Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
prosím o radu. Chtěla bych koupit zeťákovi k Vánocům sekyru na štípání dřeva. Prosím o radu. Slyšela jsem, že dobré jsou sekery Fiskars, tak nevím, jsou dost drahé, ale kdyby vydržela, tak koupím i tu. Díky za všechny rady i informace a zkušenosti.
Mám kalač Fiskars a na štípání i velkých špalků fakt úžasná věc. Když si vzpomenu kdysi dávno na štípání obyčejnou sekerou, s pomocí dalších klínů, hrozná práce. Tohle jde skoro samo.
Největší sekery jsou X25 a X27(delší topůrko), mám velmi dobré zkušenosti s opakovaným nákupem na netu, cena poloviční proti kamenným obchodům, poštovné zdarma nad 1500(tehdá). X27 byla za 1300, X25 za 1100 a to je už rozdíl! Mám na stavbě vše od Fiskars a jsem velmi spokojen...lopata, rýč, rycí vidle...
Koupil jsem druhou největší štípací Fiskars, cenu už nevím, ale myslím to byla výhodná koupě cca 1.500,-. Váha kolem 1,2kg. Pak jsem dostal tzv kalač z OBI (nebo podobných) za cca 300-500,- (?). Kalač váží 3kg a musím říct, že všechno štípu s ním. Tedy špalky. Fiskars beru do ruky jen na menší kousky a na třísky
Takže buď největší štípací Fiskars a spíš ten kalač, který stojí pár korun a je snad i lepší.
doplněno 20.10.14 18:44:Uznávám, že z designu tohoto obyčejného kalače jsem měl protažený obličej... ale přesvědčil!
doplněno 21.10.14 10:26:@asd, to je pravda. Topůrko jsem měnil po 2 letech. Nebyl jsem si jist, zda Fiskarks opravdu vydrží i rány do topůrka, když se "povede".
Dřevěné topůrko - stačí rána za špalek a je po něm. Tohle F. snáší dobře, i velká rána za špalek a toporo drží, až se divim (ano nešika co se občas netrefí). Mám 4 kg kalač i F2400 a F. je lepší o hodně.
Clayman: klasický kalač když budu chtít, tak dřevěné topůrko zlámu během minuty, na 90% první ranou. F. 2400 si nejsem jistý jestli bych ho vůbec zlámat dokázal. Schválně to zkoušet nebudu, ale zaseknout naplno za špalek "se mi zadařilo" minimálně 50x a topůrko drží bez poškození (zázrak).
Přemýšlím pořídit si tu X27, má skoro stejnou hlavu jako 2400, ale delší topůrko a tím lepší švih. Měl jsem jí na chvilku v ruce a štípe ještě líp než 2400. A ten 4 kg kalač se jen válí v kůlně F 2400 jsem kupoval za 1500,- před 8mi lety, tj. dvě stovky za rok a rozhodně jich nelituju.
Ano, ta vámi jmenovaná sekera je dobrá a vydrží,, nesmí se však s ní v žádném případě tlouci na nějaká železa, klíny a pod. Je však nutné vědět, jaká polena zeťák bude převážně štípat, podle toho se volí sekera, resp. její hmotnost. V každém případě, pokud zeťák používá i cirkulárku, tak by se mu určitě hodil štípací vřetenový trn, který je ve štípání rychlý a usnadní námahu. Je rychlejší jak klasické štípačky na dřevo, je to ale spíše na menší špalky,...
Záleží co bude štípat...
Pokud i velké špalky, tak jedna z nejlepších je největší Fiskars (X27).
Mám asi 8 let F2400 (největší F., předchůdce té X27) - jedna z nejlepších investic v domě. Zatím s ní mám naštípáno nějakých 200 prm dřeva bez většího opotřebení - výdrže se bát nemusíte. Je hodně blbovzdorná, pokud s tim nebude sekat do šutrů, zatloukat hlavu ocelovou palicí jako klín atd. tak je prakticky nezničitelná.
Pokud je zvyklý na klasické sekery a bude jí zkoušet tak pozor, štípe opravdu dobře. Vím o případu, kdy "zkoušející" první ranou rozštípnul poleno, špalek pod polenem i svojí nohu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.