Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staré trámy se rosí ,,?

Od: pokopeli odpovědí: 17 změna:

Mám 150let staré trámy stropáky a jejich konce jsou zvenku domu pod převisem střechy, tedy v suchu. Byli v nich trošku i chodbičky po hmyzu, natřel jsem je směsí fermeže,kalafuny a terpentýnu. Od té doby jsou na nich ale místa i velká, u jednoho celý spodek,atd, která jsou vlhká až mokrá. Niky jsem nezažil, že by se rosilo dřevo. je tohle normální? Díky za názory. Vladimír.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hubas*
hodnocení

0x

Bylo by třeba více informací. Povrchovou úpravou trámů jste zhoršil jejich schopnost odpařovat vlhkost. Trámový strop je řešen jakým způsobem? Parozábrana je?

pokopeli
hodnocení

tomu nerozumím, veškeré dřevo na domech se přece odjakživa natírá a napouští aby dřevo co nejméně přijímalo vzdušnou vlhkost , ne? odkud a co by měl trám odpařovat? Trám je uvnitř domu přiznaný , tedy celý je volně v prostoru , až na něm leží nový dřevěný strop, prochází 70cm zdí, která je z kamenů a hlíny a metr ho kouká zvenku domu a celý ten metr je samozřejmě pod střechou , nevím kde by měla být nějaká parozábrana?

hubas*

V určitém místě průřezu obvodového zdiva vzniká tzv. rosný bod-kondenzuje zde vlhkost (uvnitř teplo/venku zima), účelem je, aby se do místa vzniku rosného bodu dostalo co nejméně vodními párami nasyceného vzduchu z interieru, to je princip parozábrany, která se dnes standardně používá. Vy máte přiznané stropní trámy, čili parozábranu nemáte v tomto případě kam vložit. S klesající venkovní teplotou se bude situace zhoršovat! Poud se Vám dříve tento problém neprojevoval, na vině je povrchová úprava. Čili řádně očistit a natřít vhodným nátěrem s vysokou propustností, bohužel.

pokopeli
hodnocení

aha jasně , ...

když jsem tedy konec trámu, který funguje jako odvaděč vlhkosti zevnitř domu potažmo i ze zdi samotné, zatřel tak , že je místy pro vlhkost zevnitř neprostupný, tak jakto že je ale mokrý na povrchu? A očekával bych možná že když se tato vlhkost musí prodrat ven , jen těmi méně zatřenými částmi, mohlo by býti vlhko právě tam. Největší vlhko je ale zdá se tam kde je vrstva nátěru nejsilnější . Navíc trám je i dost popraskaný stářím , takže cest pro vlhkost je i tak dost. No a ta moje směs kalafuny, terpentýnu , fermeže a zapoměl jsem , že tam bylo ještě trošku dřevního téru, není propustná? A který nátěr by byl dobře propustný? Přikládám foto, tmavý trám je ten starý s tímto problémem, světlé jsou nové a ještě ničím nenatřené. foto zevnitř je onen tmavý zvenku . Tak a čím by jste mi doporučili natřít trámy ty nové i ten starý a čím uvnitř a čím venku?

Děkuji velice za Váš čas.

Vladimír

doplněno 23.10.14 14:43:

ten tmavý ,starý je vlastně jediný takhle na zdi , tedy není přiznaný tak úplně na 100% ostatní, včetně ještě jednoho starého již ano, viz foto

Staré trámy se rosí ,,?
Staré trámy se rosí ,,? #2
Staré trámy se rosí ,,? #3

hodnocení

0x

Dejte foto místa, či nákres.

doplněno 23.10.14 16:12:

Díky za foto, teď označte přesně místo, kde se rosí trámy..

hubas*

Doplňující dotaz: A je ta kapalina na trámu s jistotou voda? (Toho času měním na půdě nějaké trámy a např. mezi sloupky a boční vaznice dávám též parozábranu, pro případ, že by tam někdy byly obytné místnosti)

pokopeli
hodnocení

Myslím, že jo i když chvílema jsem si taky nebyl uplně jistej, ale asi jen proto, že je tam zároveň i mastnota . Čím je tedy dobré je natřít? Zevnitř olejem aby nebrali vlhkost a zvenku ničím aby jí dobře odváděli?

pokopeli
hodnocení

hlavně na těchto dvou místech, druhý starý trám co je "za zády" má mokrý hlavně skoro celý spodek ...

doplněno 23.10.14 19:04:

ještě pro celkový obraz ... problém udělali ty dva staré trámy první a třetí zprava ..

Staré trámy se rosí ,,? #4
Staré trámy se rosí ,,? #5
mili3478*

Dobry den jelikoz jsem klempir, napadlo mne jestli to nemuze byt zpusobeno odkapavanim vody z plechove okapnicky, ktera ma odvadet kondenzaci s difuzni folie na strese.

doplněno 23.10.14 18:46:

Je mozne ze voda z okapnicky skapava na dreveny krov

doplněno 23.10.14 19:06:

Je spravne napojena difuzni folie na okapnici,ale zrejme to delali odbornici a to bych se divil kdyby to dali obracene,muze to byt protrhla difuzni foli , casto se pri montazi krytiny protrhne a kdyz se to neprelepi tak to prosakuje

doplněno 23.10.14 19:10:

V tech mistech je vikyr i v techto mistech dochazi casto k spatnemu napojeni difuzni folie .

pokopeli
hodnocení

hmm, tam nic nekape, jinak krov je po opravě : nová fólie - nová krytina - nové okapnice -nové svody . žádného kapání z okapnice jsem si nevšiml a před natřením byli trámy suché ...

hubas*

Pokud pominu možnost, že teče skrz podbití, tak pro mě není problém přiznat, že nevím. Jsem zvědav, s jakou příjde pan Cukrář. Na kondenzaci v trámu pravděpodobně ještě není dostatečný rozdíl teplot, vlhké skvrny bych očekával na jiném místě-blíže vnějšímu zdivu.

doplněno 23.10.14 20:29:

Co je to za demenci, že jsem překročil počet odpovědí? Nemůžu odpovídat, jenom doplňovat...

Pane kolego hubasi, jsme na tom stejně. Nechápu proč, něco tam je divné. Můj návrh je, pomalým tlakem přes hranol nadzvednout palubky a zkoumat. Kdepak je

Ještě bych chtěl fotku , ale detail, tak aby nebylo světlo v dáli..

doplněno 23.10.14 19:11:

Nevěřím, že je to jen nátěrem

Nemůže tam dojít k pocení, páč tam nenaráží teplo na studeno..

hubas*

Jak moc jste dával tomu dřevu "napít", když jste natíral? Venku je chladno, nátěry schnou špatně. Celou dobu se zde vychází z toho, že je to opravdu voda, ne složka Vašeho nátěru. To potvrďte s jistotou nebo to bude největší záhada dnešního večera :)

pokopeli
hodnocení

co se do něj vešlo a ješte do foroty ... ale může nějaká složka z té směsi vypadat skoro jak voda?

pokopeli
hodnocení

ono není třeba nadzvedávat, navíc jsou podhledy přivrutěné, podkroví není hotové ani zateplené a na podhledové palubky se zeshora zatím normálně může, nic tam není ... je tam sucho , zítra můžu nafotit ... díky všem ...

hodnocení

0x

Ještě mě napadá, jak dobře je uděsněný trám ve zdi. Není možné, že nějakou škvírou má možnost proudit teplý vlhký vzduch zevnitř ven? Potom by na trámu kondenzovala voda. Dříve možná kondenzovala také, ale vsakovala se do dřeva. Teď po nátěru po trámku steče.

pokopeli
hodnocení

hmm, tak i to je asi možnost, chalupa je stará , tohle zkusím zkontrolovat ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]