Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna s výměníkem H+S nebo HS Flamengo

Od: pesina odpovědí: 17 změna:

Zdravím, sháníme krbová kamna s výměníkem na vytápění celoroční bungalovu 150m2. Váháme mezi značkou Haas and Sohn a HS Flamengo? Máte někdo s nějakou z těchto značek zkušenost? Nebou jakou jinou značku byste doporučili? Moc děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Hs Flamengo jsme meli rok a jsme radi,ze jsme se jich zbavili. Skoro od pocatku netesnila snura dvirek a do pul roku opadavala barva nastriku. Treba to byl spatny kus,ale duveru k nim nemam. Hraji si na znacku,ale neni to tak. Navic prodejce = vyrobce, coz take na webu neni videt. Spise mlzi, jak prodavaji super kvalitni veci.
Haas a sohn povazuji za jiny level...
pesina
hodnocení

aha, moc děkuji za radu...tak asi raději haas and sohn...

hubas*

Nevím, jaký je na trhu aktuálně výběr, ale pokud hodláte topit pouze dřevem a kamna budou jako hlavní zdroj tepla, zaměřil bych se na celolitinová kamna bez šamotové vyzdívky. Ušetříte si každoroční opravy praskajícího šamotu. H+S jsem viděl po pár letech takového provozu a šamot je KO, těsnící šňůry a jejich uchycení taktéž, tato kamna nemají mou důvěru. Napište pak, jak jste pořídil.

pesina
hodnocení

a kdo prosím vyrábí ta celolitinová? Jaký výrobce? Jsme ve výběru bezradní...moc děkuji

janm*

Jednou jsem již svůj názor psal, nechci se vnucovat, ale nevyhovovala by Vám třeba tato? Zvládnou totiž vedle dřeva i uhel. brikety někdo užívá i uhlí (podsypat pod dřevo pak nekouří) a i když chcete nyní asi jen dřevo, nikdy neříkej nikdy :)

vjrousek.cz/...

nebo poláci mají tato:

piecepolska.pl/...

Protože pokud přijdete časem na to, že pouze "dřevo"nestačí, může nastat problém :)

hubas*

Wamsler Etna jsou od 15tis. Tento konkrétní typ neznám, ale znám Kamino Nostalgia, což bude dost podobné a řekl bych, že to jsou poctivá kamna! Navíc univerzální, což je výhoda. Šachtu využijete i u dřeva! Ty celolitiňáky musíte mrknout...ale budou zcela jistě dražší.

janm*

Ano, pane "hubas", souhlasím, ty therme jsou vlastně Kamino 8 nostalgia akorát zadní stěna (viz. foto) je odspodu až nahoru výměník alespoň dle fota. Přední strana plotna dvířka jsou litina, boky plech, podobně by to mělo být i u etna, osobně bych raději volil ty therme 8. Co se týká plechu, plech zapruží někdy může být i výhodnější než litina, (nepraskne) naopak na tom předku je to "velmi rozumné", lit. dvířka se totiž nekroutí. Šamot sice praská ale stačí 1 za rok vyšamotovat,pokud praskne litina nezbývá než díl vyměnit (myslím teď v topeništi ne plášť kamen)

Jak píše p. "hubas", jen doplním že tato kamna jsou i interiérovým "kotlem",tzn. dokud Vás bude bavit můžete přikládat dřevo, až vás to omrzí, lze naplnit uhlím (hn. ořech 1) a nechat odhořívat shora, tzn. čistota bezobslužnost nekouřivost stáložárný provoz. Jinak umí i dřevěné brikety přikládáním odhoříváním, rašel. brikety, uhel. brikety. Zkrátka toto většina kamen s výměníkem "neumí".

Jediné co bych vytkl Kamino 8 therme je absence vn. roštového táhla, po záruce lze ale jistě dodělat a tím získáte bezprašné zbavování od popela, takže nebudete potřebovat ani vysavač= doma čisto bez prachu. :) Zvažte :)

hubas*

Ta kamna váží 180kg, to by mělo vystihnout "poctivost" za 15tis asi lepší nekoupíte!

janm*

pro "hubas"

Já mám kamna bez výměníku calor také od Wamsleru a spokojenost, jediné tedy co bych vytkl je to roštové táhlo,ale to jsem si dodělal takže ok :) Jinak pokud bych mohl volit 8kw model asi bych volil ty kamina 8 (resp. s výměníkem therme, mně ale oslovují víc i litinová dvířka než sklo kamino 8 klasik) problém ale je, že ne každému se líbí klasický design, mně se ale líbí moc, mám rád věci "po staru poctivé". Ale je to jen můj názor, rozhodně tazatel (ku) (e) nechci o ničem přesvědčovat :)

pro hubas-

krbova-kamna.com/...

ta klasika vypadá velice dobře :) sice to dnes nefrčí ale designově moje krevní skupina :)

Omlouvám se tazateli že nepíšu jen "k věci":)

pesina
hodnocení

Bohužel potřebujeme obrácený poměr voda/vzduch, potřebuji, aby do vody nám šlo cca 9kW do vzduchu 4 kW :(

janm*

A na ty poláky jste se dívala? U toho therme mají psáno 2-5 voda, 3 vzduch, ale jestli Vám to bude stačit zase výkonově?

doplněno 22.10.14 16:42:

Tak to je škoda. To byste musela mít ty etny postavené v nějaké menší "hale"např. jak dnes bývají obývák + kuchyň a zbytkem popotahovat někde vzadu.

A co sporáky s výměníkem? Ovšem tam je to drahé, ale zase může být praktické wamsler dělá rovněž i s možností topit vedle dřeva i briketami a uhlím.

mrkněte

vjrousek.cz/...

Ale tam zase není sklo, hm :(

doplněno 22.10.14 16:54:

Sice "funkčně"to už jsou jen krbová kamna s výměníkem (therme má šachtu a otočný rošt což je bonus) ale s Thormou mám celkem dobré zkušenosti, a lze užít i hn. uhelné brikety, tím pádem půjdou i dřevěné a rašelinové. bude stačit výkon? mají to půl na půl vzduch/voda

krbova-kamna.com/...

pesina
hodnocení

Potřebujeme min.7kw do vody a chceme topeniště, kam dáme špalky o délce 40cm...je to problém, něco vybrat...zatím vedou tyto kamnakrbylevne.cz/... nic lepšího jsme zatím nenašli :(

pesina
hodnocení

ty s tím sporákem už jsou zase výkonné moc...rovněž chceme, aby bylo dvoustupňové spalování

hubas*

Dvoustupňové spalování nezavrhuji, ale zjistěte si o tomto typu spalování dostatek informací, ať nejste později zklamáni, funguje totiž pouze za určitých podmínek. (Ne v celém výkonostním spektru).

jendad

Dvoustupnové spalování má smysl při teplovzdušných kamnech . Tam potřebujete , aby vám kamna pomalu hořela a nešlo teplo do komína. A to vám zajistí právě škrcení kamen a dvoustupnové hoření čistotu spalování. U teplovodních krbovek , ale spaliny ochladí vyměník a zároven potřebujete valit vykon do vody, takže škrtit kamna nebudete . A ani tím pádem nepotřebujete dvoustupnové spalování.

pesina
hodnocení

aha, fakt to tak je? Já jsem myslela, že právě tím dvoustupňovým spalováním se spálí méně dřeva...tak už fakt nevím, co vybrat ... co romotop, myslíte že vzít? Máme teď teplovzdušná Riano a čoudí nám při přikládání...sháníme však kamna s větším topeništěm...

jendad

Ano spálíte méně dřeva :) .Ale jak jsem psal bylo to vymyšleno , aby to hořelo pomalu a čistě. Protože teplovzdušná kamna nemají tahy jak kachlová , kde by se ukládalo teplo nebo vyměník jak u teplovodního kotle. Spaliny obsahují velice tepla a pokud hoří rychle , tak pouštíte velké množství energie do komína. Proto dvoustupnové spalování funguje tak , že dusíte primár a plameny jsou líné a pak to vyhoří až sekundár . Je tam duležitá vysoká teplota nad cca 500-600°c kdy se teprve zapaluje dřevoplyn a z komína se vám jen tetelí. Vysledkem je to že kamna jsou vcelku dost teplá , ale v kouřovodu už to dost chladne ,protože se spaliny loudaj :)

Pokud jde o kamna o riano , tak jsem četl že tam jsou problémy se zakuřováním. To je zpusobeno velkými dveřmi . Proto se třeba dělají u takto širokých kamen boční přikládací dvířka(např jotul f 500cb)

Dobrá kamna s rozumným topeništěm jsou třeba dovre 640cb . Ty mají boční dvířka a jsou na polena asi 50cm

profistavba.cz/...

Nebo třeba kominictvi.com/... To je užší topeniště a hluboké . . Tam už funguje dvoustupnové spalování dobře a mají rozumné topeniště .

Vy jste ale chtěly teplovodní kamna .Třeba haassohn-rukov.cz/... Ty mají boční dvířka a neměly by jste mít tedy problémy se zakuřováním. Topeniště na pulmetrová polena už je rozumný :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]