Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, přistěhoval jsem se do Prahy za prací a chtěl bych tu i zůstat. Jenže nechci mesíčně platit nájem někomu, za to že tu bydlím na pokoji se spolubydlícím a radši bych vlastnil něco svého, kde bych měl svůj pokoj. Přemýšlím jestli by se mi vyplatilo vzít si hypotéku a zhruba tak do 1M kč si koupit vlastní byt, třeba 2+kk 3+kk s tím, že já bych měl jeden pokoj a další pokoj případně dva, bych pronajímal jiným lidem. Zájemce bych měl už ted. Je to velké rozhodnutí a mám z toho trochu obavy, protože se v tom nevyznám a tak sháním co nejvíce informací, ale zdá se mi to jako dobré rešení. Společně s platem z mé práce a podílem, který by mi měsíčně platili podnájemnící, bych mohl splácet hypotéku a po několika letech by byt už byl můj. Jaký je váš názor na toto? Vyplatí se to, nebo je to příliš velký risk a je lepší držet se při zemi a dál žít v podnájmu?
Děkuji Balog Petr
Za 1 milion se dal sehnat 1+kk (v podstatě jedna místnost, která měla v koutě kuchyň)v Praze na sídlišti tak před 5 lety. 3+kk dnes stojí kolem 5 miliónů - a to jsou dvě malé místnosti (myšleny jako ložnice pro děti a ložice pro rodiče) a obývák, v jehož koutě je kuchyň. Takže pro normálního človíčka nedosažitené. Myslím, že pro Vás je nejjednodušší podnájem nějakého malého bytu, i když ty se právě špatně shánějí, protože při dnešních cenách a cenách energii se pídí po menších bytech většina zájemců.
doplněno 23.11.12 21:15:Ono je to dilemma - zda platit nájem majiteli - či "krmit" banky... Pokud člověk bydlí v nájmu, je svým spůsobem volný - když mu majitel či podnájem nesedí - jednoduše si najde jiný. Pokud si vezmete byt na hypotéku, splácíte byt i 20 let - pokud nemáte nadprůměrný plat, tak si celou dobu nemůžete moc, resp. vůbec vyskakovat. Dovolená jednou za tři roky (pokud vůbec), kino sporadicky, koníčky téměř žádné. Vidím to tak u své bývalé sousedky, která si koupila byt na hypotéku, a nemůže si vpodstatě dovolit nic - a byt se vybydluje. Takže až ho bude mít splacený, tak bude mít vybydlený byt 3+1 na sídlišti, které mezitím se stalo nejoblíbenějším místem cikánů a vietnamců (omlouvám se těmto spoluobčanům, jen chci naznačit, že byt bude těžko prodávat či vyměňovat).
Tazateli,nejdřív bydli s někým tzv. ve více lidech,ať za bydlení měsíčně nevydáš tolik peněz a něco našetři do začátku. Pokud máš teĎ "pdr" acokoli koupíš, banka tě straně vodrbe na úrocích nebo ti ani hypo nedá páč potřebuje nějakou záruku atou je nejlépe vstupní kapitál. Byt 3kk stojí 2,5 a více Mega, takže by bylo ideál mír aspoň 0,5tku do začátku a pak se ohlížet po koupi. Nejsi však úplně hloupý - dnešní úrokové sazby hypoték jsou na rekordním minimu, proto jsou hypotéky za posl. 10 a i více let nejvýhodnější!
Dobrý den, já jsem zprvu bydlela v nájmu s přítelem a po 2 letech jsme si pořídili byt-jako manželé ) Jde o to, že podnájem je podle mě jen přechodná záležitost. A žrout peněz. U hypotéky jsou rizika, ale investujete do svého a ikdyž malý byt, tak jednou můžete jít do většího, nebo znovu do nájmu a svůj byt pronajmout. V dnešní době je podle mě nejlepší investice do nemovitosti.
Bydlel jsem 10 let v najmu - volnost ano, na druhou stranu jsem s bytem nemohl ooradne nic delat, pomalu jsem se bal pridelat obrazek na zed. A kdyz jsem si spocital kolik jsem tem lidem zaplatil, tak hruza a nikdy vic. Takze ted jsme v rodinnem domku a platime hypoteku. Nic se nevyrovna tomu, ze bydlis ve vlastnim (ackli mas pujcene z banky).
Kazdopadne za 1m s nicim velkym nepocitej, pokud nemas vic, tak jdi do najmu radsi at si muzes pozdeji poridit neco v lukrativnejsi zone, urco nechod nekam na vzdalene sidiste, vybrat je nutno byt i misto jako investici. Pokud bych bylv tve kuzi, tak se prichystam, ze zaplatim vic nez 1M, radsi nejaky cas pockam a sleduji jak to v praze funguje na realitnim trhu at me neoblafnou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.