Nejste přihlášen/a.
Hezký večer,
prosím o radu. Na chalupě, kde je zcela nereálné zbudování elektrické přípojky, máme centrálu Heron EGM 30 AVR, plus všude po domě staré rozvody na 230 V. Aktuálně centrálu pouštíme každý večer, i čistě kvůli svícení, což je pochopitelně dost neekonomické. V různých diskuzích jsem se dočetla o možnosti napájet z centrály při běhu akumulátory, které pak lze použít jako záložní pro nějaké to skromné svícení. Moc by se mi to zamlouvalo, problém ale je, že nechci po domě natahovat nové LED rozvody (také kvůli tomu, že nám v rodině studené ledky vadí). Poradí někdo s konkrétním výběrem akumulátoru a měniče pro užití stávajícího 230V obvodu? Nikdo z nás se nevyzná v tom, co shánět. :/
Podotýkám, že jde o klasickou víkendovou chalupu, čili zde přibývá i otázka, zda dané akumulátory snesou nárazové používání, chlad, apod.
Předem děkuji za reakce.
Tak především: nabíjet akumulátory a následně z nich zpětně vyrábět 230V měničem je asi tak to nejhorší možné řešení. Především vzniknou velké ztráty, navíc elktrocentrála je nejdražší zdroj elektřiny.
Pokud bych chtěl nabíjet akumulátory, tak dnes jedině solární panel. A mnohem ekonomičtější by asi bylo použít stávající rozvody pro 12V, jako svítidla lze použít i klasické - třeba automobilní - žárovky, případně, což je mnohem ekonomičtější, kvalitní LED žárovky s teple bílou barvou. A přes měnič, případně z elektrocentrály, napájet jen ta zařízení, která nelze napájet z akumulátoru.
Řešil jsem podobnou situaci, ale jsem z oboru, tak jsem měl předem o realizaci jasno.
Použil jsem nevelký fotovoltaický panel, který přes den (týden) nabíjí pomocí obyčejného PWR regulátoru klasickou autobaterii + střídač 300W - na běžné svícení, rádio, nabíjení mobilu, případně kontrolovatelný provoz autochladničky to úplně vyhovuje.
Není to sice technologická špička, kterou si lze v dnešní době pořídit, ale vzhledem k víkendovému užívání chatičky je to nejlevnější a nejfunkčnější řešení.
Pro větší odběry (el. nářadí apod.) mám v záloze centrálu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.