Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení světel

Od: kukusak* odpovědí: 10 změna:

Zdravím borce,

v naší domácnosti jsou jen dva jištěné okruhy (světla a zásuvky), vše samozřejmě hliníkem. Problém je, že netuším, kudy dráty vedou a co jsou přesně zač. Mám doma špajz za kterým je taková zadní místnost. A já do tý zadní místnosti chci natáhnout světlo. Tak vyloupnu krabičku co je před špajzem a tam dva kabely co tudy jen procházej?! Jsou tam sice tři svorky, ale ty dělaj kabel jen průchozím. Ten s tou červenou šipkou je fáze, která je spojená s vypínačem od špajzu. Když rozsvítím - rozsvítí se mi i zkoušečka. Kabel pokračuje tím černým do té pravé svorky a od té zase modrým do zdi.

Ten se zelenou šipkou vede od svorky zase rovnou do zdi a zkoušečka na něm svítí pořád.

Nechápu, kde jsou nuláky?!

Ve špajzu vedou ke světlu normálně zelený a černý kabel.

Chtěl bych to zapojit normálně do zdi přes svorkovnici a vypínač. Pro případ, že by to byl problém, byla by velká prasárna to zapojit je na posledním obrázku? Že bych za světlo ve špajzu dal další vypínač a za něj světla v zadní místnosti, takže by šlo svítit v zadní místnosti, jen když je rozsvíceno ve špajzu.

Díky za rady.

Zapojení světel
Zapojení světel #2
Zapojení světel #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Já bych zapojil ten červeně kreslený obvod na druhém obrázku k tomu černému a zelenému drátu u světla ve špajzu.
Já jsem ale osoba kvalifikovaná.
Vám doporučuji elektrikáře.. Ten bude umět zapojit světla do kumbálu tak, aby se dala zapnout samostatně.
doplněno 19.10.14 19:21: Já bych potom tu "druhou dvojičku" připojil rovnou na svorky ve světle ve špajzu.
kukusak*
hodnocení

mě až tak nevadí, že se bude muset svítit ve špajzu, když budu si chtít rozsvítit v zadní místnosti, protože tam stejně budu nechávat rozsvíceno, spíš jestli je to "bezpečné".

Takže bych za zelenej a černej kabel hodil věneček a kabel "rozdvojil" a jedna dvojice (L a N) by šla rovnou ke světlu ve špajzu a druhá dvojička by šla k dalšímu vypínači do zadní místnosti odkud by šla ke světlům?

To je vtip? Do tohodle chcete něco zapojovat? Jak může být spojen modrý a černý vodič? Nemáte náhodou staré TN-C rozvody bez samostatých vodičů PE a N?

kukusak*
hodnocení

Ano, žádný ochranný vodič. V zásuvkách mám spojený kolík a nulu.

honzacz*
hodnocení

2x

Do té krabice na fotce bych moc "nehrabal". Hliníkové vodiče se rády lámou a pokud byste chtěl napojit nový kabel zde, pak spojení měděných a hliníkových vodičů bude problém! Rozhodně nemohou být v těch stávajících svorkách. Zcela nejjednodušší by bylo zapojení podle obrázku. Ve stávajícím svítidle napojíte vhodnou svorkou nový kabel, který bude napájet další dvě svítidla, další vypínač zde být může, ale nemusí.

K dotazu na nuláky: třeba jsou schované ve zdi u krabice, i to jsem už viděl.

kukusak*
hodnocení

Dobrá, černý a zelený kabel ve špajzu tedy "rozmnožím" věnečkem, z kterého půjde jedna dvojice do světla ve špajzu a jedna přes vypínač do zadní místnosti. Přechod z hliníku na měď může být přes věneček, ne?

honzacz*

Ano - přesně tak - na věnečku se může napojit hliníkový i měděný vodič. A fáze v objímce musí být zapojena na spodním doteku, né na objímce žárovky. Pokud použijete LED žárovky, bude možná levnější svítit všemi světly najednou, než vkládat do obvodu další vypínač.

kukusak*
hodnocení

Ve špajzu mám zářivky a na tu zadní místnost jsem je chtěl dát taky, protože tvar místnosti je dlouhá nudle a já potřebuji světlo co nejvíce rozptýlit.

honzacz*

OK, pokud jsou tam zářivky a svítí se častěji, tak se další vypínač nejspíš vyplatí. :)

kukusak*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zapojit světlo

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]