Nejste přihlášen/a.
Ahoj, kolem dokola domu máme betonový chodníček a u rohu domu je betonové jezírko cca 1x1 m, hloubka asi také 1 m. Je to čistě jen betonová díra. A u té díry je vlhká zeď domu a opadává omítka, asi jak je jezírko plné vody...
Chtěl bych tuto díru zabetonovat, aby se po tom pak dalo normálně chodit. Jak bych měl postupovat? Z důvodu oprav v budoucnosti je prý blbost celou díru vylít betonem nebo do ní vkládat velké kameny... Napadlo mě vysypat jí štěrkem a nechat nahoře cca 5 cm a pak vylít betonem?
Zdravím,
jakýmkoli pouze uzavřením betonové nádoby jezírka (bez vytvoření možnosti odtoku vody - kondenzované či vsáklé) si vytvoříte krásnou vodní "konzervu" (podzemní rezervoár) ne nepodobnou tomu jezírku ve stávajícím stavu.
Takže buď udělat pouze zakrytí jezírka s možností odvětrávání "nádoby" nebo minimálně prorazit dno, aby sražená či vsáklá voda mohla volně odtékat do země.
Přesně tak, vysypat štěrkem, udusat a vylejt desku tak 5-10cm betonu.
doplněno 19.10.14 18:21:Taky je to možnost, jde o to aby byl podklad pod beton pevný a nepropadal se. Typ betonu bohužel neporadim.
Jezírko bych zlikvidoval způsobem, jak radí "dakon". Myslím ale, že k opadávání omítky spolupůsobí ten betonový chodník kolem domu - voda pod ním se nemůže odpařovat a vzlíná do zdiva. Měli jsme to podobně na chalupě, po částečném ubourání betonu u zdi a vyplnění prostoru štěrkem se provlhání zdi zmenšilo. Dokonce to tak dělají u nás, když zateplují paneláky - kolem zdi dole je zásyp štěrkem nebo kamínky.
Ok, asi to nakonec bude nejlepší řešení.
Ještě bych se zeptal na to zasypání hlínou, její udusání a pak vytvoření betonové šlupky. Tam by byl problém v čem? Beton zezhora vodu snad nepropustí, ale voda bude vzlínat a tlačit na tu šlupku zespoda? Proto se dává ten štěrk do základů atd.?
voda sama většinou nic neodtlačí (pokud není tlaková), ale vše co je vlhké, tak v zimě zmrzne (i ta hlína) a pak nabyde na objemu a šlupku nadzvedne, proto se dělá pod všechny betony drenáž (štěrk), aby voda mohla odtékat, eventuelně, aby eliminovala ten tlak proti vzdutí zmrzlé země, například u nás může zem promrznout až do 80 cm pod povrch - to je taky doporučená hloubka základů pod cokoliv (samozřejmě s drenážní vrstvou, silnou třeba 40 cm - záleží co je nad tím). Kdybyste to zasypával, tak musíte u bazénu prorazit dno a dát tam stejně drenáž, ale nejlepší bude, když se toho zbavíte úplně, jak radí pánové výše
Super odpověď. Díky .
Píšete, že u nás se dělá hloubka základů 80 cm s různou vrstvou štěrku podle toho, k čemu je základ určený. Jak ale určit správnou hloubku základů a poměr štěrku/betonu? Např. pro sloupek u vrat, betonové ohniště, udírna, pochozí dlažba, atd.?
čím větší objekt, tím bytelnější základ, taky záleží zda to je třeba základ pod plot (nemá dilatační spáry), ten dost trpí a pak třeba sokl praská jak s tím mráz cvičí, pod betonový chodník stačí třeba jen štět 20-30 cm podle zátěže, tam se dělají dilatace a nevadí, když s tím mráz hýbe, no chce to trochu citu, ale třeba dlažbu položte podle toho jakou chcete mít - tady bych vás odkázal na návody na netu, třeba zde abastav.cz/... já dělám vždy základy raději masivnější, betony armuju, raději ať to něco vydrží, na tom se nedá šetřit
doplněno 20.10.14 20:25:nebo tady semmelrock.cz/...
Ještě mi vrtá hlavou, proč by se mělo (při zasypávání jezírka) prorazit to dno a pak dát štěrk a betonovou šlupku. Pokud se dává dospodu štěrk kvůli vzlínání vody, tak nebylo by to tady zbytečné? Vždyť vespod už je beton (dno jezírka), tak voda přes něj nemůže vzlínat a zezhora by jezírko bylo uzavřené také betonem (průřez jezírka: beton,hlína nebo štěrk,beton)
Zedník ze mě asi nikdy nebude, ale zajímá mě, co mi tady uniká...
Protože napojení jezírka k "betonové šlupce" nebude nikdy vodotěsné a za čas by se vám jezírko při deštích naplnilo vodou a "šlupka" by seděla na blátivé kaši.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.