Nejste přihlášen/a.
Zdravím ve spolek,
máme v nájemním bytě přes 4 m vysoké stropy a ne příliš kvalitní plastová okna, bohužel s kombinací velmi drahého vytápění. Hledám tedy způsoby, jak s co nejnižší investicí dosáhnout maxima, prostě šetřit. Uvažuji o pořízení stropního ventilátoru, který by teplo, stoupající vzhůru ke stropu, srážel zpět k zemi, zejména proto, že nám po ní začíná lézt mimčo. Ventilátorů se prodávájí spousty, moje otázka ale zní, zda jsou ty dražší opravdu lepší, řekněme "výkonější"než nějaké obyčejné z obchoďáku. Některé jsou vybaveny tzv. reverzním módem, právě pro srážení tepla od stropu zpět dolů k zemi, u jiných se o tomto nepíše, znamená to, že toho nejsou schopny, když se točí jen jedním směrem?
Rovněž mi přijde jako nevhodný parametr uváděný výrobci m2 plochy, když bych spíš měl uvažovat o m3 vzduchu, není to tak?
Když svoji otázku (úvahu) rozšířím na maximum, věděli byste o typu se světlem, který pořídit do místnosti o rozměrech 24 m2 resp. 100 m3? V merku mám např. tento ale ta cena... vrátí se vůbec?
Děkuji za rady a diskusi, David.
Pořizovat stropní ventilátor za účelem snížení nákladů na topení je nesmysl. Pouze dosáhnete toho že teplota bude všude stejná, ale nic Vám to neušetří.
Za 5tis klidně snížíte a zateplíte sádrokartonem strop. Případně můžete nechat udělat nová skla do oken a doplnit jejich těsnění, atd...
Ale samosebou, že ušetří. V extrémně vysoké místnosti je u stropu teplota o několik stupňů vyšší, než u podlahy, kde je potřeba.
Bývaly časy, kdy se něco takového montovalo do fabrik.
Neušetří, jen se mu místnost rychlejc ohřeje. Ale pořád do ní bude muset dodat stejné množství energie.
doplněno 28.10.14 18:13:příklad:
Ohřev 500l vody z 0° na 26° spotřebuje 15,4kWh + 500l vody z 0° na 20° spotřebuje 11,9kWh. Výsledná teplota po promíchání bude 23° a celková spotřeba 27,3kWh.
Ohřev 1000l vody z 0° na 23° spotřebuje 27,3kWh.
Takže ne, neušetří kromě času vůbec nic.
Proboha - o čem to píšete? Tušíte něco o vytápění?
doplněno 28.10.14 20:03:Pro @requied Vždyť jsem to už napsal. Obyvatele zajímá teplota u podlahy a podle ní vytápí. Bez cirkulace může mít u země 22 a u stropu 26 až 28. S cirkulací všude 22. Nebude tedy topit do půdy (či sousedova bytu) stropem teploty 26 až 28, ale jen 22. Stejně tak horní část obvodové stěny bude mít nižší teplotu a tedy i nižší ztráty.
rád se nechám poučit jak zamícháním vzduchu v místnosti (při zachování její velikosti a tepelné ztráty) snížím spotřebu energie vytápění.
Bez větráku mám u země 22 a u stropu 28°c , tak pruměrně mám 25°c(odhad) . Když ale použiji větrák a budu mít všude 22°c , tak topím o 3°c méně a je mě teplo .
Nebude. Teď topí tak, aby teplota u podlahy byla vyhovující. Třeba 22 stupňů. U stropu má ale takových 26. Potom může mít 22 všude.
Nejsem si jistý, zda se dá ohřev vody srovnávat s ohřevem vzduchu, každopádně pokud bych místnost vyhřál rychleji byl by i to příjemný (vedlejší) efekt.. a pokud by všude v místnosti byla stejná teplota, což teď není na úkor toho, že nahoře je a dole není, tu nahoře, která je vyšší bych využil ve prospěch té spodní... už se v tom motám, ale nemyslím si, že by to byl nesmysl. Ostatně to nebylo ani předmětem původního dotazu, ale děkuji za názor.
Ať už koupíte jakýkoli ventilátor, hledejte takový, který má plynulou regulaci, ventilátor bez regulace udělá příliš velký průvan, je to tím, že se předpokládá použití v horkých dnech. To je poměrně nepříjemné, navíc nadměrně rozviřuje prach.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.