Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komunální odpad

Od: marty7812 odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer,chci se vás zeptat již jsem poctivý občan České Republiky a platím si sám Komunální odpad v Olomouci již od té doby co jsem plnoletý! :) Potřebuji ale vědět když někdo má Trvalý Pobyt na území České republiky ale bydlí úplně jinde než tam kde má na občanském průkaze napsané ( Trvalé bydliště) třeba Např: Bydlí v jiné ulici,než má napsané na občance! Ale tak potřebuji vědět jednu informaci káždý mi říká úplně něco jiného,že se neplatí za jednotlivce-za občana ČR odpad? Já si osobně myslím že je to absolutní blbost! Ale chci informaci o tom zda,jestli musím i nadále platit Komunální odpad za rok 2015 to také musím zaplatit za sebe že? Rozumíte mi? :) Snad mě pochopíte jak to myslím...Hezký večer a Nashledanou :)) A chtěl bych ještě poprosit když,někdo zaplatí Komunální odpad ale má jinou Trvalou adresu jinde,než tam kde bydlí musí také platit? Kdyby někdo nepochopil jak to myslím,ať mi napíše na e-mail: Marty781@email.cz Děkuji moc za vaše názory a rady Nashledanou :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Marty, z Vašeho dotazu čiší hněv.

Pokud máte v občance trvalý pobyt v Olomouci, tak podle vyhlášky obce platíte poplatek tam. Když ale budete bydlet třeba v Pardubicích, tam nebudete mít trvalý pobyt, tak o Vás úřady neví a nemohou po Vás požadovat poplatek.

Poplatek za odpad se liší podle místa bydliště a místní vyhlášky. Příklad, v Jaroměři, Pardubicích a mnoha městech se platí poplatek za hlavu.

Například v Rasoškách, Vlkově, a dalších obcí se platí podle obejdnaného svozu u svozové firmy.

Na rok 2015 musíte platit tam, kde máte trvalé bydliště, nebo musíte žádat o vyjímku.

hodnocení

0x
"Povinnost platit poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů se podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích vztahuje na každou fyzickou osobu, která má v obci trvalý pobyt a na každou fyzickou osobu, která má ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba." - Z toho vyplývá, že pokud máš v obci trvalé bydliště nebo chatu, tak musíš obci platit poplatek za likvidaci komunálního odpadu. Je úplně jedno, zda bydlíš na adrese trvalého bydliště nebo v jiné ulici této obce nebo dokonce v jiné obci. Složenka ti přijde na adresu tvého tvalého bydliště, při nezaplacení v termínu budou pravděpodobně následovat problémy. Je prima, že jsi poctivý občan a platíš jako my ostatní ! :)

hodnocení

0x

Za komunální odpad platit musíte platit v místě trvalého bydliště, ať už bydlíte kdekoli. Jinde už platit nemusíte.

hodnocení

0x

Chce to nastudovat vyhlášku obce. U nás se v každém bytě hlásí SVJ počet bydlících osob, za tyto osoby, se potom musí platit odpad. Město chce, aby poplatek platil ten, kdo ve městě bydlí fyzicky. Pro obec, kde má ten člověk "papírové" trvalé bydliště, mu vystaví doklad, že odpad zaplatil tady.. Ta obec to buď akceptuje nebo ne.. Záleží na vyhlášce. Pokud to akceptuje, platí člověk jen jednou, pokud ne, musí bohužel v obou obcích...

hodnocení

0x

Protože se to tu omílá stále kolem dokola a v tom máte, Marty, pravdu, každý tvrdí něco jiného, pokusím se to shrnout. Způsobů jak zaplatit nebo nezaplatit poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu je několik. @kimba odkazuje na zákon 565/1990 Sb. O místních poplatcích, ale neuvádí, že podle zákona 185/2001 Zákon o odpadech je tu ještě druhá možnost a to, že obec upraví ve svém katastru záležitost poplatku odlišně a to Obecně závaznou vyhláškou. Jasnou odpověď tak dává @coklit a to, že je třeba se orientovat podle existence OZV.

V zásadě může nastat několik variant: Platba dle místa trvalého pobytu, platba dle objemu svozové nádoby a platba dle místa fyzického pobytu.

Protože není jasné, jak je to kde ošetřeno, tak pokud se zdržujete jinde, než máte trvalý pobyt, můžete platit jeden poplatek za odpady, dva a nebo žádný a to vše zcela legálně. Samostatnou kapitolou jsou pak povinné poplatky u vlastníků nemovitostí, zejména rekreačních.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Trvalý pobyt a placení odpadů na něm je jasná věc. Ale, tvé bydlení na jiném místě není od tebe moc přesně popsaný. Pokud tam bydlíš tak nějak na černo, tak nejspíš tam a v téže obci odpady neplatíš. Potom není co řešit a jedná se o běžný stav. Pokud tam bydlíš a ve smlouvě o nájmu máš i položku o placení těchto odpadů, tak si tuto smlouvu necháš skopírovat a doneseš ji na úřad k někomu, kdo má tuto evidenci na starosti a měl by tě povinnosti platit na trvalém bydlišti zbavit. Tolik logika o duplikaci plateb. V jiném městě to normálně platí stejně. Světlou vyjímkou jsou Teplice v Čechách, kde jim pan Kubera zařídil, že evidenci o odpadech nevedou a proto ani nevybírají poplatky. Platí to z jiných dohodnutých fondů. Z jakých, ale nevím. Prostě jim to tak funguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]