Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Expanzomat, vyvážení soustavy

Od: znalec* odpovědí: 4 změna:

Musel jsem vypustit jednotrubkový systém topení, který vytápí dva byty, jeden v přízemí a druhý v patře. V expanzomatu jsem měl tlak 0,8 atm. Protože systém má skoro 8m výšky, zvýšil jsem tlak v expanzomatu na 1 atm. Nyní však mám potíže s koncovými radiátory zejména v patře. Přitom všechny radiátory jsou odvzdušněné. Topení jsem napustil také na 1 atm. Při topení vzroste tlak v systému na 1,6 atm, ale v expanzomatu mi tlak ukazuje stále 1 atm. Je to v pořádku? Nebo je někde chyba? Poraďte mi o co jde.

doplněno 22.10.14 22:20:

Ano, v systému mám dokonce 3 manometry. Sice ukazují trochu odlišné hodnoty, ale 1,5 až 1,6 atm při cca 60 st C vody bude podle všeho pravda. Expanzomat nemá v napojení do systému žádný uzávěr. V expanzomatu měřím tlak automobilovým měřičem. Udivuje mě, že je v něm trvale tlak 1 atm před natopením systému i po jeho natopení. Mám za to, že tlak v expanzomatu by měl být stejný jako v systému, tedy pokud je v systému tlak stejný nebo vyšší než tlak v nepřipojeném, expanzomatu. V expanzomatu dojde pouze k stlačení vzduchu ve prospěch zvýšeného objemu teplé vody. Je to tak? Pakliže ano, kde mám asi chybu?

doplněno 24.10.14 10:15:

Systém má stoupačku a klesačku 1", v bytech vodorovnou 3/4". Původně měly plechové radiátory 3 cestné ventily, po instalaci deskových radiátorů má stupní 1/2" trubka do panelu v místě napojení do vodorovného rozvodu náběh, který podporuje usměrnění otopné vody. Na výstupu má každý panel redukci průtoku, pro vyvážení jednotlivých panelů. Ale to nemám vychytané, poslední panely mají prostě chladnější vodu. Pokud jde o tlaky. Při naplněném systému mám tlak 0,65. Do expanzomatu jsem tedy nově dal také 0,65 a do systému jsem pak přidal 0,1. Otopná voda, které je v systému cca 400 l se, jak mi spočítal expert z Reflex cz, může ohřátím roztáhnout o max 20 l. Takže 35 l expanze stačí. Mě šlo o to, že po letním vypuštění systému na cca 2 měsíce, mi po opětovném napuštění při provozu více stoupá tlak při ohřátí vody. Expert mi řekl, že mohlo také dojít k přilepení vaku a ten teď nepouští vodu do expanze. Nevím, zatím jsem systém znovu nevypouštěl a expanzi nekontroloval. Navíc, voda je nestlačitelná a těch až 20 l při ohřátí se musí někam vejít, protože pojišťovací ventilyy nic neupouští. Takže tolik doplnění a děkuji za rady a názory.

doplněno 24.10.14 20:22:

Ale ano, odvzdušnění udělám vždy po znovunapuštění systému, radši několikrát po sobě. Opakovaně po dalším topení. Ve spodním podlaží je to zbytečné, tam stačí odvzdušnit jednou a už se tam pak vzduch nikdy nevyskytne. A v patře se vzduch hromadí zase jen v panelu, který je vyšší. Systém má pochopitelně čerpadlo,Wilo a to jede trvale na 3 stupeň. Jen kvůli kotli, je to Viadrus G42, spíná až při dosažení teploty vody 30 st C. Ne, že by poslední panely netopily vůbec, ale prostě při roztápění se do nich dostane teplá voda naposled a jinak, jak jsem psal, pořád topí nejméně, protože zkrátka ta voda co do nich jde, už je částečně ochlazená od předchozích panelů. Možná by to spravilo důkladné vyvážení soustavy. Jenomže, když topím druhým kotlem na dřevo, což je jen občas o víkendech, kdy je teplota otopné vody min 70 st C, pak se systém chová zase odlišně. Jinak na všech panelech, mimo toho, kde je pokojový termostat mám termostatické hlavice. Možná je to lenivost, ale spíš nezkušenost s nastavováním těch omezovacích ventilů za panely a proto jsem s tím zatím víc neudělal. Můžete poradit jak na to?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mire*
hodnocení

0x

Na přívodní trubce k expanzomatu je ventil, nemáte ho náhodou zavřený? Tlak musíte naměřit stejný, ale čím měříte? Předpokládám, že expanzomat automobilovým pneuměřičem a v topení vestavěným tlakoměrem. Jsou oba v pořádku?

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Tak že, něco podobného, jako u kolegy ,,studené trubky,, . Systém není moc přesně popsaný. Jednotrubkový, je co? Spátečka a stoupačka jsou trubky dvě. Jaký to máš systém? Samotížný, nebo s čerpadlem? To odvzdušnění proběhlo jak? Tekla z odvzd. ventilku nějaká voda, nebo jen došlo k odfuku něco vzduchu a voda už nedosáhla? Asi moc neřeš tlak, ale to, kam ti až ta otopná voda dosáhne. Všechno by mělo být pod vodou. Zase si můžeš jít po tom potrubí, kam až ti dosáhne ta teplá. To je základ.

doplněno 24.10.14 19:30:

Ahoj. Lojzíku, já jsem to vysvětlení chtěl, asi marně, od tazatele. Podle půlcoulové trubky na vstupu do radiátoru, soudím na to, že systém má zřejmě vloženo čerpadlo. Třícestný ventil slouží k něčemu jinému, než aby mohl být na - před radiátorem. Na něj se montovaly tzv. dvouregulační ventily. Jeden stupeň sloužil pro vyvážení soustavy, řízením průtoku a ten hlavní ovládací, k otvírání a uzavírání přívodu teplé vody. Nové moderní ventily to mají i dnes, jen jinak řešené a teprve na tom je buď obyčejná, nebo termo hlavice. Neodpověděl jsi, jak se povedlo ten systém odvzdušnit. Dokud se to to nestane, potíže s tlaky, asi budou trvat.

Jednotrubkový systém je takový, kdy všechny radiátory jsou postupně připojeny pouze na 1 trubku, kterou je velkou rychlostí silným oběhovým čerpadlem proháněna topná voda. Oběh topné vody radiátorem je pak vyvozen rozdílem tlaku mezi výstupem vody z této trubky do radiátoru a vstupem ochlazené vody vytékající z radiátoru do této trubky. Rychlost oběhu vody musí být značná, aby nedocházelo k podstatnému snížení její teploty u každého radiátoru. A právě vlivem této velké rychlosti v té jedné trubce se získává ten tlakový rozdíl pro oběh vody v radiátoru.

hujer123*
hodnocení

0x

Takže jste vypustil vodu, systém je prázdný a teď přesně popište bod po bodu, jak jste napouštěl vodu, odvzdušňoval radiátory a tlakoval expanzomat, tlakoval systém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma expanzomat
Otázky na téma tlak vody v kotli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]