Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zabetonování jezírka

Od: madfad odpovědí: 13 změna:

Ahoj, kolem dokola domu máme betonový chodníček a u rohu domu je betonové jezírko cca 1x1 m, hloubka asi také 1 m. Je to čistě jen betonová díra. A u té díry je vlhká zeď domu a opadává omítka, asi jak je jezírko plné vody...

Chtěl bych tuto díru zabetonovat, aby se po tom pak dalo normálně chodit. Jak bych měl postupovat? Z důvodu oprav v budoucnosti je prý blbost celou díru vylít betonem nebo do ní vkládat velké kameny... Napadlo mě vysypat jí štěrkem a nechat nahoře cca 5 cm a pak vylít betonem?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Osobne by jsem si pujcil v pujcovne bouraci kladivo a za chvilku je jezirko pryc. Potom diru zaplnit takovym materialem, ktery mate v okoli. Rekl by jsem, ze to bude nejlevnejsi reseni.

ronyx*
hodnocení

3x

Zdravím,
jakýmkoli pouze uzavřením betonové nádoby jezírka (bez vytvoření možnosti odtoku vody - kondenzované či vsáklé) si vytvoříte krásnou vodní "konzervu" (podzemní rezervoár) ne nepodobnou tomu jezírku ve stávajícím stavu.
Takže buď udělat pouze zakrytí jezírka s možností odvětrávání "nádoby" nebo minimálně prorazit dno, aby sražená či vsáklá voda mohla volně odtékat do země.

kcin
hodnocení

0x

Přesně tak, vysypat štěrkem, udusat a vylejt desku tak 5-10cm betonu.

doplněno 19.10.14 18:21:

Taky je to možnost, jde o to aby byl podklad pod beton pevný a nepropadal se. Typ betonu bohužel neporadim.

madfad
hodnocení

A vysypat hlínou a pak beton asi ne co?

A jaký použít beton? Stačí betonový potěr nebo třeba beton C 16/20?

horec*
hodnocení

0x

Jezírko bych zlikvidoval způsobem, jak radí "dakon". Myslím ale, že k opadávání omítky spolupůsobí ten betonový chodník kolem domu - voda pod ním se nemůže odpařovat a vzlíná do zdiva. Měli jsme to podobně na chalupě, po částečném ubourání betonu u zdi a vyplnění prostoru štěrkem se provlhání zdi zmenšilo. Dokonce to tak dělají u nás, když zateplují paneláky - kolem zdi dole je zásyp štěrkem nebo kamínky.

madfad
hodnocení

Ok, asi to nakonec bude nejlepší řešení.

Ještě bych se zeptal na to zasypání hlínou, její udusání a pak vytvoření betonové šlupky. Tam by byl problém v čem? Beton zezhora vodu snad nepropustí, ale voda bude vzlínat a tlačit na tu šlupku zespoda? Proto se dává ten štěrk do základů atd.?

voda sama většinou nic neodtlačí (pokud není tlaková), ale vše co je vlhké, tak v zimě zmrzne (i ta hlína) a pak nabyde na objemu a šlupku nadzvedne, proto se dělá pod všechny betony drenáž (štěrk), aby voda mohla odtékat, eventuelně, aby eliminovala ten tlak proti vzdutí zmrzlé země, například u nás může zem promrznout až do 80 cm pod povrch - to je taky doporučená hloubka základů pod cokoliv (samozřejmě s drenážní vrstvou, silnou třeba 40 cm - záleží co je nad tím). Kdybyste to zasypával, tak musíte u bazénu prorazit dno a dát tam stejně drenáž, ale nejlepší bude, když se toho zbavíte úplně, jak radí pánové výše

madfad
hodnocení

Super odpověď. Díky :).

Píšete, že u nás se dělá hloubka základů 80 cm s různou vrstvou štěrku podle toho, k čemu je základ určený. Jak ale určit správnou hloubku základů a poměr štěrku/betonu? Např. pro sloupek u vrat, betonové ohniště, udírna, pochozí dlažba, atd.?

čím větší objekt, tím bytelnější základ, taky záleží zda to je třeba základ pod plot (nemá dilatační spáry), ten dost trpí a pak třeba sokl praská jak s tím mráz cvičí, pod betonový chodník stačí třeba jen štět 20-30 cm podle zátěže, tam se dělají dilatace a nevadí, když s tím mráz hýbe, no chce to trochu citu, ale třeba dlažbu položte podle toho jakou chcete mít - tady bych vás odkázal na návody na netu, třeba zde abastav.cz/... já dělám vždy základy raději masivnější, betony armuju, raději ať to něco vydrží, na tom se nedá šetřit

doplněno 20.10.14 20:25:

nebo tady semmelrock.cz/...

madfad
hodnocení

Ještě mi vrtá hlavou, proč by se mělo (při zasypávání jezírka) prorazit to dno a pak dát štěrk a betonovou šlupku. Pokud se dává dospodu štěrk kvůli vzlínání vody, tak nebylo by to tady zbytečné? Vždyť vespod už je beton (dno jezírka), tak voda přes něj nemůže vzlínat a zezhora by jezírko bylo uzavřené také betonem (průřez jezírka: beton,hlína nebo štěrk,beton)

Zedník ze mě asi nikdy nebude, ale zajímá mě, co mi tady uniká... :)

Zabetonování jezírka

Protože napojení jezírka k "betonové šlupce" nebude nikdy vodotěsné a za čas by se vám jezírko při deštích naplnilo vodou a "šlupka" by seděla na blátivé kaši.

já myslel zasypávat, ale bez šlupky navrchu, pokud by tam byla, tak to samozřejmě smysl ztrácí

Pokud tam "šlupka" nebude vůbec, tak platí také to co jsem psal výše, ale problém s napršením do jezírka bude mnohem rychleji a budete mít vedle chodníku blátivý čtverec.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]