Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám v rozvaděči jednofázový proudový chránič přes který jsou napojena venkovní světla, světla jsou řešená tak, že květináč je zalitý betonem a ten zasazený do země, skrz vede kabel a pod lampou je připojeno. Problém je, že chránič občas spadne a teď dokonce nejde nahodit, pokud ho chci nahodit tak v něm vrčí a nejde. je možné že by to mohlo být tím, že se do připojení světel dostala voda? Světla nejsou moc chytře izolovaná na to, že jsou venkovní, jen plastová krabička, voda se tam dostane nejspíš snadno. Pokud je to tím, jak je mohu nejlépe izolovat? Dííky
je třeba, aby světlo mělo dostatečné elektrické krytí (nejlépe IP 67, ale postačí IP 44) proti vnikající vodě, tabulka např. zde elektrika.cz/... koukám na doplnění, že tam máte asi IP 23
to není ochrana jako taková, ta ochrana spočívá v provedení těch světel, takže tudy asi cesta nepovede
Dobře a mohu zkusit tu krabičku s připojením třeba zasilikonovat nebo něco tomu podobného? myslíte že by to mohlo pomoci? zkrátka aby se tam nedostala voda...hlavně jestli to je vůbec ten problém, že se na připojení dostaně nějaká ta kapka (pokud ano, tak je potřeba to nějak vyřešit, mám tam 25 světel) s elektrikařinou moc zkušeností nemám.
IP44 je ochrana proti vniknutí předmětu menšího jak 1mm a proti vodě stříkající. Tkže teoreticky by vyhovět měla, déšť je IP43. Čím je to připojeno a jak? vodiče kabely krabice...
Součástí je zacvákavácí krabička se dvěma otvory pro vstup a výstup kabelu, guma tam nebyla, to znamená že tímto otvorem se voda dostane podél kabelu a zřejmě i dírkou mezi horní částí krabičky a spodní částí cca 1mm..jinak připojeno 3x1,5mm
já myslel, že tam má ty louče, on tam má ty lucerny? tak tu mám také a NO problém...v tom případě ošetřit zapojovací krabičku,kterou použil...
silikonu moc nevěřím, moc nevydrží střídání změn počasí a odchlípne se, spíš nějaký tmel co je elestický, nějaký akrylátový třeba, ale nevím, otázkou je, zda to pomůže
otázka toho prouďáku, pokud nejde nahodit, zkuste světla připojit vyřazením toho prouďáku, pokud tam je jiná závada (např. zkrat) někde v instalaci, vyhodí to jistič, také při tom odpojení vyzkoušejte funkci prouďáku testovacím tlačítkem, zda není chyba v něm, pokud se nic nestane, tak bude závada ve světlech, která sice nevyhazuje jistič, ale postačí prouďáku, aby zareagoval
Děkuji, testovací tlačítko jsem zkoušel a chránič nespadl, nic to neudělalo, chyba v chrániči nejspíš nebude, je to snad už třetí co jsem zkoušel. za chráničem je asi 5 jističů na světla, resp. 5 okruhů..co kdybych zkusil postupně odpojovat jednotlivé okruhy abych zjistil v jakém úseku se vyskytuje problém? Bude možné to takto zjistit? Teoreticky pokud odpojím problémový okruh tak by chránič měl jít nahodit že?
"testovací tlačítko jsem zkoušel a chránič nespadl, nic to neudělalo"
Chyba, při stisknutí toho tlačítka musí chránič vypadnout, i když na jeho výstupu nemáte nic připojeného. Poškozený okruh, který Vám to shazuje samozřejmě můžete zjistit postupným odpojováním.
no ten prouďák měl při testu spadnout, ale jinak dozajista vyzkoušejte ty okruhy, a právě proto se doporučuje mít prouďák vždy jen pro jeden okruh, pak to dělá tyto psí kusy
Odpojováním okruhů lze lokalizovat problémové místo, jenže... Je třeba si uvědomit princip a funkci proudového chrániče. Proudový chránič vyhodnocuje rozdíl proudů mezi L a N, tzn. odpojením jen L (což dělá většina jističů, leda byste měl dvoupólové a odpojoval i N) není okruh zcela vyřazen a pokud někam uniká proud z neodpojeného N vodiče (do případného PE vodiče nebo do země), bude chránič padat i při vypnutém jističi. Tedy pokud nemáte ty dvojpólové jističe, musíte odpojovat N vodič daného okruhu ze svorkovnice.
S venkovními světly je dost problémů, stačí nepatrné zhoršení izolačního stavu a proudový chránič vybavuje. Ta závada se projevuje i u svítidel s poměrně vysokým krytím. Nejčastěji to řeším bezpečným napětím: do okruhu pro venkovní osvětlení vložíte oddělovací trafo z 230 na 12 voltů a vyměníte žárovky. Jednak je taková instalace obecně bezpečnější a současně tím odstraníte problém s padajícím proudovým chráničem.
A už je to tu zase, navádíme psa, jak pokousat lidi...
1/ přeměřit stav proud. chrániče vhodným testerem
2/ změřit izolační stav všech obvodů za proud. chráničem.
3/ posoudit vhodnout použitého svítidla do daného prostředí
Víc to neche a někde bude bude jistě chyba.
Jelikož ani jednu z těchto věcí nejste schopen odborně vykonat sám, oslovte prosím nejbližšího elektrikáře.
Ušetříte si čas, peníze i zdraví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.