to myslel tak, že pokud se někde objeví, aniž bych o nich tušil, likvidovalo by to alespoň jejich polétavé spóry.. Každopádně děkuji ;).

hodnocení

2x

je třeba řešit příčinu problému ne její důsledek tj. vlhkost v bytě. To že do bytu zatéká nebo je naprosto nedostatečne odizolvaný se přihlouplými nápady jako jsou odvlhčovače něřeší. Vyhledejte odborníka na stavby, a´t se na byt podívá. Kdo je majitelem?.

doplněno 28.10.14 20:11: Podle mě tam někde nejspíš zateka nebo je hydroizolace v hájí. Je to jistě kamenný dům z doby minulého století bídně izolovány. Mj. Úroveň vlhkosti při 70%je již zdraví škodlivá. Obec by měla zjednat nápravu,jinak se dopouští konání které je právně napadnutelne,ale kdo na ty tahanice dnes má,že.
dh82*
hodnocení

Majitel je obec, dosavadní jednání vedla vždy do ztracena ; hledám proto alespoň polovičitá řešení, než se smířit s tím, že uleháme každý večer do "mokrých" peřin atd.

hodnocení

0x

Kde se ta vlhkost bere? Je to přízemí starého domu s vlhkými zdmi?

dh82*
hodnocení

Dům, v kterém bydlíme (v 1. patře) je bývalá škola, v posledních letech byl opakovaně postižen záplavami (plné sklepy + 0,5 m vody v bytech umístěných v přízemí). Spodek stavby je z pískovcových kvádrů, lidé co bydlí pod námi tomu s topením asi moc nedají a vlhkost v jejich bytě dosahuje běžně 90 %... vytápění máme společným elektrokotlem, resp. nefunkčním tepelným čerpadlem, plastová okna nekvalitní a větráme do hlavní silnice... aneb tonoucí se stébla chytá.

tiffany*
hodnocení

0x

Vlhkost v bytě je zapeklitý problém, který se těžko odstraňuje, takže... zatím co budete hledat odborníka stavaře, tak vyhledávejte co nejvíce info, abyste situaci co nejlépe pochopil a dokázal se pak rozhodnout pro vhodné a únosné řešení. Velmi doporučuji stránky TZB info, užitečné čtení. Jinak potom samotné řešení je zase zvláštní kapitola, než k němu dojde, tak by možná nějaké technické vylepšení částečně pomohlo. No a vytopit místnosti s 4 m výškou bude obtížné vždy, ale to jistě víte ;).

jitkaadelka*
hodnocení

0x

Dobrý večer

Snižte si stropy:)

hodnocení

0x

Musím souhlasit s Mirou, je třeba zjistit proč a z čeho je tam tak velká vlhkost. je to nezdravé bydlení a musí se to rešit odstraněním příčiny..

doplněno 28.10.14 20:43:

Já mám výšku 346cm, ale snížil jsem si to sám, abych zbytečně netopil..

doplněno 28.10.14 21:00:

Humbuckere, musel bych přesně počítat, ale tipuji na 200-250Kč za metr.

cukrar.rajce.idnes.cz/...

doplněno 29.10.14 08:16:

Míro, ani slůvkem jsem nenaznačil, že snížením stropu se odstraní vlhkost. Asi nemyslíte mne, ale kolegy, takže jen na vysvětlenou.

Humbuckere, jedná se o kazetový strop, rozměr čtverců je 60x60cm. Je to čistá práce, a jen malinko dražší, jak SDK.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Jo, ty vysoké stropy, to je radost. I když si budete topit dostatečně, všechno natopené teplo unikne ke stropu. Jestli jít do snižování stropů v cizím, je otázka. Jestli Vejboři, na tu úpravu něco přidají? Nebo si najít něco jiného? Těžká rada. Rozhodovat asi budou finance.

doplněno 28.10.14 20:53:

Milane, na co příjde ten m2 plochy? 8-10 stovek? To by mohlo jít i po částech, po místnostech. Když to dovolí majitel.

doplněno 28.10.14 21:48:

Ta skládačka vypadá dobře. I za ty peníze. Na kolik by přišlo to celoplošné provedení z velkých desek?

pánové ! takže snížením stropu odstraníte vlhkost, to jsou mi věci.

doplněno 29.10.14 20:29:

jsou to vaše domněnky a spekulace o ničem. Snížením stropu se teplota v bytě zvýší jen mírně a vlhkost klidně zůstane dál. Copak platí, že studenější místnosti musí být vlhké. Dobře odizolované zdivo je suché v jakékoli teplotě. Pokud jsou mokré stěny či podlaha zvýšením teploty o něco málo problému téměř nepomůžete ! A co když do bytu reálně někde zatéká !? !? Léčíte chřipku něcím asi jako mastí na opruzeniny. Asi tak.

doplněno 29.10.14 20:44:

mj. vlhkost je ovlivněna zejména množstvím dodávané vody do prostředí, ne až tak teplotou. Známe přeci i letní dny s vlhkostí okolo 65 - 70%. Už jsem zažil i baráky, kde se odkopala podlaha a ejhle byla tam stará studna ! ! ! To můžete dělat se stropy opravdu co chcete.

humbucker*

Ahoj. No tak Míro. Když se přeci sníží ten podhled, tak se zvýší teplota v obývané části místnosti. Tím myslím, blíže k podlaze a tím i dojde k vysušování vlhkosti a narušení klima pro plíseň. Plíseň všetičková má neradši teplotu kolem 14-18 st. a vyšší vlhkost. Zní to napsané, dost logicky?

honzacz*
hodnocení

0x

Do prvního patra by se vlhkost ze země dostat neměla, spíš je to důsledek velké vlhkosti v přízemí. Myslím, že první by mělo být dostatečné větrání, tedy v zimě výše zmíněná rekuperace. Na větší prostor je vhodná tahle: e-vetrani.cz/...

Čistička vzduchu, ani ionzátor s vlhkostí nic nesvedou, tyhle přístroje si nekupujte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]