Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štípací sekera

Od: vladko44 odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

prosím o radu. Chtěla bych koupit zeťákovi k Vánocům sekyru na štípání dřeva. Prosím o radu. Slyšela jsem, že dobré jsou sekery Fiskars, tak nevím, jsou dost drahé, ale kdyby vydržela, tak koupím i tu. Díky za všechny rady i informace a zkušenosti.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Husqvarna má štípaci sekery garteko.cz/...

hodnocení

1x

Mám kalač Fiskars a na štípání i velkých špalků fakt úžasná věc. Když si vzpomenu kdysi dávno na štípání obyčejnou sekerou, s pomocí dalších klínů, hrozná práce. Tohle jde skoro samo.

hubas*

Největší sekery jsou X25 a X27(delší topůrko), mám velmi dobré zkušenosti s opakovaným nákupem na netu, cena poloviční proti kamenným obchodům, poštovné zdarma nad 1500(tehdá). X27 byla za 1300, X25 za 1100 a to je už rozdíl! Mám na stavbě vše od Fiskars a jsem velmi spokojen...lopata, rýč, rycí vidle...

Nevím ale tyto "nádhery" mi připadají zbytečně drahé!

Asi záleží na úhlu pohledu. Každej je ochotnej dát poníze za něco jinýho. Uznávám, že to není vercajk za pár korun, aůe podle mě se to vyplatí koupit.

hubas*

Za běžné ceny bych s Vámi souhlasil, ovšem kupte lepší stavební lopatu za cca 320Kč...

hodnocení

0x

Koupil jsem druhou největší štípací Fiskars, cenu už nevím, ale myslím to byla výhodná koupě cca 1.500,-. Váha kolem 1,2kg. Pak jsem dostal tzv kalač z OBI (nebo podobných) za cca 300-500,- (?). Kalač váží 3kg a musím říct, že všechno štípu s ním. Tedy špalky. Fiskars beru do ruky jen na menší kousky a na třísky :-D

Takže buď největší štípací Fiskars a spíš ten kalač, který stojí pár korun a je snad i lepší.

doplněno 20.10.14 18:44:

Uznávám, že z designu tohoto obyčejného kalače jsem měl protažený obličej... ale přesvědčil!

doplněno 21.10.14 10:26:

@asd, to je pravda. Topůrko jsem měnil po 2 letech. Nebyl jsem si jist, zda Fiskarks opravdu vydrží i rány do topůrka, když se "povede".

Štípací sekera
asd*

Dřevěné topůrko - stačí rána za špalek a je po něm. Tohle F. snáší dobře, i velká rána za špalek a toporo drží, až se divim (ano nešika co se občas netrefí). Mám 4 kg kalač i F2400 a F. je lepší o hodně.

asd*

Clayman: klasický kalač když budu chtít, tak dřevěné topůrko zlámu během minuty, na 90% první ranou. F. 2400 si nejsem jistý jestli bych ho vůbec zlámat dokázal. Schválně to zkoušet nebudu, ale zaseknout naplno za špalek "se mi zadařilo" minimálně 50x a topůrko drží bez poškození (zázrak).

Přemýšlím pořídit si tu X27, má skoro stejnou hlavu jako 2400, ale delší topůrko a tím lepší švih. Měl jsem jí na chvilku v ruce a štípe ještě líp než 2400. A ten 4 kg kalač se jen válí v kůlně ;) F 2400 jsem kupoval za 1500,- před 8mi lety, tj. dvě stovky za rok a rozhodně jich nelituju.

sanyo*
hodnocení

0x

Ano, ta vámi jmenovaná sekera je dobrá a vydrží,, nesmí se však s ní v žádném případě tlouci na nějaká železa, klíny a pod. Je však nutné vědět, jaká polena zeťák bude převážně štípat, podle toho se volí sekera, resp. její hmotnost. V každém případě, pokud zeťák používá i cirkulárku, tak by se mu určitě hodil štípací vřetenový trn, který je ve štípání rychlý a usnadní námahu. Je rychlejší jak klasické štípačky na dřevo, je to ale spíše na menší špalky,...

asd*
hodnocení

0x

Záleží co bude štípat...

Pokud i velké špalky, tak jedna z nejlepších je největší Fiskars (X27).

Mám asi 8 let F2400 (největší F., předchůdce té X27) - jedna z nejlepších investic v domě. Zatím s ní mám naštípáno nějakých 200 prm dřeva bez většího opotřebení - výdrže se bát nemusíte. Je hodně blbovzdorná, pokud s tim nebude sekat do šutrů, zatloukat hlavu ocelovou palicí jako klín atd. tak je prakticky nezničitelná.

Pokud je zvyklý na klasické sekery a bude jí zkoušet tak pozor, štípe opravdu dobře. Vím o případu, kdy "zkoušející" první ranou rozštípnul poleno, špalek pod polenem i svojí nohu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]