Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ústní dohoda o zainvestování

Od: jana86* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, před rokem a půl jsem já a dalších 7 lidí/rodin koupili nezasí´tované pozemky rpo stavbu rodinných domů. Ve smlouvě není uveden datum do kdy se město zavazuje tyto pozemky zasíťovat, ale při prodeji nám bylo řečeno, že to zvládnou do konce roku 2008, nechtěli tam dávat jakýkoli datum, jinak by prý museli s prodejem parcel počkat. Již je to rok a půl a nic se neděje. Město nemá smlouvy s plynárnou, kanalizací, cestami atd. pouze s elektrikou. Bylo nám slíbeno povolení vyběhávání stavebního povolení do konce dubna 2009 a ted nám bylo řečeno, že nejsou peníze a nic se dělat nebude. Je možné napsat stížnost na kraj (nebo na jiné instituce) i když datum tohoto provedení je jen na ústní dohodu? Jak by se to muselo prokazovat? Má ústní dohoda vůbec nějakou váhu? Děkuji moc za pomoc Jana F.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zdravím Jano! K tomu mohu říct toto: veškeré prodeje musí schválit zastupitelstvo a dokonce záměr prodat tyto pozemky musel být zveřejněn na úředení desce - na to je zákon. Takže jestli Vám někdo (starosta či jiný člen vedení?) slíbil tyto pozemky zasíťovat a nebylo to rozhodnutí zastupitelstva (např. i uvedené v rozpočtu na rok 2008 nebo 2009 a nebo v rozpočtovém výhledu obce), tak je to pouze planý slib a těžko se budete domáhat splnění slibu. Bylo by také důležité, za jakou cenu byly pozemky prodány. Je veliký rozdíl mezi cenou stavebního pozemku bez dosahu inženýrských sítí a cenou pozemku plně zasíťovaného. Takže stáhněte si ze stránek úřadu zápis z jednání zastupitelstva, kdy se jednalo o prodeji těchto pozemků. U nás třeba i v OZV jsou určené ceny pozemků i podmínky k výši ceny (např. výstavba RD do určeného termínu a potom je cena nižší). Mě tam právě zaráží ta Vaše věta, " že by jinak s prodejem parcel museli počkat ". To mi trošku připadá, že po zasíťování nebo s písemným závazkem o financování by cena musela být vyšší než schválená. Můžete mi prosím napsat, za jakou cenu za m2 jste parcely kupovali? Pro začátek bych doporučila napsat doporučený dopis tomu, kdo Vám ustní slib dal, kde budete žádat splnění ústního slibu a stanovení závazného termínu pro zasíťování pozemků. Odpovědět Vám musí a podle toho se bude odvíjet další postup. Zároveň si stáhněte a nebo vyžádejte podklady k prodeji těchto pozemků, především stanovení kupní ceny, popř. zda nebyla stanovena na základě znaleckého posudku.

jana86*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Parcelu jsme kupovali za 350Kč/m2 = u nás to znamená 350350Kč. Ve smlouvě je napsáno, že se prodává zainvestovaná parcela s vytyčenými hranicemi. Běhme dneška jsme zkontaktovali dalších pár lidí co jsou v tom s námi a rozhodli jsme podat stížnost. Také mne napadlo, že i když ve smlouvě není datum do kdy tam udělají inženýské sítě, tato lhůta musí být nějak ohraničena, nelze přece čekat 10 let! Jde o to, že město má pouze smlouvu s elektrikou, že to do konce tohoto roku udělá, ale ostatní smlouvy se síťaři nemají. Děkuji za pomoc.

lidka*

Je důležité, že ve smlouvě máte uvedeno, že město prodává zainvestovanou parcelu. Jsou inženýrské sítě alespoň v blízkosti parcel? Ale na druhou stranu jste kupní smlouvou převzali sice stavební parcelu (doufám, že tak to je uvedené i v územním plánu), ale nezasíťovanou. Zde je vlastně rozpor mezi kupní smlouvou a realitou. Bude dobře, když budete postupovat společně a ve společném zájmu - bude to mít určitě větší váhu. Jen pro porovnání. Jsme městečko s 3.500 obyvatel a město, resp. realitní společnost prodává zasíťované pozemky okolo tisíce m2 za cenu 950 Kč/m2. Takže by bylo škoda nevyužít šance stavět na velice výhodně koupeném pozemku. A tak držím palce, ať se Vám to povede. A pokud to přislíbil starosta a fakticky to je podpořené zněním kupní smlouvy a předmětem koupě, měl by svůj slib dodržet. I když se domnívám, že se celá investice poněkud protáhne, protože se bude vymlouvat na finanční krizi. Zkuste je alespoň donutit k tomu, aby s Vámi sepsali dodatek ze kupní smlouvě, kde by se zavázali k vybudování inženýrských sítí včetně podrobného harmonogramu. A kdyby ještě něco zaskřípalo, zde je adresa na advokátku Janu Hamplovou, která se zabývá problematikou veřejné správy a samosprávy hamplova.cz/... Hezký večer!

jana86*
hodnocení

Dobrý den, inženýrské sítě v blízkosti parcel jsou, jelikož tam již na druhé straně silnice stojí 2 domy a u jednoho pozemku je zástavba plynovodu. My jsme malé město a cena 350Kč za m2 je opravdu strop, i když při prodeji po nás chtěli 700Kč, což jim odmítla i Česká Lípa a museli nám je prodat za cenu 350Kč za m2. ve smlouvě je zainvestovaná parcela, ale v katestru pokud se nepletu je travní porost, netuším zda to bylo měněno, ale myslím, že ne. Na úřadě se s námi nikdo nechce bavit. chodíma na stavební úřad velmi často a ptáme se na situaci, bylo nám několikrát řečeno, že je vše v běhu a už to bude, ale nevidíme výsledky. Vždyt nemají ani smlouvy o zainvestování. Dneska jsme volali několika dalším lidem, kteří jsou s námi sousedé a oni nic nevědí a jsou také naštvaní, protože všuchni chtějí stavět. Všichni i vzpomínají, že nám starostka slíbila zasí´tování do konce roku 2008, byla u toho i místostarostka a cca 11 lidí co parceli kupovali. nevíme zda ústní slib platí závazně, nebo nikoli. U některýh případů jsem se setkala s platností ústní smlouvy, pokud u slibu byli alespoň 2 svědci, ale nejsem si tím jistá. Posílám Vám odkaz na zasedání zastupitelstva, kde se jednalo o prodeji pozemků, je to jediná zmínka a já vlastně ani z toho nechápu zda jednali o zasíťování či nikoli, jak jste říkala, abych se na to koukla. zakupy.cz/... náš problém je pod bodem L. Koukala jsem se i na rozpočty pro rok 2008 a 2009 v kolonce Budovy, haly a stavby jsou nějaké milionové výdaje, ale netuším jestli se to vztahuje zrovna k našemu případu. na úřadě jsou hrozně neochotní a nejsou nám schopni zdělit základní informace. Dnes ráno jsem psala email na stavební úřad v České Lípě, kam bych mohla poslat stížnost, protože nevím kdo je tomuto stavebnímu úřadu nadřízený, bylo mi odepsáno, že se musím obrátt na krajský stavební úřad v Liberci. Děkuji moc za pomoc, už ani nedoufám, že někdy stavět začneme.

lidka*

Zdravím Jano! Zde je odkaz na KN, kde je parcela vedená jako trvalý travní porost. nahlizenidokn.cuzk.cz/... - vlevo klepnete na parcelu - do katastrál. území napíšete Zákupy - vyhledat a zadáte č. parcely 2618 a za lomítko 7. Já se pokoukám na stránky Zákup, jestli tam ještě něco objevím. Ale je to opravdu zamotané. Ona to snad ani není záležitost stavebního úřadu, protože se jedná o prodej majetku a to je v kompetenci samosprávy - t.j. Města Zákupy. Podívám se i na rozpočet města, zda tam něco objevím. Ale je fakt, že rozpočet je zveřejňován ve stručné verzi, takže tam to asi nenajdeme. Nechte mi ještě nějaký čas, den nebo dva a jestli něco objevím, tak se ozvu. Já tam stále vidím ten rozpor mezi usnesením zastupitelstva a kupní smlouvou. Ale neházejte flintu do žita. Ještě mě zarazila jedna věc, že město si do usnesení dalo předkupní právo na 10 let. Napište mi přesně znění kupní smlouvy v odstavci "Předmět kupní smlouvy". A také si musíte ujasnit, kam až ve sporu s městem chcete zajít. Ale na druhou stranu není možné občany s prominutím "oblbovat"a potom dělat mrtvého brouka.

doplněno 11.05.09 20:25:

jiho.ceskestavby.cz/... zde jsou důležité informace o výběru pozemků při stavbě RD. Možná, že tam nejdete inspiraci k dalšímu postupu. Koukala jsem na stránky Vašeho města, ale z toho mnoho informací nezískáte. Bylo by zajímavé získat zápis ze zasedání MZ, kde se jednalo o prodeji. Podle usnesení RM a ZM jsem se dozvěděla o připomínkách k původnímu usnesení, návrh dvojnásobné ceny . Ale ZM Vám schvaluje prodej trvalého travního porostu, i když na výstavbu RD. Obdobné je to u rozpočtu. Na rok 2009 je tam na výstavbu inž.sítí 1 mil.Kč a na komunikace 3,2 mil.Kč. Poslala bych žádost na paní starostku s kopií do ZM, kde bych požádala o následující informace: kdy bude provedena změna na stavební pozemek a v jakém harmonogramu budou zajištěny a profinancovány inženýrské sítě, včetně přístupových komunikací. Zda jsou v rozpočtu na rok 2009 a v rozpočtovém výhledu na roky 2008 až 2010 tyto finanční prostředky zajištěny. Z jakého důvodu nebylo toto realizováno už v roce 2008, jak bylo při podepisování kupních smluv závazně přislíbeno. A že budete v každém případě trvat na závazném příslibu daného paní starostkou a paní místostarostkou při účasti všech zúčastněných kupujících. A že každé zdržení výstavby přináší nemalé navýšení plánovaných nákladů na výstavbu RD a samozřejmě i problémy při zajišťování hypotéky. Tak nějak bych to sepsala. Samozřejmě je možné napsat i na odbor výstavby, zda pozemky, které Vám město prodalo ke stavbě RD jsou již stavebními pozemky. Tak hezký večer!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]