Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroměr na RD změna vlastníka

Od: fitko* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den, jsme vlastníkem RD, který jsem dostala před 20 lety od babičky, ta v něm má zřízené věcné břemeno doživotní užívání a bydlí v něm sama.Za celou dobu co vlastním RD, je stále odběr hlášen na babičku, které chodí faktury a platí si zálohy. Zjistila jsem, že sousedi, co si pořídili pozemek vedle babičky, tak si od ní berou eletkřinu na stavbu svojeho RD. To se mi samozřejmě nelíbí a chtěla bych to nějak vyřešit, aby s babička nedostala do nějakých průšvihů.Lze eletřinu přehlásit na mě a SIPO nechat babičky? Děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hjo
hodnocení

2x

Je více než vhodné, aby smlouvu s dodavatelem energie měl uzavřený vlastník nemovitosti - tedy Vy. S věcným břemenem to nemá nic společného. Kdo bude platit (třeba přes SIPO) je dodavateli úplně jedno. "Brát si od někoho" elektřinu je velmi nešťastné řešení. Velmi rázně takovou domluvu ukončete, nechť si soused zajistí úřední cestou dodávku energie. Nezapomeňte, že vlastník nem. (Vy) zodpovídá dodavateli za bezpečnost a zdraví a také, že energie nebude přeprodávána dalšímu subjektu. Dále není jasné, jakým způsobem si soused bere elektřinu a jak zjišťujete spotřebu (na základě čeho). Prostě všechno špatně. Přepsat meřidlo z babičky na vás a pak domluva Vy+soused+dodavatel na dočasném způsobu jeho odběru přes Vás.

hodnocení

2x

Pár připomínek.

Když bude elketřina psaná na vás a babička sousedům dovolí odebírat elektřinu, tak co se změní. Není pravda, že elektřina musí být psaná na majitele. Pronajmete si byt v paneláku a je elktřina na vás a nikoliv na majitele paneláku. To není cesta k řešení.

Jak jsem pochopil, tak babička bydlí v domě sama a nějakou prodlužovačkou se soused připojil. To určitě musí být s vědomím babičky. Není na tom nic divného a běžně se to dělá. Jen je to problém s úhradou elektrické elektřiny. Také není psáno na co elektřina odebíraná a jak velké je asi spotřeba.

Slušné řešení je následující. Přípojku uděláte na podružný elektroměr (např. staveništní rozváděč) s příslušným jištěním. Na koci měsíce odečtete spotřebovanou elektřinu a soused jí zaplatí. Je to zcela jednoduché.

fitko*
hodnocení

Ten soused má asi takový záměr, že než postaví celý dům, tak bude pořád odebírat elektřinu od babičky a pak si teprve zřídí přípojku v jeho domě. Nerozumím tomu, proč to tak chce, ale určitě to není jen tak.. nemám zkušenosti s výstavbou RD. Jestli by ho oficielní přípojka finančně zatížila...a proto, když je babička svolná, tak se napojuje na její odběrné místo...?

navíc jsme zjistila, že mu tam ještě stojí původní dům, který koupil s dalším pozemkem, aby měl dost místa na výstavbu RD a v tom domě je odpojena přípojka, protože tam asi nikdo nebydlel... tak to eon odpojil.O kousek dál, staví taky někdo a ti to měli od druhých sousedů napojeno cca měsíc a pak jim tam asi eon udělal přípojku jejich...,ale ne po celou dobu výstavby, jak to chce ten pán po babičce...,toto se mi nelibí..

Podle popisu chce soused šetřit. Nedopouští se nic protizákonnného a jen si chce nechat zaplatit dodávku elektrické energie od někoho jiného - vaší babičky. Když je připojení s jejím souhlasem, tak se nemá čeho obávat.

Druhá otázka je, že starší lidé jsou dost zmanipulovatelní a to je asi případ co popisujete. Tady mě napadá jediná možnost. Sice nejste majitelkou smlouvy o dodávce elektrické energie, ale majitelkou domu. Jakékoliv zásahy (a to i přípojky) musí být s vaším souhlasem - já to tak aspoň dával do nájemních smluv. Prodlužovák jde mimo váš pozemek. Už z této situace máte právo jako majitelka pozemku a domu jít za dalším odběratelem a zeptat se ho na jeho představě o celkovém vyúčtování elektrické energie. Z připojené zásuvky se odebírá větší množství elektrické energie a tím dochází k opotřebení kontaktů, čímž je poškozován váš majetek a on vám je mimo elektrické energie (kterou by měl platit babičce) zaplatit i amortizaci vedení, které samozřejmě odebíranou elektřinou trpí. Je to opravdu teď už jen o slovíčkách, kde najít ten správný právní důvod. Jináč zřízení podružného měření je otázkou 700,- pro zkušeného elektrikáře.

doplněno 28.10.14 19:12:

Krátkodobý odběr je účtován přibližně 5.200,-, staveništní rozváděč 25A přibližně 10.000,-. Ten si však může pronajmout, tak za polovinu. Na pořizovacích nákladech šetří minimálně 10.000,- + provoz co platí babička (to nedokáži odhadnout).

fitko*
hodnocení

No, je to těžký, že babička je tak moc vstřícná, zase bych ji nechtěla nijak omezovat v jejim rozhodování...ten pán soused to s ní prostě umí...ona mu věří.., ale určitě ji neřekl, kolik na ni ušetří...,to bych otřebovala vědět, abych byla trochu v obraze, když půjdu za nim...

nevíte kolik by dal za tu přípojku staveništní a kolik se pak platí ,když už je RD postavený? Ať mám nějakou představu kolik mu babička ušetří .

Moc děkuji !..

fitko*
hodnocení

Děkuji Vám! Teď to musím s pánem sousedem pořešit a také i s babičkou...

vlada*
hodnocení

2x

Zdravím

Pokud jste vlastníkem RD tak je i vaše povinnost platit úhradu za odběr elektrické energie. S babičkou se domluvte a převeďte si platbu na sebe. Nepotřebujete k tomu mít její souhlas. Pokud si soused bere na prodlužovačku elektrickou energii, tak ať si na vlastní náklady pořídí podružný elektroměr (necejchovaný cca 500 Kč) a platí za to co odebere. Pokud s tím nebude souhlasit tak mu to neumožněte. Třeba zrušte zásuvku z které proud odebírá. Prostě odpojte v zásuvce fázi a je konec. Se staršími lidmi je někdy problém, protože jsou důvěřiví a mnohdy na to doplácí. Buďte tvrdá. Mnoho úspěchů.

Hezký den.

Vlada

Vlado až na povinnost vlastníka platit elektrickou energii s ostatním souhlasím.

Dle právní úpravy elektrickou energii platí majitel smlouvy a nikoliv majitel nemovitosti. Vedle nás je soused, který má pronajatý domek. Má s ČEZ podepsanou smlouvu a platí odběr elektrické energie. Majitel tuto energii neplatí. Jak už jsem v jiním příspěvku ani majitel paneláku neplatí za nájemníky elektřinu, ale každý má přihlášen vlastní odběr. Ovšem jsou i výjimky, kdy je jeden elektroměr na barák a nájemníci mají podružné elektroměry. Tam se však majitel vystavuje nebezpečí, že bude za nájemníky platit elektřinu, některý nezaplatí a pak se odstřihne elektřina všem. Znám i tento případ.

vlada*

Zdravím

Špatně jsem se vyjádřil. Omlouvám se. S energetikou to je někdy fakt hodně špatný. Měl jsem na mysli přepsat majitele smlouvy.

Vladimír

mate59
hodnocení

0x

ano, lze přehlásit u dodavatele energie,babička ukončí odber a vy se přihlásíte a uvedete placení z účtu /jejího SIPA/.Babi musí ale s ukončením odberu souhlasit a tento podepsat.Se sousedy se domluvit na úhrade odebrané energie.

ertl
hodnocení

0x
A co se vam nelibi? Berou to bez vedomi babicky?
fitko*
hodnocení

kamárd mi říkal, že by to mohl být černý odběr...tak nevím,oni si to už berou cca 2 měsíce...babičce je 72 let, je dost důvěřivá..nic ji neplatí..odběr mají napojený za hodinama asi prodlužka...

hujer123*
hodnocení

0x

Nejprve si ověřte, zda berou elektřinu za babiččiným elektroměrem nebo z HDS. Pokud nemají ještě na pozemku elektřinu, dodavatel elektřiny jim povolí stavební rozvaděč s měřením a někde se napojit musí.

doplněno 28.10.14 13:49:

Chcete řešit problém, dobře. A už jste si promluvila s oním sousedem, jak se věci mají a jak si to představuje dál?

Tady už probíhá tři dny diskuse se spoustou rad, ale výsledek, jak se zdá, je v nedohlednu.

fitko*
hodnocení

Mají to na prodlužku ..ještě by mě zajímalo, jestli já, jako vlastník nemovitosti, bych měla o tom vědět, soused si jen zpracoval babičku k připojení. a na ní je elektorměr i hlášen... navíc máme v domě elektrické topení a takže máme i zvýhodněný tarif , tak mám strach, abychom o ten tarif nepřišli, kdyby to nebylo dovolené, takto poskytovat elektřinu někomu dalšímu...

jmhad*
hodnocení

0x

Určitě někdo musel s tímhle zapojením souhlasit.Pak případný souhlas odvolat. Pokud není,je to z jejich strany drzost - nechat odstřihnout a ať si připojení zařídí legálně. Změna plátce,SIPO a další návrhy jsou zbytečné.Výše odběru na přiznanou sazbu nemá vliv.Ke změně musí být žádost odběratele.

ertl
hodnocení

0x
Zacina to byt zamotane. Meli byste si na to vzit pravnika. Existuji i bezplatne pravni poradny.

Nic zamotané není, jen je tu málo fundovaných odpovědí. V odpovědi z 25.10. jsem napsal jasné řešení, které se běžně dělá a není na tom nic protizákonného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]