Nejste přihlášen/a.
Ahoj, fotky jsem pořídil dnes, venku ještě není ani mráz a už mám orosená okna. Jedná se o Euro okna 10 let stará. Nemám vnější zateplení ani zateplení parapetů zevnitř. Pod dřevotřískovým parapetem, který jsem pro focení trochu odsunul je malta a jde od ní docela chlad.
Někde jsem četl, že by se parapety měly zateplit alespoň zevnitř, to je pod parapet dát polystyren a ten samozřejmě přisunout až k rámu okna.
V místnosti trvale bydlím, teplota je tu kolem 21 stupňů.
Napdá někoho něco jak na to? Třeba tím zateplením parapetu zevnitř...
Okna mi tehdy montovala autorizovaná firma, kterou vyslal dřevařský závod.
Odpověď je jednoduchá. Nevětráte.
Když si pořídíte lepší okna, nebudou se rosit okna, ale bude se rosit zeď a to bude mnohem horší.
Po stotisícátéprvní. Hypertěsná okna nemohou být osazována v objektech bez jinak zajištěné ventilace nebo musí být zajištěno jejich otevření či časté otevírání.
Ale nejste v tom sám, naprostá většina národa si naběhla na zelený žvást.
Nechcu kvůli tomu zakládat nový téma. Taky se mi rosí plastový okno. V místnosti kde se netopí a dost málo větrá. Může to být tím? Není problém v místnosti zatopit a uvidím jestli to poleví. V místnosti (obyváku) kde topím je okno OK, bez rosení.
Přesně tak, je to topením (zkušenost), nic naplat, že nám stačí například jen 20 stupňů, je třeba také "prohřát" stěny a okna domku nebo bytu, v 90% případů stačí přitopit. Anebo jít "opačným trendem", tzn. maximálně zateplovat,pořizovat "troj, čtyř, pěti skla" atd., pak byt snese i trvalejší nižší teploty "bez rosení".
doplněno 27.10.14 13:59:"maximálně zateplovat"- bylo myšleno zdi, tj.celý domek, + ta okna čtyř skla pěti skla deseti skla- je pochopitelně nadsázka, dříve se zkrátka vytápělo běžně na vyšší teploty a tyto problémy u daleko hůře zateplených a nezateplených objektů v podstatě "nebyly", chci tím naznačit že dnes jsme nuceni ( ekonomicky) jít s úsporami za energie "ad absurdum" v praxi to ale bývá někdy kontraproduktivní a přináší to stále nové problémy jež je třeba řešit.
To začlo dělat až po těch deseti letech, předtím to nedělalo? Jakto, že je parapet takhle volnej? To ho nepřidělali? Větráš? Topíš?
Já bych spíše ta orošená okna tipoval na velkou vlhkost v této vaší místnosti resp. bytu. Nesušili jste v bytě či přilehlé koupelně prádlo na radiátorech? Z tohoto vašeho příspěvku a fotek nedá dohromady žádný odborník kloudnou odpověď na vaši otázku, a to i kdyby chtěl, protože nemá potřebné informace...
S tímhle mám také problém, mám doma stejná okna jako na fotce tazatele (2 roky stará) a mám je orosená ještě víc, voda stéká na parapet. Držím se všech možných zásad jak omezit doma vlhkost - pořádně topím (na 24°C, ač mi stačí klidně 18°C), větrám nárazově několikrát denně průvanem. Ještě schválně jsem skusil dát na noc závěs před radiátor, aby šel teplej vzduch rovnou na okno, nic platné, stejně tak nechat úplně odtaženou záclonu i závěs, nic. Bohužel jsme ve 4. patře, balkon nemáme, takže suším prádlo doma, to asi bude hlavní problém, při vaření si otevřu okno a ještě pouštím digestoř. Vlhkost se mi sráží i na zdech, v horních rozích a při zemi. Majitel mi půjčil vysoušeč, přes léto mi problémové zdi malovali nějakým nátěrem proti srážení vlhkosti, ale nějak to nefunguje. Že prý musí byt vyschnout po proběhlé rekonstrukci. Nevím co s tím, takhle mi okna zachvíli shnijou, snažím se je pořád utírat, ale to bych musel každou hodinu po bytě běhat s hadrem.
Nátěr proti srážení vlhkosti podle mě prostě nemůže nikdy fungovat. To je prostě proti fyzice. To sušení prádla je fakt hodně špatně. Když jsem si pořídil sušičku, nevěřil jsem, kolik je v prádle ještě vody. Běžně se vylévají z jednoho sušení tři až čtyři litr vody a ta voda ti zůstane v bytě, nestčí se všechna vyvětrat a pak se sráží na nejchladnějších místech. To je celý.
Stejně je to divný, ve starým bytě (cihlový dům, špaleťáky, topení plynem do radiátorů) jsem normálně sušil jeden sušák prádla denně, vařil při zavřenejch oknech bez puštěné digestoře a v bytě bylo sucho. Asi průběžně protahoval přes netěsnící okna. Tady je to jak začarovanej kruh, sušička by byla fajn ale na tu v blízký době asi nevydělám .
Nejlepší byla stará špaletová okna! A barák zateplenej zvenčí.
Zkusím tento týden zateplit parapet zevnitř a pak ti dám vědět hlucha@
Dám tam 2 cm polystyren, který přisunu až k rámu okna a na ten polystyren hodím dřevotřískový parapet.
Dobrý den.
Nebudu vám říkat, že málo vetrate,pac to nevim. Vim jen že máte stará okna ještě s hliníkovým rámečkem, který přenáší chlad i zvenku. To, ze ještě nemrzne, neni důležité.
Vezmete teplomer a zmerte povrchovou teplotu okna a skla. Musite kvalitně zateplit ram okna. Hlavne zvenku zateplit ram, co nejvice.
doplněno 28.10.14 20:09:Je třeba zvýšit povrchovou teplotu jak okna, tak stěny, nejlépe zateplením.
Pak se nebude nic potit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.